Vlak voor de voorbereiding, op dit seizoen begint, verlaat John vd Brom ADO Den Haag.  Met Vd Brom vertrekken, onder andere, spelers als Bulykin, Derijck, Bosschaart, Kubik, Buijs en Pique. Een paar maanden later vertrekt ook Wesley Verhoek. Stuk voor stuk eredivisiewaardige spelers met, op Kubik na, een flinke dosis ervaring op het hoogste niveau. Maar ook jongens die, tijdens wedstrijden en trainingen, hun medespelers coachen en voorop gaan in de strijd. Bulykin, Derijck maar ook Bosschaart en Buijs zijn leiders binnen de groep, die hun verantwoordelijkheid nemen en daar niet voor weglopen. Zij laten andere spelers beter voetballen zoals Lex Immers en Jens Toornstra.

Om uiteenlopende redenen zijn deze spelers vertrokken. De filosofie van Vd Brom en Vd Kallen is om spelers uit de Jupiler League te halen, die beter te maken en met winst te verkopen. Vd Brom had vorig seizoen al Chiro N’Toko en Ramon Leeuwin uit de Jupiler League gehaald. Daarnaast haalde hij ook Christian Supusepa, die bij jong Ajax vandaan kwam. Als vervangers van de, dit seizoen, vertrokken spelers werden aangetrokken: Wouter De Vogel, Tjaronn Chery, Marc Hocher , Paul Mulders en Filip Luksik. Als je kijkt naar het niveau van deze acht, door Vd Brom gehaalde, spelers dan is dat schrikken geblazen. Chery is een waanzinnig talent maar helaas de laatste weken niet in goede doen. De rest van deze spelers is, mijns inziens, absoluut niet eredivisiewaardig.

Vd Kallen wil de club financieel gezond maken en vervolgens gezond houden. Dat is natuurlijk een mooi streven maar de consequentie is dat er financieel, dit seizoen, nauwelijks nog iets mogelijk was. Met het vertrek van de genoemde spelers, grootverdieners in de selectie, bespaart ADO enorm op de salarishuishouding. Daarnaast heeft de club een transfersom, plusminus € 1.500.000, ontvangen voor Wesley Verhoek. Van al dit geld is maar een zeer klein deel besteed aan het halen van nieuwe spelers. Naast de ‘mislukkelingen’, gehaald door Vd Brom, zijn Lalkovic, Horvath, Boussaboun, John Verhoek en Smolarek gehaald. Waarbij Lalkovic vrijwel niets kost en ook Boussaboun voor een zeer laag salaris voetbalt. De spelers die zijn gekomen zijn, stuk voor stuk, kwalitatief veel minder dan de spelers die zijn vertrokken.

Vd Kallen was bereid zeer ver te gaan om Bulykin en Derijck voor Den Haag te behouden. Deze spelers is een, voor ADO-begrippen, gigantisch salaris geboden. Vanwege sportieve ambities hebben zij er toch voor gekozen om hun heil elders te zoeken. Het vertrek van deze bepalende spelers heeft ook voor teleurstelling gezorgd bij andere bepalende spelers als Immers, Toornstra en Wesley Verhoek. Spelers die het team uiteen zagen vallen en eigenlijk zelf ook liever naar een ‘grotere’ club zouden vertrekken. Toen in de ‘kleedkamer’ ook nog het salaris bekend werd dat Derijck bij ADO kon gaan verdienen zorgde dit voor nog meer onvrede binnen de groep. Want dit salaris ligt natuurlijk een stuk hoger dan wat de achterblijvende ‘topspelers’ verdienen. Bovendien was ADO niet bereid om voor hun ook zo diep in de buidel te tasten.

Het opmerkelijke vind ik wel, meneer Vd Kallen, als er geld is om zo ver te gaan voor Bulykin en Derijck waarom is er dan geen geld om andere, voor ADO-begrippen, topspelers aan te trekken. Zegt u het maar?

Onrust dus, binnen de ADO-selectie, die nog verder werd aangewakkerd door sms-koning John vd Brom. Vd Brom brengt al het hele seizoen diverse spelers van ADO het hoofd op hol, met smsjes, dat ze bij Vitesse terecht kunnen. Uiteraard tegen een ‘vet’ salaris. Het ging hier slechts om persoonlijke belangstelling van Judas want Vitesse zegt niet in de spelers geïnteresseerd te zijn. Het resultaat van deze misselijkmakende actie is nog meer onrust binnen de spelersgroep van ADO.

Na het vertrek van John vd Brom werd Maurice Steijn benoemd tot zijn opvolger. Binnen ADO en binnen de spelersgroep realiseert men zich dat Steijn een zeer grote rol had in het succes van vorig seizoen. Iets wat helaas maar weinig supporters weten/beseffen. Steijn een ambitieuze jonge trainer, kind van de stad, en Den Haag supporter. Hij moest de klus gaan klaren, met een grotendeels door John vd Brom samengestelde selectie, in de wetenschap dat er geen financiële middelen zijn om grote aankopen te doen. Een echte clubman laat zijn club nooit in de steek, dus ook Maurice Steijn niet terwijl hij het ten opzichte van vorig seizoen alleen maar op zijn bek kan gaan.

Steijn heeft fouten gemaakt maar noem mij een trainer, die geen fouten maakt. Bovendien is hij de eerste die het toegeeft en dat siert hem. Steijn is een trainer die zich naar zijn spelersgroep en naar de supporters kwetsbaar opstelt en daarvoor verdient hij respect. Bovendien ben ik er van overtuigd dat Steijn een goede trainer is. Henk Fraser, die een aantal toptrainers heeft meegemaakt, is lyrisch over Steijn en noemt hem zelfs een betere trainer dan Wim van Hanegem. Ook de spelers geven tegen journalisten aan dat ze achter de trainer staan.

Onder de supporters neemt de kritiek op Steijn toe maar laten we een ding niet vergeten. Maurice Steijn is een trainer en geen tovenaar! Deze selectie, die grotendeels is samengesteld door John vd Brom, komt kwaliteit en ervaring tekort!  De plaats op de ranglijst is een logisch gevolg van de door Mark vd Kallen ingeslagen weg (hand op de knip). Daarnaast kampen sommige bepalende spelers met een vormcrisis. Waarom? Het hoofd op hol gebracht door de sms-koning, het afketsen van een transfer, het wegvallen van ervaren spelers om hun heen, de salarisperikelen rond Derijck, onzekerheid over hun toekomst, zeg het maar? Het zijn mensen en geen robots. Misschien was de ‘bloedvorm’ van die spelers, vorig seizoen, een incident? Wie het weet mag het zeggen.

Waarom deze column? Het is een oproep tot realiteitszin. De anti-Steijn spreekkoren deden mij pijn. Gelet op bovenstaande vind ik het unfair om Steijn de rekening te presenteren van het beleid van Vd Kallen en Vd Brom.  De ‘topper’ Vd Brom die nu ook weer ter discussie staat bij Vitesse, 6 van de laatste 7 wedstrijden verloren met zijn miljoenenploeg, en vorig seizoen het geluk had dat hij met Derijck mocht werken, dat Bulykin en Kubik kwam ‘aanwaaien’ en dat hij ervaren, eredivisiewaardige, wisselspelers op de bank had zitten.

Het is nu roeien met de riemen die we hebben! We moeten accepteren dat we spelers in de selectie hebben die nog geen skippybal kunnen raken.  We moeten accepteren dat sommige van onze ‘helden’, van vorig seizoen, een vormcrisis hebben en dat we te maken hebben met een blessuregolf.

Maar waar wij natuurlijk wel iedere wedstrijd recht op hebben is 100% inzet! Die gasten moeten zich scheel lopen, iedere wedstrijd weer, en niet alleen Ali Boussaboun. Echter niet alleen de spelers laten het afweten. Wij laten het ook afweten. Nu moeten we er zijn om die gasten te steunen. Wij zijn geen ‘jodenpubliek’! Laten we massaal achter de ploeg en achter de trainer gaan staan, te beginnen 90 minutenlang tegen Heerenveen, en laten we vooral de realiteit niet uit het oog verliezen!

 

Come on The Hague

Rene

U kunt nu ook via twitter reageren: GGH Twitter of Twitter Rene

Klik hier om meer column’s van Rene te lezen

Fly-Over Leaderboard

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.