In de trein, godzijdank naar Den Haag, valt mijn oog op de Metro. Je weet wel dat gratis krantje. Ik zie een foto van een held, een Duitse held welteverstaan, zijn naam Herr Derrick. Derrick was een op en top gentleman. Haar strak in model, altijd strak in het pak en brillen waar, brillenfetisjist, Jaques d’Ancona een stijve lul van krijgt. Hij was jarenlang het boegbeeld van de kriminalpolizei, de Duitse recherche, en had zelfs een eigen tv-serie. Ik kijk naar de tekst boven de foto. “Horst Tappert was lid van de waffen SS.” Horst Tappert, zo werd Herr Derrick ook wel genoemd.

Ik kon mijn ogen niet geloven. Mijn jeugdheld Herr Derrick was fout geweest in de oorlog. Mijn wereld stortte enigszins in en het nieuws sloeg overal in als een bom. Omroep MAX besloot gelijk alle resterende afleveringen van Herr Derrick te schrappen. Een Utrechtse discotheekeigenaar, die zijn zaak Aus der reihe Derrick had genoemd, besloot direct alle beeltenissen van Herr Derrick, in zijn zaak, te verwijderen. Daarnaast overweegt hij stellig om zijn toko een andere naam te geven.

Foto: Volkskrant

Tuurlijk is het vreselijk wat Herr Derrick heeft gedaan maar Omroep MAX en de Utrechtse discotheek eigenaar vergeten voor het gemak even dat deze man ook honderden moorden heeft opgelost en daarnaast een stijlicoon was die als voorbeeld heeft gediend voor menig hipster. Derrick  is, in 2008, overleden maar wordt nu na de ’wedstrijd’ nog even, met gestrekt been, onderuit getrapt om in voetbaltermen te spreken. Als iemand slecht in het nieuws is dan vergeten we vaak de goede dingen.

Goede dingen zoals de statistieken van Rydell Poepon. Althans de statistieken voordat ‘Poepie’ naar ADO Den Haag kwam. 48 goals in 169 Eredivisiewedstrijden, is best goed toch? In het shirt van ADO wist Rydell, in 22 wedstrijden, slechts 2 keer te scoren. De laatste goal maakte hij op 23 november 2012, uit een strafschop, tegen NAC. Het zit Rydell niet mee. In een vorige column schreef ik al dat Poepie zoveel pech heeft dat als het morgen kutten regent, hij een lul op zijn hoofd krijgt. Zelfs ballen die hij goed inschiet, zoals zijn prachtige volley tegen VVV, gaan er niet in. Als ik Poepon zo bezig zie dan denk ik weleens dat de kans groter is dat Gerard Joling hetero wordt dan dat Poepon voor ADO tot scoren komt.

Foto: VI Images

Op zo’n moment ben ik net Omroep Max in de kwestie Herr Derrick, ik vergeet de goede dingen.  Rydell Poepon heeft het overal goed gedaan, alleen hebben wij daar nu geen klote aan! Rydell zelf zegt, in een interview met ELF-voetbal, dat het helemaal goed gaat komen. “Iedere spits maakt dit weleens mee en ik heb in het verleden bewezen dat ik het kan.” Vrees dus niet Hagenezen met Rydell komt het helemaal goed!

Maar goed het is niet alleen Poepon die onder verwachting presteert. De laatste wedstrijden presteert vrijwel heel het elftal onder verwachting. Trainer Maurice Steijn zegt hierover in de media dat hij, in de laatste drie wedstrijden, tegen FC Utrecht, FC Groningen en VVV de wil om te winnen heeft gemist. Een treurig constatering. Bizar, voetballen zonder de wil om te winnen! Dat is als neuken zonder de wil om klaar te komen. Absoluut ondenkbaar!

De wil om te winnen moet net zo vanzelfsprekend zijn als poepen en pissen. Als mijn zoontje van vier een spelletje verliest dan is hij compleet kapot. Ik zie sommige voetballers, na een nederlaag, lachend bij elkaar in de armen vallen en shirtjes ruilen. Het laatste waar ik behoefte aan zou hebben, als voetballer, is een shirtje van een tegenstander waarvan ik heb verloren. Ik kan maar een reden bedenken waarom ik dat shirtje toch wil hebben, om het in de brand te steken!

Voetballers die voetballen zonder de wil om te winnen moeten maar lekker ergens anders gaan voetballen maar niet bij  Den Haag! Zondag de wedstrijd tegen Feyenoord. Volgens, ADO-supporter, Lex Immers een club die 10x mooier is dan Den Haag…..Althans dat gaf hij aan op de familiedag van Feyenoord dit seizoen. Lex Immers die beloofde niet te juichen, als hij tegen ADO zou scoren, maar van vreugde wel een huppeltje maakte. Een opmerkelijke uitspraak van Lex “Feyenoord is 10x mooier dan Den Haag.” Impliciet zeg je dan dat je, je hele leven lang supporter van de verkeerde club bent geweest. Want de club die je support is altijd de mooiste club toch?! Maar goed ik vind niet dat we moeten handelen als Omroep Max jegens Herr Derrick.

Laten we vooral de goede dingen niet vergeten die Herr Immers ons heeft gebracht. In die vijf seizoenen ADO heb ik enorm van Lex Immers genoten, en dan heb ik het niet eens over zijn enorme zangtalent en de kwaliteit om het juiste nummer, op de juiste plek, op het juiste moment te zingen. Bovendien is die ooievaar, op zijn rug, nog steeds niet vervangen door een Olli en in de media heeft hij zijn rare uitspraak inmiddels alweer een beetje goedgemaakt door aan te geven dat ADO altijd zijn club zou blijven. Bij mij overheerst de dankbaarheid voor alle mooie dingen die Lexie ons heeft gebracht dus verdient hij, wat mij betreft, een warm welkom.

In 1995 was ik er getuige van hoe Mark Hughes, in het shirt van Chelsea, het veld van Old Trafford betrad. Hughes speelde, voor zijn overgang naar Chelsea, jarenlang voor Manchester United. Het publiek ging staan, het applaus, voor Hughes, was oorverdovend en hield minutenlang aan. Deze ontvangst bezorgde de aanwezigen een kippenvelmoment dat ze nooit meer zullen vergeten. Zo hoor je, je helden te ontvangen ookal spelen ze nu in het shirt van de rivaal. Dus Lex als het aan mij ligt……Bovendien waarom zou je, je als publiek tegen Immers keren als er een griezel als Pelle op het veld loopt?

Foto: Chelsea FC

Ineens denk ik weer aan Herr Derrick. Derrick had de wil om te winnen. Hij gaf nooit op! Ik heb ook nog nooit een aflevering gezien waarin de moord niet werd opgelost. Zondag de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. Ik reken op een heksenketel waarin voor eens en altijd duidelijk moet worden dat voetballen zonder de wil om te winnen in Den Haag niet wordt geaccepteerd! Of neuken jullie ook allemaal zonder de wil om klaar te komen?

Come on The Hague

Rene

U kunt nu ook via twitter reageren: GGH Twitter of Twitter Rene

Klik hier om meer column’s van Rene te lezen

Brody’s leaderboard

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.