Ik ben teleurgesteld in mijn club. Mijn club ADO Den Haag. Neem het afscheid van, twee Haagse helden, Nico Pellatz en Lorenzo Pique. Deze gasten voor wie we, onze handen stuk, hebben geklapt en op de stoelen hebben gestaan. Deze gasten van wie onze kinderen levensgrote posters boven hun bedden hebben hangen. Deze gasten wiens namen door onze kinderen gedragen worden tijdens een partijtje straatvoetbal want welke Haagse spruit wil geen Nico Pellatz zijn als hij, op straat tussen de palen, de ballen staat tegen te houden. Welke ‘zwarte’ dreumes wil geen Lorenzo Pique zijn bij het paaltjesvoetbal? Deze helden werden in de rust afgescheept met een bos bloemen en dat vind ik ongelooflijk.

Hier was, minimaal, een rondrit in een groen-gele koets door Den Haag, op de ochtend voor de wedstrijd, op zijn plaats. Gevolgd door een afscheid, op een groot podium, in het stadion. Omlijst door optredens van Kane, Direct, Anouk en Golden Earring. Haagse helden, die Haagse helden uitzwaaien.  Zo zou het moeten zijn! En nadat deze helden, door de genoemde artiesten en de overige  15.000 kelen, zijn toegezongen moeten ze onder een knallend vuurwerk, verzorgd door de vuurwerkkoning, het stadion verlaten.

Zo had het afscheid moeten zijn. Maar in plaats daarvan kregen ze een bosje bloemen. Gelukkig nog wel op de middenstip.  Wat een schande! Maar toch ben ik blij dat ze gekomen zijn, deze toppers. Voor hetzelfde geld waren we opgescheept met een loser als Aleksander Rankovic, die werkelijk niets voor de club heeft betekend. Mochten jullie dit lezen Lorenzo, Nico: jullie leven voor altijd verder in mijn groen-gele hart. Keep up the good work, amigo’s!

Dan was er ook nog de ‘affaire’ Vicento. Vicento werd door ADO-supporters uitgescholden voor ‘kankerzwarte’.  Dat vertelde, een aangeslagen, Lex Immers voor de camera van RTV West. ‘kankerzwarte’ dat klinkt heftig maar er is geen woord van gelogen. Althans wat betreft dat zwarte want dat kanker, dat gaat natuurlijk nergens over.  Je bent een ‘rooie’, als je rood haar hebt. Een ‘kale’, als je een kale kop hebt. Een ‘bleke’, als je een bleke huid hebt. En je bent een ‘zwarte’ als je een donkere huid hebt. Je kan er niks anders van maken.  Zo gaat dat al jaren in Den Haag. Bovendien is er toch niks mis mee om een ‘zwarte’ te zijn? Zwarten staan bekend om hun grote penissen en kunnen goed dansen. Hierdoor doen ze het goed bij de ‘vrouwtjes’. Je kan beter een ‘zwarte’ zijn dan een ‘bleke-rooie’.  Ik weet er zelf alles van.

Dat ‘kanker’ ervoor geeft het een negatieve lading. Ik ben zelf tegenstander van schelden met ‘kanker’. Voor sommige is dat al reden genoeg om mij een hypocriete ‘kankerlijer’ te vinden omdat ‘kanker’ in Den Haag nooit zo wordt bedoeld. Dus dan mag het toch? Op twitter stelde ik de vraag: zouden er spelers zijn, die beter gaan voetballen als ze voor ‘kankerlijer ‘ worden uitgescholden. Het verrassende antwoord kwam van twitteraar @langetoepie: Dries Mertens! Toen viel bij mij het kwartje. Het is dus een motivatiekwestie!

Teleurgestelde supporters zagen dat Dries Mertens vleugels kreeg toen hij voor ‘kankerlijer’ werd uitgemaakt. Ze zagen ook dat onze FC het moeilijk had en dachten misschien zit daar de sleutel tot succes. Alles voor de overwinning! Dus ‘kankerzwarte’ was een mislukte motivatiepoging van supporters ,die eigenlijk het beste met Charlton Vicento voor hadden. Dat noem ik nog eens ‘out of the box’ denken.  Frank Demouge scoorde ook een wereldgoal, tegen ons, toen hij door heel het Kyocera-stadion voor ‘homo’ werd uitgemaakt. In het geval van Vicento pakte het anders uit. Bovendien vrees ik dat ook ‘homo’ bij Charlton niet gaat werken. De wijze les is dus, dat we onze eigen spelers niet kunnen motiveren door ze uit te schelden.

Aan het begin van dit seizoen verklaarde Maurice Steijn dat hij de regels heeft aangescherpt en dat hij schelden met ‘kanker’ niet accepteert. Ik vond het een opmerkelijke uitspraak want impliciet zegt hij hier dat spelers, onder John vd Brom, elkaar nog voor ‘kankerlijer’ uit mochten maken. Erg apart allemaal. De club wil de supporters, die Vicento uitgescholden hebben, bestraffen met een stadionverbod.  Terwijl vorig seizoen binnen de selectie nog met ‘kanker’ mocht worden gescholden.  Als club moet je ‘kanker’ als scheldwoord, ongeacht hoe het is bedoeld, niet accepteren en die eerste stap heeft Steijn terecht gezet. Om gelijk stadionverboden uit te delen, gaat wel erg ver. Of krijgen spelers die met ‘kanker’ schelden ook een stadionverbod? Ga met de ‘schuldige’ supporters om de tafel. Kijk samen naar het filmpje van het bezoek, van  Demi, aan de selectie op GGHTV en laat die gasten een paar armbanden van de stichting Demihope kopen. Dat zet ook nog wat zoden aan de dijk voor de echte ‘kankerlijders’ die, in het Sophia kinderziekenhuis, voor hun leven liggen te vechten.

Over www.demihope.nl gesproken.  Maurice Steijn maakte een ontzettend mooi gebaar door, in de wedstrijd tegen PSV, de armband, die hij van Demi heeft gehad, te dragen. Steijn die door sommige Maurice Atteveld en door andere ‘trainer-poep’ wordt genoemd. Er is veel kritiek op Steijn. Hij laat de ploeg te verdedigend voetballen, kan ze niet motiveren en is met geen stok zijn dug-out uit te slaan. Aldus zijn criticasters.

Bron foto: Haaglandenvoetbal

Vorig seizoen was er na de eerste twee wedstrijden ook veel kritiek op ‘wondertrainer’ John vd Brom. Volgens sommige moest deze ‘koekebakker’ ook, na de eerste twee wedstrijden, lekker oppleuren. Achteraf toch maar goed dat John niet heeft geluisterd en nog een paar wedstrijdjes is blijven zitten.
Mensen zijn teleurgesteld in Steijn omdat ze het goede voetbal en de goede resultaten, van vorig seizoen, afzetten tegen het ‘baggervoetbal’ en de slechte resultaten van dit seizoen maar is dat terecht? Als we toch gaan vergelijken, laten we dan eens de eerste drie wedstrijden, van beide seizoenen, met elkaar vergelijken.

Vorig seizoen speelden we de eerste wedstrijd tegen Vitesse uit. Dat was toen nog niet in handen van de Georgische ‘maffia’. Vitesse van toen was vele malen zwakker, dan Vitesse van nu, en toch verloren we de wedstrijd. De tweede wedstrijd speelden we thuis tegen Roda JC. Dat is een tegenstander waarvan we thuis moeten winnen. Toch verloren we ook deze wedstrijd. Pas in de derde wedstrijd, met de Russische ‘voetbalkoning’ Bulykin in de gelederen, konden we een potje breken tegen degradatiekandidaat VVV. Alles behalve  een goed begin van de competitie met een groep die sterker was dan de huidige selectie. Er is met Bulykin, Derijck, Kubik, Buijs, Rankovic, M. Pique en Bosschaart toch een enorme ‘tiet’ aan ervaring vertrokken. Daarbij komt ook nog het grote verlies van de Haagse helden Lorenzo Pique en Nico Pellatz.

De eerste wedstrijd, van dit seizoen, was thuis tegen Vitesse. Inmiddels in handen van de Georgische ‘godfather’ Merab Jordania. Met een begroting van € 26 miljoen en een neger in de spits, die zo groot en sterk is, dat zelfs BA Baracus er een eindje voor om zou lopen.  Vitesse is een talentvolle ploeg en de begroting is twee keer zo hoog als die van Den Haag. Dan is een gelijk spel geen schande toch?

De tweede wedstrijd was tegen Groningen uit. Vorig seizoen hebben we, met een sterker team, vijf keer tegen Groningen gespeeld en vier keer verloren. Zelfs onder leiding van ‘wondertrainer’ John gingen alle drie de uitwedstrijden in Groningen verloren.  Groningen uit is altijd één van de zwaarste wedstrijden in het seizoen. De begroting van Groningen is €  17,1 miljoen,  die van Den Haag  € 13,6 miljoen. Dus die kan je verliezen toch?

De derde wedstrijd tegen PSV met een begroting van > € 50 miljoen. Steijn heeft gelijk als hij zegt dat je er acht keer van verliest, als je er tien keer tegen speelt.  Alleen is de pest dat het voetbal er niet uitziet en dat sommige spelers erbij lopen alsof het een straf is om voor Den Haag te voetballen. We  willen inzet zien. Gasten die voetballen alsof hun leven er van afhangt. Voetballers die het gras op willen vreten. Niet het gras in de Kuip maar het gras in het Kyocera-stadion.

Kritiek op Steijn dus. Hadden wij, met  deze selectie, uit de eerste drie wedstrijden, meer punten gehaald als Steijn als een dorpsgek voor zijn dug-out had staan springen om zijn ploeg naar voren te schreeuwen? Ik denk het niet. Hadden wij meer punten gehad als John vd Brom, of Jose Mourinho, als trainer op de bank had gezeten? Ik denk het niet. Is de kritiek op Maurice Steijn, in dit stadium van de competitie, terecht? Ik denk het niet. Verdient Maurice Steijn, meer krediet. Ik denk het niet.

Uhh, ik bedoel, ik denk het wel.

Come on The HagueRene

U kunt nu ook via twitter reageren: GGH Twitter of Twitter Rene

Klik hier om meer column’s van Rene te lezen

 

Fly-Over Leaderboard

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.