Het aantrekken van verdediger Wilfried Kanon was nog maar net bekend gemaakt in de media of de eerste reacties verschenen al op Social Media. De reactie op twitter, van @Bram070, zal mij altijd bij blijven. Bram twitterde: ‘ ik hoop dat zijn eerste kogel voor Cabral is.’ Haagse humor, keihard en direct. Wellicht was Bram geïnspireerd geraakt door IJzeren Rinus, oud-ADO trainer Rinus Israel, die ooit tegen Ferrie Bodde zei: ‘als je dat nog een keer doet dan schiet ik je knieschijven eruit’, dit nadat Ferrie weer eens een kutpass had gegeven. Het is maar goed dat ijzeren Rinus momenteel geen trainer is van ADO want dan had hij heel wat geweren kunnen leegschieten. Ferrie Bodde gaf weleens een kutpass, Cabral heeft nog geen goede pass gegeven. En dat is toch opmerkelijk voor iemand die daar vijf keer per week op kan trainen.

rinus_israelFoto: VI Images

De andere aankoop voor op de vleugels, Ninos Gouriye, gaf een paar weken terug een opmerkelijk interview aan VI waarin hij zegt dat ADO met deze groep mee kan doen in de strijd om Europees voetbal. Later meldt Ninos, bij RTV-West, dat hij graag in Spanje wil voetballen. Als je dat soort dingen leest dan vraag je, je toch af of Ninos aan de LSD zit? Ik zie Ninos best wel in Spanje voetballen maar dan alleen als hij op vakantie naar Barcelona, of een andere Spaanse badplaats, een bal meeneemt zodat hij lekker op het strand kan voetballen. Ik zie ADO ook nog wel Europa in gaan maar dan wel tijdens de winterstop waar men ongetwijfeld weer een trainingskamp elders in Europa zal beleggen.

Ninos en Cabral beide spelers halen bij lange na niet het niveau dat van hun wordt verwacht maar wie wel bij dit huidige ADO Den Haag? Ik had goede hoop dat vorige week tegen NEC de ommekeer zou worden ingezet. Het hoogtepunt tegen NEC vond echter plaats in de rust. De presentatrice van de grote ADO-show, Nicolette Krul, kwam in een sexy jurkje het veld op om een paar ballen het publiek in te gooien. Snel werd duidelijk dat Nicolette heel wat losgemaakt heeft met haar grote ADO-show, al zijn dat vooral broekriemen, want heel Midden Noord begon te zingen: ‘daar moet een piemel in.’ Erg opmerkelijk omdat Nicolette zojuist op het veld, door de microfoon, had geroepen dat haar ‘baltechniek’ niet echt goed is en wat heb je nou aan seks met een lekkerwijf zonder goede baltechniek? Enfin dat dit het hoogtepunt was zegt genoeg over het niveau van deze wedstrijd.

krulFoto: Facebook

Dan hoop je dat Feyenoord uit de ommekeer wordt maar de spelers liepen erbij als geitjes op de kinderboerderij die beseffen dat ze later op die dag, geregen aan spiezen als saté kambing, ergens op een houtskoolgrill zullen belanden. Een bang en inspiratieloos zooitje ongeregeld. Op bepaalde sites roept men om Martin Jol of GJ Verbeek als nieuwe trainer. Wellicht is het beter om een keer een SM-meesteres, uit de Haagse SM-club Doma, een paar gasttrainingen te laten geven want bij deze selectie moet die zweep er keihard overheen.

Je vraag je toch af waar het aan ligt he? Onkunde, gebrek aan motivatie of een combinatie hiervan? Een paar weken terug verscheen in de media dat er nog geen akkoord was bereikt over de wedstrijdpremies. Zou dat akkoord er nu wel zijn? Of is dit akkoord er nog steeds niet en maken de wanprestaties onderdeel uit van de onderhandeltechniek van de huidige selectie? Ik kan het me niet voorstellen want een beetje prof wil zichzelf altijd in de picture spelen. Je hoort ook dat de trainer ze niet meer kan motiveren. Een prof heeft toch geen trainer nodig om zich te laten motiveren? Misschien dat de ADO spelers niet prof genoeg zijn om zich dit alles te realiseren. Blijft trouwens wel bijzonder treurig dat het zolang duurt om tot een akkoord te komen over een premieregeling. Zo’n regeling moet al voordat het seizoen begint zijn afgetikt. Dit zegt veel over het amateurisme binnen het ADO-bestuur.

Maar goed als het niet lukt dan wijst men altijd naar de trainer. In dit geval Maurice Steijn. Voor het eerst zag ik Maurice Steijn als E-junior bij ADO. Hij speelde daar in een team met onder andere Lex Schoenmaker jr en Silvio Mansveld. Kleine Maurice kon net zo goed zijn bed in het Zuiderpark zetten want hij woonde er zowat. Als hij niet moest ballen, met de E1 van ADO, dan speelde hij met zijn makkers ‘Amerikaantje’ of ‘tienpuntenspel’ op een bijveld in het Zuiderpark. Maurice zijn leven werd beheerst door zijn twee grote liefdes voetbal en ADO Den Haag.

steijn_jongFoto: VI Images

De grote liefde voor ADO Den Haag die hem deed besluiten om in 2009-2010, vijf wedstrijden voor het eind, Raymond Atteveld, ad interim, op te volgen als trainer van ADO Den Haag. Maurice was op dat moment assistent-trainer en werd persoonlijk door Mark vd Kallen gevraagd om ADO in de Eredivisie te houden. De ploeg draaide op dat moment voor geen meter. Maurice kon, als puinruimer van Atteveld en Wetzel, eigenlijk alleen maar verliezen. Bovendien voltrok zich in die periode een afschuwelijk drama in het privéleven van Maurice Steijn. Een drama waar ik, uit respect voor de familie Steijn, niet over wil uitweiden. In deze periode had zijn gezin Maurice keihard nodig, bij ADO kon hij alleen maar verliezen maar toch zei hij: ‘ja’ tegen Mark vd Kallen. De reden zijn onmetelijke liefde voor ADO Den Haag. Met onder andere een zeer knappe overwinning, bij FC Utrecht uit, weet Maurice ADO Den Haag in de Eredivisie te houden.

Het is 2011 als Maurice Steijn wederom plaats neemt op de bank als hoofdtrainer van ADO Den Haag. Dit keer als opvolger van aartsleugenaar John van den Brom die, drie dagen voor aanvang van de competitie, per sms aan Steijn laat weten dat hij naar Vitesse vertrekt. Steijn moet de klus klaren, omdat onder andere Alfons Groenendijk en Jan Everse het niet aandurven, met een selectie die niet door hem is samengesteld en waarin de bepalende spelers zwaar ongemotiveerd zijn omdat John van den Brom hun het hoofd op hol heeft gebracht.

Het is een moeizaam seizoen waarin ADO eindigt als 15de . Een seizoen ook waarin een gesprek plaatsvindt tussen Steijn, Fraser en een delegatie van kritische ADO-supporters die ontevreden zijn over het vertoonde spel. Ex international Henk Fraser doet in dat gesprek een opmerkelijke uitspraak. Hij zegt dat Maurice Steijn, qua tactisch inzicht en veldtrainingen, een van de beste trainers is die hij heeft meegemaakt. Tuurlijk, je denkt dan gelijk aan slijmen bij de baas maar Henk was bloedserieus. Dit terwijl Henk trainers als Leo Beenhakker en Wim van Hanegem heeft meegemaakt. Ook kenners als Van Hanegem en Aad de Mos zijn enthousiast over de voetbalvisie van het duo Steijn en Fraser.

In zijn tweede seizoen als hoofdtrainer eindigt ADO op een keurige 9de plek. Een zeer knappe prestatie als je kijkt naar de begroting van de club. Het voetbal was niet altijd goed maar dat is een Eredivisieprobleem. Als je kijkt naar ploegen met een vergelijkbare begroting als ADO dan zie je die zelden drie goede wedstrijden achterelkaar spelen.

adonecsteijnFoto: VI Images

Steijn is nu bezig met zijn derde seizoen als hoofdtrainer, 7 gespeeld, 4 punten, 8 keer gescoord en 16 tegendoelpunten. Sommige supporters roepen om zijn kop. Net zoals de supporters van NEC en Heerenveen dat deden toen respectievelijk de trainers Mario Been en Ron Jans, enkele seizoenen geleden, met deze clubs onderin de Eredivisie stonden. Zowel Been als Jans kregen het vertrouwen van hun bestuur, de ommekeer kwam en beide trainers haalden Europees voetbal met hun club.

Het mag duidelijk zijn dat ik ook bij ADO Den Haag op zo’n ommekeer hoop en uiteraard hoop ik dan dat die ommekeer al wordt ingezet in de thuiswedstrijd tegen Vitesse. Ik hoop het uiteraard omdat ik ADO supporter ben maar ik hoop het ook voor Maurice Steijn. Ik weet wat voor offer hij in seizoen 2009 – 2010, vijf wedstrijden voor het eind van de competitie, heeft gebracht. Hij moest er toen eigenlijk 24/7 voor zijn gezin zijn maar koos ervoor om er ook voor zijn club te zijn. Een keuze die hij heeft gemaakt omdat zijn liefde voor ADO onmetelijk groot is. De huidige slechte resultaten doen Steijn minimaal net zoveel pijn als iedere andere diehard ADO Den Haag supporters. Maurice Steijn is een van ons, en wat je ook van hem vindt als trainer, hoe de komende wedstrijden ook zullen verlopen, hij verdient in ieder geval respect. En over respect gesproken laten we hopen dat de spelers uit respect voor hun trainer, en de supporters, nu eens eindelijk laten zien dat ze het waard zijn om onze prachtige groen-gele kleuren te dragen.

Come on The Hague

Rene

U kunt nu ook via twitter reageren: GGH Twitter of Twitter Rene

Klik hier om meer column’s van Rene te lezen

Fly-Over Leaderboard

27 reacties

 1. Ron

  Geweldige column. En ja, Maurice verdient nog steeds alle respect. Ook nu nog!!! De angst moet uit de ploeg en ik weet zeker dat Maurice en Henk daar dagelijks mee bezig zijn. Alles gaat of staat met een doelpunt van de spitsen. Komt die er een keer vroeg in de wedstrijd, speel je gelijk wat makkelijker. Nu loopt de ploeg continue, en elke keer achter de feiten aan.

  Beantwoorden
 2. Lex

  Er wordt bij ADO nog steeds onderhandeld over de winstpremies……Nog 4 wedstrijden verliezen en ADO is uit de financiële problemen…..Misschien moeten we het omkeren: bij verlies betalen de spelers aan ADO een x bedrag,misschien is dat dé oplossing? En wat Maurice Steijn betreft; alle respect voor die jongen.Ik zou de zweep er over gooien.

  Beantwoorden
 3. KR

  Leuke poging, maar hier klopt natuurlijk weinig van.
  Om maar eens te beginnen bij het begin. Wat heeft een ad-interim trainer in godsnaam te verliezen als het team al tegen degradatie aanschurkt? Als je alsnog degradeert neemt niemand dat die man kwalijk, terwijl als hij erin blijft hij zichzelf toch aardig in de picture kan plaatsen. Familie drama of niet, weinig te verliezen aan deze situatie.

  Wat ook niet helpt, is dat Maurice een uitstraling heeft als een flapdrol. Hij staat een beetje miezerig voor de camera en durft nooit te zeggen wat elke supporter voelt, namelijk dat het gewoon voor het 3e seizoen op rij onder zijn bewind zwaar kut is. En dan a.u.b. niet aankomen met vorig seizoen, waar je ook een keer of 10 gelijk speelt tegen ploegen waar je altijd van moet winnen en door een ongeloofelijke mazzel nog de kans heb op Europees voetbal, om dat de eerste beste wedstrijd te vergallen.

  Ook weet Maurice niet wat hij in godsnaam met zijn transferbeleid aan moet. Hij haalt, als ik goed heb geteld incl. Kanon, 12 nieuwe spelers. 12! Dat is toch een idioot hoog aantal? En dan haalt hij een speler als Gouriye, op ‘permanente’ basis, een jongen met een onwijs talent en iemand die zeker nog kan groeien bij ADO en die zet ie er na 3 wedstrijden uit, terwijl een idioot van een Cabral week op week de kans krijgt.

  Om het feest compleet te maken, weet Steijn ook niet hoe die zijn spelers moet opstellen. Holla speelde dan niet tegen Feyenoord, maar leek de eerste zes wedstrijden meer op een kleuter die zijn papa en mama kwijt was, zo verloren liep die op het veld. Door de komst van Van Haaren en de rare positionering van het middenveld weet niemand meer wat ie aan het doen is, met als gevolg dat de hele organisatie naar de klote is.

  Doe mij maar lekker een trainer die er een beetje verstand van heeft, de poppetjes op de goede plaats neerzet en er niet zo’n levenloze bende zonder enig pit en vechtlust van maakt.

  Als het aan mij lag, had Steijn nu al zijn ontslagbrief gehad!

  Beantwoorden
   • KR

    Ik zou af en toe willen dat ik een ajax fan was. Man van de club aan het roer die weet wat ie aan het doen is, paar landstitels op rij.

    In tegenstelling tot wat je beweert ben ik helaas gewoon een ADO fan, met seizoenskaart, die week in week uit met deze rotzooi op poten geconfronteerd wordt.

 4. johnny

  de spelers zijn de schuldige en stein heb niets verkeerd gedaan. welke gek heeft deze spelers binnengehaald dan???

  Beantwoorden
 5. Jeffrey

  Normaal lees ik je columns met veel plezier, waarvan diegene over Luksic het beste was, maar dit zeker de slechtste is. Het enige waarin je gelijk hebt is dat Maurice respect verdient. De man heeft een groot groengeel hart, maar moet constateren dat hoofdtrainer van een Eredivisieclub voor hem te hoog gegrepen is. Hij zou het misschien leuk doen bij een club uit Sittard, maar zie hem liever blijven. Niet op z’n huidige positie, maar gewoon een stapje terug. Laat hem de jeugdopleiding onder handen nemen en laat een GJ Verbeek met zijn harde trainingswijze de zweep gebruiken. Schuim op die bekkuh! Dat is wat we nodig hebben! Maurice, houd de eer aan jezelf: Trek je conclusies en houd de eer aan jezelf, dan zal je altijd nog welkom zijn in je vertrouwde Zuiderpark.

  Beantwoorden
 6. tattoo

  Je moet een masochist zijn om dit wekelijks aan te gluren, dit slaat werkelijk alles, om maar te zwijgen van volgend seizoen MVV uit .
  Rene toppie weer. Aad De Mos durft niet anders dan Steijn complimentjes geven, hij is namelijk het klankbord die oen .

  Beantwoorden
 7. rene-ggh

  @johnny @jeffrey ik schrijf niet dat Steijn geen fouten maakt en/of dat hij te allen tijde moet blijven zitten. Steijn is verantwoordelijk voor deze selectie. Ik hoop alleen dat de ommekeer wordt ingezet, dat hij blijft zitten en er alsnog een groot succes van maakt dit seizoen. Steijn heeft een groen geel hart, heeft er altijd gestaan voor de club, en verdient ons respect. Ik hoop ook dat de mensen, die hem een slechte trainer vinden en vinden dat hij wegmoet, hem respectvol zullen behandelen.

  Beantwoorden
 8. Slash-070

  Geweldig mooi geschreven Rene. Alleen een trainer wordt beoordeeld op resultaten en het vertoonde spel, en dat spreekt bij lange na niet in zijn voordeel.
  Uiteraard wel respect voor Steijn, behalve trainer ook een haagse supporter net als wij!

  Beantwoorden
  • jjdebom

   Ja inderdaad, aardige trainer met een clubhart of niet. zolang al geen resultaten met bagger voetbal ook nog. dat wordt dus hoe dan ook snel exit

   Beantwoorden
 9. alberto666

  Beste Renee, ………………..,

  Nu overdrijf je echt met je stukje, natuurlijk verdient Maurice respect, het is een aardige gast en wellicht een goede veldtrainer, maar als coach is hij voor ADO ongeschikt.
  Spelers niet in hun nautuurlijke talent opstellen maar op verkeerde posities, waardoor het chaos wordt, vasthouden aan vergeven basisplaatsen (Wormgoor, Beugelsdijk, Cabral) terwijl ze dramatisch spelen en er betere spelers aangekocht zijn, vreemd wisselbeleid en te laat wisselen om het tij te keren, geen enkele speler beter maken, 11 spelers opstelt, maar geen team.
  Ook de betalende klant verdient respect en mag voor zijn duurbetaalde clubcard of los ticket wel waar voor zijn geld krijgen, namelijk kerels die willen strijden voor elke grasspriet en dat met bluf en passie en dat lukt Maurice niet dus dan is het niet gek dat er geroepen en geschreven wordt dat hij vervangen mag worden, wel met respect dat verdient hij wel.

  Beantwoorden
 10. tattoo

  P.S. Rene, en anderen die wel weten dat het over hun gaat, bedankt voor de kaartjes en steun die je mij en Kitty gegeven hebt, in nood kent men zijn vrienden toch !?
  En die het vertikten te schrijven, of te condoleren, disgusting world .

  Beantwoorden
 11. Hannes

  Rene je hebt gelijk, dan zou Ado uit respect Steijn moeten weg promoveren. Technisch directeur ofzo.
  Visie heeft hij zeker, ondank dat iemand hier het idioot vind dat er 12! nieuwe spelers zijn aangetrokken ( misschien vergeet hij ook de 12 spelers die zijn vertrokken) Kijk eens wat een spelers er zijn binnen gehaald, Het verlies van Toornstra is ook lastig op te vangen maar voor de rest zijn het wel betere spelers die hij heeft gehaald.
  Nogmaals je hebt gelijk en ik neem mijn eerdere woorden terug.
  Respect voor de man die ons langs Fc Barcelona schoot.

  Beantwoorden
  • karelse

   in de luwte zoals atteveld haha

   vind dat het niet alleen aan de spelers ligt einstein maakt de vreemdste beslissingen

   Beantwoorden
  • KR

   Waarvan 3 kwart gratis en er eentje nu de pannen van het dak speelt bij Cambuur. Klasse inschatting van onze trainer.

   Beantwoorden
 12. rene-ggh

  @tattoo Geen dank, kleine moeite en niet meer dan normaal bij zo’n groot verdriet. Hoop dat het, naar omstandigheden, goed met je gaat! Heel veel sterkte.

  Beantwoorden
 13. eddy

  id wat al gezegd word,vasthouden aan zijn basis spelers terwijl het weken fout gaat,drastch omzetten had allang gemoeten,en zet je jonge gasten maar neer,en laat je huurling cabral maar invallen,waarom word tyra ook nog steeds niet gebracht.
  geen steun meer voor stein,opzouten hij had vorig jaar er al uit gemoten,scouting?? ha ha kneuzen zijn het.

  Beantwoorden
 14. Voorburg-Noord

  Niets aan toe te voegen. Volledig mee eens, René! De trainer is een kind v/d club en verdient krediet. Hij mag laten zien dat-ie de ploeg aan het votballen krijgt. Als wij gewoon achter de ploeg en de trainer blijven staan komt het goed.

  Beantwoorden
 15. Snaak

  Hoe je het went of keert, Steijn heeft het vorig jaar zeer goed gedaan. Dit jaar komt hij tot nu toe tekort. Heb wel vertrouwen dat het goed gaat komen. Hij mag wat mij betreft blijven zitten.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.