Na de zeges op Vitesse en FC Twente werd zaterdag simpel het nu al als ‘cruciaal’ bestempelde wedstrijd van SC Cambuur (3-0) gewonnen. Met dank aan een portie strijd, passie én topbasketballer Francisco Elson. Een goede motivator, zo bleek.

Het werd even goed stil in de kleedkamer van ADO Den Haag zo vlak na de vrijdagtraining. Het verhaal dat topbasketballer Francisco Elson, de enige Nederlander ooit met een NBA-titel, vertelde, kwam aan. Elson vertelde hoe de dood van zijn broer Patrick, op 21-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand, zijn leven radicaal veranderde.

Tragisch
Dertien jaar was de kleine Francisco, maar na die tragische gebeurtenis wist hij het zeker: ik ga mijn ouders en broers trots maken. De titel met San Antonio Spurs in 2007 droeg Francisco op aan zijn broer, die ook altijd droomde van een basketbalcarrière in de Verenigde Staten.

vito_elsonVito Wormgoor en Francisco Elson

‘Heel indrukwekkend’, vond Tom Beugelsdijk. ‘In Amerika heeft hij echt moeten knokken voor zijn plek. Als pikkie van achttien jaar. Er zijn daar een paar honderd profs, maar er staan duizenden gasten klaar om jouw plek over te nemen. Voor elk contract moet je vechten of je leven ervan afhangt. Op een bepaalde manier motiveert zoiets toch wel. Iedereen was onder de indruk.’

Van Zweden
En dat was precies wat trainer Maurice Steijn met het uitnodigen van Elson wilde bereiken. Tijdens de boekpresentatie van John van Zweden, Hagenaar en mede-eigenaar van Swansea City, werd Steijn gewezen op de motivatiespeeches van Elson. En vrijdag zat hij dus in de kleedkamer bij ADO.

kramer_elsonMichiel Kramer en Francisco Elson

Het hielp ADO aan de derde thuisoverwinning op een rij. Al is het vanzelfsprekend te makkelijk om de zege aan één motivator te linken.
In Den Haag mijmert men over oude tijden waarin ploegen met knikkende knieën naar het oude Zuiderpark kwamen. Dát gevoel moet ook weer in het Kyocera Stadion ontstaan. ‘Iedereen moet weer bang zijn om hier naar toe te komen,’ vindt Beugelsdijk. ‘We zijn nu aan een leuke serie thuiswedstrijden bezig. Laten we die reeks nog maar wat langer maken.’

En Elson? Die ging na afloop de kleedkamer van ADO in om iedereen te feliciteren. Beugelsdijk was opnieuw onder de indruk van Elson, al was het maar vanwege zijn postuur. ‘Zo, ik dacht dat ík een flinke jongen was. Ben blij dat hij niet in het veld stond. Daar win je dus geen kopduel van,’ zei de verdediger, terwijl de overwinning in de kleedkamer werd gevierd. Het kratje bier raakte Elson niet aan.

Tekst: AD

GGH Media Leaderboard

7 reacties

  1. Haagsicoon

    Ach gebeurt ook bij topclubs niets mis mee. Bij sommige spelers zakt de moed in de schoenen na een serie slechte prestaties en gaan de koppies hangen…….iedereen heeft af en toe een prikkel nodig.
    Heeft niets te maken met duurbetaalde profs 😕

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.