Soms doe je dingen, uit nieuwsgierigheid, die je eigenlijk niet wilde doen omdat je denkt dat het zonde is van je tijd. Voorbeeld. Kijken naar de naaktfoto’s van Amanda Krabbe. 25 jaar geleden hadden types als Amanda Krabbe nooit de Playboy gehaald omdat er toen nog geen Photoshop bestond. De Photoshopper van Playboy is een ware kunstenaar. Type Hans Klok die 35 kilo overgewicht, op een foto, als sneeuw voor de zon laat verdwijnen.  Deze gast is in staat om Erica Terpstra eruit te laten zien als Marilyn Monroe. De foto’s van Amanda waren verrassend goed.Net als het spel van ADO tegen Twente volgens trainer Maurice Steijn.

Terwijl ik deze column schrijf zit ik, af en toe, te twitteren. Twitter is een fantastisch medium om contact te leggen met onbekende en bekende mensen. Er zitten een hoop ‘leuke’ mensen op twitter zoals, onder andere, @fbarend (Frits Barend) en @Peterrdev (Peter R de Vries) maar ook een hoop voetballers. Zoals onze ‘Crocodile Hunter’ @Bosschaartp (Pascal Bosschaart). Bosschaart speelt woensdag zijn eerste competitiewedstrijd in Australie. Een tyfus eind weg. Ik heb me voorgenomen om hem, via twitter, succes te wensen. Maar ik ga ook een balletje opgooien voor onze kanjer Filip Luksik. Ik heb namelijk opgevangen dat ze bij de club van Bosschaart, Passie speelt centraal, op zoek zijn naar een linksback. Aangezien Luksik, iedere wedstrijd, rondhuppelt als een verdwaasde Kangeroe, met een veter om zijn kop, die in een toverketel LSD is gepleurd, denk ik dat hij prima in de Australische league zou passen. Het zijn immers kangaroo-liefhebbers pur sang die Australiers. En als je het, aan de kritische Den Haag supporters, vraagt dan kan Luksik het beste zorgen dat hij zo snel mogelijk, en zo ver mogelijk, weggaat. Australie is dus, in alle opzichten, een  uitstekende optie.

Het is duidelijk dat Luksik zijn draai nog niet heeft gevonden. De pepernoten liggen al weer, enige weken, in de schappen maar hij weet er geen één te raken. Hij is in de war, Filip, en heel Den Haag valt over hem heen. Sinds het vertrek van Milic is er nog nooit zoveel gescholden op een speler als op Flippie Luktniks. Hij is wel Slowaaks international en ‘iemand’, uit de technische staf, van Den Haag heeft, in besloten kring, beweerd dat hij tien keer zo goed is als Mitchell Pique. Misschien heeft deze ‘kenner’ gelijk en is Luksik een genie. Een genie die alles goed doet maar niet wordt begrepen door zijn medespelers waardoor het lijkt alsof hij een of andere “lul de behanger” is (schitterend interview bij De Wereld Draait Door, John van Zweden). Hoe frustrerend moet dat zijn voor ons Slowaakse genie. Niet begrepen worden is vreselijk. Ik woon al jaren samen met een vrouw, die me niet begrijpt. Laat staan als je met 10 spelers moet samenwerken, die je niet begrijpen. Het is natuurlijk complete onzin om de slechte prestaties, en het dramatische spel, alleen maar op Luksik af te schuiven.

Ik schrijf slechte prestaties en dramatisch spel maar ik geloof dat ik in de war ben. Op RTV West was namelijk het volgende te zien. Jan Hermsen zegt tegen Lex Immers: “Ik heb de beste eerste helft, in dit seizoen, van ADO gezien.” Lex Immers staat voorover gebogen. Niet omdat de nederlaag, als een loden last, op zijn schouders rust maar vanwege de joekel van een koptelefoon om zijn nek. Zo een die je normaal alleen op een bouwplaats tegenkomt bij gasten die, met een drilboor, tekeer gaan. Of bij Gangster-rappers uit de Ghetto. Lex kijkt Jan Hermsen aan en geeft hem gelijk. Pfffffff denk ik bij mezelf, misschien heeft Jan Hermsen wel gelijk en was dit de beste eerste helft. Dat zegt gelijk hoe vreselijk slecht die andere eerste helften waren. Vervolgens komt Co, kerstboom, Adriaanse die aangeeft dat Den Haag goed speelde. Ik denk bij mezelf: die Cootje komt op voor zijn ouwe cluppie. Toffe peer! Hij geeft Den Haag de complimenten en neemt voor lief dat heel de voetbalwereld hem nu, op zijn minst, een beetje ‘apart’ zal vinden.

Vervolgens verschijnt Maurice Steijn voor de camera van RTV West. Steijn zegt: “we hebben het prima gedaan. We stonden goed. Erg jammer dat je, ondanks dat je het goed doet, toch verliest.” Co Adriaanse vond het goed. Maurice Steijn vond het goed en ik was in staat om mijn televisie het raam uit te pleuren. Zo slecht vond ik het! Soms, heel soms, leek het nog ergens op maar dat kwam omdat Twente zelf absoluut niet in de wedstrijd zat. Steijn zegt: “We stonden goed.” Als je goed staat, hoe kan je dan in godsnaam vijf van die kut-goals tegen krijgen? Ondertussen twijfel ik. Zoals Luksik twijfelt bij ieder duel dat hij aangaat en bij iedere pass die hij verstuurt. Zo twijfel ik nu aan mezelf en ik maak me zorgen over de geestelijke gezondheid van mezelf en van duizenden Hagenezen. Wie ik ook spreek, of waar ik ook op het internet kijk. Echt iedere, Den Haag, supporter baalt van het slechte voetbal en de slechte instelling. Vervolgens komen Co Adriaanse, die ik zeer hoog heb zitten, en Maurice Steijn die beweren dat Den Haag prima voetbalde tegen Twente. Zijn wij dan, met z’n allen, helemaal knettergek geworden en hebben we dat zelf niet door?

Ik had het idee dat Luktniks zijn 10 broers had meegenomen, afgelopen zondag, en dat die allemaal verkleed, met masker en al, als Haagse selectiespelers in de Twentse wei liepen te voetballen. En dat de “echte” Lex Immers en consorten allemaal aan het genieten waren van een vrije dag. Chillen met het gezin, ver buiten Twente en Den Haag om maar niet herkend te worden. Maar volgens Steijn hebben we het prima gedaan. Misschien is het goed dat Maurice voor de wedstrijd tegen VVV het publiek toespreekt, om uit te leggen wat hij allemaal prima vond en dat hij dan afsluit met: “Ben ik nou zo slim, of zijn jullie zo dom?” Ergens hoop ik dan, dat we het nog begrijpen ook maar ik vrees het ergste.

De wedstrijd tegen Twente was alweer de vierde nederlaag van het seizoen. Als je realistisch kijkt, dus naar begroting/selectie/ambitie/historie, dan is het ‘normaal’ dat je van Twente uit verliest, dat je bij Groningen verliest en dat je van PSV thuis verliest. De enige nederlaag die niet ‘acceptabel’ is, is RKC thuis. De Graafschap uit is een knappe overwinning en ook thuis tegen Vitesse, zeker gezien de huidige selectie/begroting van Vitesse, behaal je een goed resultaat. Qua resultaten hebben we dus eigenlijk, op RKC na, niet te klagen.

Een kennis die bij mij, naar de wedstrijd, zat te kijken vergeleek het voetbal van ADO met G-voetbal. Ik werd link want deze vergelijking raakt kant noch wal. G-voetballers hebben plezier in wat ze doen. Ze stralen spelvreugde uit. Spelvreugde die, bij het huidige ADO, ver is te zoeken. Ook al is het voetbal nog zo slecht, ook tegen VVV ga ik weer kijken. Denk aan Amanda Krabbe. Je verwacht een ‘vette’ hoop ellende te zien en je ziet mooie foto’s. Veel mensen zullen een draak van een wedstrijd verwachten maar misschien wordt het wel de meest prachtige wedstrijd uit de geschiedenis van het Haagse voetbal. Fabelachtig spel beloond met een ‘vette’ overwinning! Eén ding is zeker. De ploeg heeft de steun van de supporters nu keihard nodig.

Gezien het optreden, en de uitspraken, van Co en Maurice in de nabeschouwing van Twente-ADO, maakte ik me oprecht zorgen over mijn geestelijke gezondheid. Ik heb dan ook wat mensen, in mijn nabije omgeving, gevraagd of ik afwijkend gedrag vertoonde of dat ze vonden dat ik “gek” was geworden. “Niet gekker dan normaal”, was hun antwoord.

Come on The Hague

Rene

U kunt nu ook via twitter reageren: GGH Twitter of Twitter Rene

Klik hier om meer column’s van Rene te lezen

 

Brody’s leaderboard

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.