Zaterdagavond, na de wedstrijd ADO – Cambuur, stond ik in de hal van het Kyocera Stadion. De spelers kwamen, uit de spelerstunnel, het stadion binnen. Die van ADO blij, die van Cambuur minder blij want die hadden net met 3-0 op hun Friese klote gehad.

Spitsentrainer Ricky Hoogendorp liep langs met in zijn kielzog een donkere reus die in de Efteling als de negroïde evenknie van Lange Jan niet zou misstaan. En aangezien we toch in een multiculti samenleving leven lijkt mij dat helemaal geen verkeerd idee een blanke en een zwarte lange Jan gebroederlijk naast elkaar.

De donkere reus, hij was minimaal 2.13 meter, liep braaf achter Ricky richting de ADO-kleedkamer. Hij moest een paar keer flink bukken omdat hij niet rechtop door de deur kon lopen. Als je zolang bent moet je, of constant alert zijn of, uitsluitend met een helm op je harses de straat opgaan. Of je moet een kop vol bulten en littekens voor lief nemen.

elson

Mijn vriend Alain zei: “vast een basketballer.” Hij had gelijk, las ik een dag later op het internet, het was Francisco Elson de enige Nederlander ooit met een NBA-titel ,en dat schijnt heel goed te zijn, in het basketbal.

Elson was door Maurice Steijn benaderd om de selecte te motiveren voor de belangrijke wedstrijd tegen Cambuur. Elson is een man om bang van te worden dus ik dacht slimme zet van Maurice. Die Elson heeft waarschijnlijk gezegd dat hij iedere speler persoonlijk een pak rammel geeft, met die grote zwarte klauwen, als hij het idee heeft dat ze niet alles gegeven hebben! Misschien heeft hij de ADO-selectie wel gedreigd met anale visitatie bij een nederlaag. Geloof me zo’n klauw van Elson in je reet, dat wil je niet. Als ik er alleen al aan denk krijg ik al pijn in mijn reet. Elson zou een grootheid zijn, als glazenophaler, in de horeca. Met twee van die grote klauwen haal je, zonder dienblad, in een keer heel het terras van de Grote Markt leeg. Francisco Elson heeft alles in zich om uit te groeien tot een ware legende van de Haagse Grote Markt.

En dan hebben we het alleen nog maar over zijn handen. Je weet wat ze zeggen over de geslachtsdelen van negers. Het geslachtsdeel van een negroïde reus van 2.13 meter moet dan opzeker een kermisattractie an sich zijn. Elson schijnt regelmatig striemen op zijn wang te hebben, bij het wakker worden, omdat hij weer op zijn lul heeft liggen slapen. Als je echt zeker wil weten dat je spelers harder gaan lopen door een motivatiecoach, huur dan Elson in en dreig ze met een swaffelbeurtje bij gebrek aan inzet.

vito_elson

Geloof me de spelers lopen het vuur uit hun sloffen want niemand zit te wachten op een klap met een ‘honkbalknuppel’ tegen zijn kin. Gevaar van deze motivatietechniek is wel een volle ziekenboeg. Het zou wel fantastische krantenknoppen opleveren: “ADO motivatiecoach Francisco Elson slaat, met zijn penis, Jerson Cabral een hersenschudding vanwege gebrek aan inzet.” Het commentaar van Elson: “Ik had hem nog zo gewaarschuwd, werken voor je geld, alles geven!”

Maar goed niets dreiging van fysiek geweld. Elson vertelde de voetballers zijn indrukwekkende levensverhaal. De dood van zijn broer Patrick, op 21 jarige leeftijd, veranderde radicaal zijn leven. Francisco was 13 jaar toen zijn broer overleed en wilde dat zijn ouders en broer trots op hem zouden zijn. Hij zette alles op alles om te slagen in de jungle van het Amerikaanse basketbal en toen hij eenmaal de NBA-titel had gewonnen droeg hij deze aan zijn broer op.

Elson werd dus ingeschakeld als motivatiecoach. Of zijn indrukwekkende verhaal heeft geholpen zullen we nooit weten. Toch vind ik het bizar. Jongens die van hun hobby, iets dat ze leuk vinden dus, hun beroep hebben gemaakt en nu door een motivatiecoach gemotiveerd moeten worden om hun werk goed te doen………Profs met, over het algemeen, een zeer goed salaris. Geven die duizenden mensen op de tribune je niet genoeg motivatie om je het zweet in je bilnaad te werken?

Geeft het besef dat je het mooiste beroep ter wereld hebt en dat je een held bent voor veel kinderen, met een groen geel hart, niet genoeg motivatie om je het schuim op je bek te lopen? Als het antwoord op die laatste vragen ‘nee’ luidt dan moet je lekker wat anders gaan doen.

elson

Tommie Beugelsdijk zegt over het verhaal van Elson: “Op een bepaalde manier motiveert zoiets toch wel.” Ik geloof er geen reet van want als er iemand is die geen motivatiecoach nodig heeft dan is dat Tommie Beugelsdijk. Tommie staat er altijd! Daarom geniet ik altijd van Tommie, vanwege zijn tomeloze inzet. Bovendien kun je zien dat Tommie nu focust op hetgeen hij goed in is. Het pure verdedigen, mandekken. Doen waar je goed in bent en keihard werken, de sleutel tot het succes!

Bij mijn vriendin op het werk was een motivatiecoach geweest. Het was geen neger van 2.13 meter en hij had ook geen NBA-titel. Toch was ze razend enthousiast en ze zei: We hebben geleerd dat iedereen vooral moet doen waar hij goed in is. Ik zei: “doe maar niet wat dat betekent dat jij dan hele dagen chagrijnig in je nest moet gaan liggen.” Toen ik haar blik zag, die nog net niet kon doden, zei ik snel: “nee joh. geintje tut. Gewoon doen waar je goed in bent met 100% inzet en alles komt goed!”

Come on The Hague

Rene

U kunt nu ook via Twitter reageren: GGH Twitter of Twitter Rene

Klik hier om meer column’s van Rene te lezen

Fly-Over Leaderboard

15 reacties

 1. tattoo

  Mooi Rene, is helemaal niet nodig zo een motivator, je beschrijft het duidelijk waarom .

  Dus Steijn is zijn inspiratie (als hij die al had) kwijtgeraakt , jammer als T1 .

  Wordt nog een lang en slopend seizoen .

  Beantwoorden
  • tattoo hater

   Wat ben jij een azijnpissertje ze samen met die Rene, blij dat er niet alleen maar van die IQ loze reageren op de topics hier.

   Beantwoorden
   • Fidelia

    Hey high 5! I can totally relate 🙂 I LOVE talking but I don't have many friends here 🙁 And the last sentence of your post… hiosirlua! xD Btw, I like your puppy dog eyes. So adorable leh <3From your reader from Malaysia 🙂

   • versicherung visum deutschland

    McCain was not eligible because he was born in Panama. There was always an exemption for children of military families serving overseas. The Dem. chairman of the resolution even said McCain was legitimate because BOTH parents were US citizens. As Casey Stengel said – “You can look it up.”PS – SENATOR BARACK OBAMA was one of the original 5 or 6 sighners.

 2. rene

  @tattoohater Stuk heeft niets met azijnpissen te maken, dan heb je het niet goed begrepen. Ik zal niks zeggen over iq. Goed dat Steijn dit soort ervaringen van topsporters met zijn spelers deelt maar het gaat mij tever dat deze man nodig zou zijn om spelers te motiveren. Als dat de intentie van het verhaal is dan begrijp ik er niets van. Voetballers hebben het mooiste beroep ter wereld. Dit samen met het spelen voor de trouwe fans, en hun goede inkomen, zou al motivatie genoeg moeten geven om er iedere week keihard tegenaan te gaan en alles te geven! Maar het kan natuurlijk zijn dat jij daar anders over denkt. Ieder zijn mening.

  Beantwoorden
 3. N7N

  mooi stukkie weer rene, ken je stukken, lees ze altijd en je moet weten hoe je het moet lezen;)

  @tattoohater je heb nu tegen gasten die al tientallen jaren achter de club staan, beetje RESPECT DUS!
  zij zullen zeker de rest van hun leven op de tribune blijven staan, iedereen mag zijn mening geven dus om nou gelijk azijnpisser te gaan roepen!

  Beantwoorden
 4. Ron

  Ik vind het juist heel goed om af en toe middels een andere wijze, of zoals in dit geval een ander persoon, de motivatie van de spelers een positieve prikkel te geven. Daar is helemaal niets mis mee en zegt over Maurice Steijn juist dat hij wel degelijk voldoende inspiratie heeft om te motiveren (integenstelling tot wat ik in andere reacties heb gelezen). Steijn heeft ze gemotiveerd, door iemand die veel heeft meegemaakt zijn verhaal te laten doen.
  Ik zeg… applausje voor Maurice!!!

  Beantwoorden
 5. victor

  steijn ken ze zelf niet motiveren dus laat hij het maar iemand anders doen zou hij ook met trainingen moeten doen

  Beantwoorden
 6. Patrick Kalekophagenees Schnur

  Ja dus weer wat valse pitbulls kweken en mee op de tribune staan. Ik begrijp niet dat spelers die in het groengeel spelen niet gemotiveerd zijn. Gewoon 200% geven, lijm op die schoenen en vasthouden die bal. Kom op Waar is de schrik van zuid holland gebleven dan!? Nu komt de tegen stander graag naar Den Haag waar ze vroegar zeven kleuren stront scheten als ze in Den Haag moesten voetballen!

  Beantwoorden
 7. Bart

  Dat men vroeger met stront in de broek naar Den Haag kwam had vooral te maken met wat er zich buiten het veld afspeelde. Een lucht van bier, pis en worst kwam je tegemoet wanneer je het zuiderpark in reed. Vervolgens keiharde spreekkoren en een gordijn van groen gele rook. Vandaag de dag zingen wij liedjes over keepers die geen bal kunnen vasthouden en dan is er ook nog eens iemand nodig met een megafoon om het publiek op te zwepen. Uiteraard speelde spelers als Lems, den Turk en noem ze maar op ook een grote rol! Helaas hebben wij als supporters niet zo veel in te brengen als het om spelers gaat.
  Wel kunnen wij er voor zorgen dat spelers net als vroeger iets minder langs noord liepen omdat ze bang waren een aansteker, riem om in speciale gevallen een rolstoelwiel toe geslingerd te krijgen. Ik wil benadrukken dat ik dingen het veld opgooien liever niet meer zie gebeuren maar een beetje agressie en oorverdovend lawaai zou fijn zijn! Den Haag is ONZE glorie, Den Haag is onze club….

  Ow ja…. mooi stuk Rene 😉 ouwe saté gambing liefhebber! :mrgreen:

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.