ADO Den Haag heeft zich vrijdag definitief versterkt met Ruben Schaken, maar is ‘versterkt’ wel het juiste woord?

De 32-jarige aanvaller, die vooral als rechtsbuiten acteerde gedurende zijn carrière, tekende voor twee seizoenen in Den Haag. Schaken kan ook als linksbuiten uit de voeten. Hij tekende in januari 2015 een contract voor anderhalf seizoen bij FK Inter Bakoe, met een optie voor een extra jaar. Die club lijfde hem transfervrij in nadat Feyenoord zijn contract ontbond. Schaken debuteerde in 2012 in het Nederlandse elftal en kwam tot zeven caps. Daarin trof hij tweemaal doel.

RubenSchaken

In 2013 speelde hij zijn laatste interland en dat is geen toeval. De laatste jaren is zijn carrière behoorlijk in het slop geraakt. Sinds Ronald Koeman bij Feyenoord vertrok, heeft hij nog maar zelden het leren ding met succes beroerd. Daarvoor was hij twee seizoenen lang vaste rechtsbuiten van Feyenoord. Onder Fred Rutten kwam hij niet aan spelen toe in De Kuip, waarna hij in januari van dit jaar zijn contract verscheurde. Even leek ADO toen al te dingen naar de diensten van de aanvaller, maar Schaken koos voor een avontuur in Azerbeidzjan. Ook dit avontuur werd geen succes, want Schaken diende zijn contract niet uit en speelde slechts vier doelpuntloze duels voordat hij weer naar Nederland toog.

De vraag is wat ADO met Schaken moet. De aanvaller heeft dan wel een grote naam, vanwege zijn prestaties bij Feyenoord en Oranje, maar zijn prestaties van de laatste jaren waren niet om over naar huis te schrijven. De op zijn retour zijnde aanvaller heeft ook behoorlijk wat snelheid in moeten leveren – nota bene een van zijn spaarzame wapens. Schaken groeide in Rotterdam uit tot één van de grootverdieners, toog daarna naar het financieel als een paddenstoel de grond schietende Azerbeidzjan, waardoor zijn ADO-contract waarschijnlijk een lucratieve bedoeling is.

duplan

Bovendien hengelde Den Haag met Edouard Duplan – die een behoorlijk langdurig contract tekende – al een rechtsbuiten van hoge leeftijd binnen. ADO voegde ook buitenspelers Kenji Gorré en Giovanni Korte toe aan de selectie, terwijl Xander Houtkoop en Gervane Kastaneer al bij het eerste elftal speelden. De Haagse club heeft nu vijf buitenspelers, maar beschikt niet eens over één spits. Waarom haalt Den Haag dan toch nog een buitenspeler, terwijl de fans zo vurig om een spits zitten te wachten? Het zet weer een nieuw vraagteken achter het technische beleid van de club achter de duinen.

Tekst: Het Nest van de Ooievaar

Brody’s leaderboard

9 reacties

 1. Marco

  Helemaal hiermee eens. Eduard Duplan kan, als hij niet geblesseerd is, nog van waarde voor de club zijn. Maar om daarna nog een 30+ in de spits te halen, is niet handig. Schaken is natuurlijk over zijn hoogtepunt heen. Hopelijk wordt het geen herhaling van Ali Boussabon, want dat was een drama. Verder zou de focus op een centrumspits moeten liggen en is het vreemd dat alleen de naam van Mike Havenaar rondzingt. Wat als hij straks toch voor Twente kiest? Gaan we dan weer last minute schakelen met een b voetballer? En gaat Fraser dan weer roepen dat hij zijn groep niet op tijd bij elkaar heeft? Keer op keer maakt Ado dezelfde fouten. Ik vraag me af of John Metgod ons verder gaat helpen op dit vlak, als hij lekker ervaring mag opdoen bij ons. Net als bij Fraser en Steijn destijds worden mensen verantwoordelijk gesteld zonder ervaring op een niveautje lager in de Juplier League. De keer dat Ado wel een dergelijke trainer aanstelde, John vd Brom, liep het ook beter. Die had zijn fouten al gemaakt bij AGOVV, waar het geen bal uitmaakt, want degraderen vanuit de Jupiler League was toen nog niet mogelijk.

  Verder vind ik de opmerking van Metgod dat Ado gevleid moet zijn dat Vitesse interesse heeft in een speler van Ado natuurlijk nergens op slaan. Dat is een opmerking voor een eerste divisieclub, niet voor Ado waar we hogerop willen met elkaar. Dat calimerogedrag moet er echt uit, ook bij Fraser die altijd maar bezig is om de verwachtingen te temperen. Niet om zijn ambitie uit te spreken. Alles voorzichtig en vanuit angst. Ik ben bang dat Metgod geen haar beter is, die gaat Fraser in ieder geval niet ontslaan. Leuk die oud Feyenoorders, nu hebben we ook Ed de Goey erbij. Wat een soap is er alweer aan het ontstaan!

  En als je dan kijkt wat er met Swansea geregeld kan worden door Gorre te huren, waarom is er dan de afgelopen jaren zo moeilijk gedaan? Hou John van Zweden te vriend, die kan Ado (mede) verder helpen met enkele spelers op huurbasis. Daar is Vitesse ook niet slechter van geworden…

  Beantwoorden
  • dennis

   Hier ben ik het helemaal mee eens. Het lijkt wel een kleuterschool met al die falende, elkaar het hand boven het hoofd houdende mensen. Laten we even niet vergeten dat Metgod allang door de mand gevallen is en bij geen enkele fatsoenlijke club aan de bak komt. Fraser is als jeugdtrainer bij FN weggestuurd omdat men daar ging professionaliseren en goede vakmensen nodig had. Nou zitten wij er mee. Vorig jaar was een van de slechtste seizoenen uit de geschiedenis van ADO. Nu krijgen we die andere uitgekotste rotterdammer erbij. De Goey is ongetwijfeld een hele aardige vent, net als Fraser en Metgod, maar ja daar gaan wij dus niks mee winnen. Heeft nou niemand van die Chinezen in de gaten dat iedereen zijn vriendjes aan het binnenhalen is? Ik heb op dit moment totaal geen vertrouwen meer in die hele Chinese bende. Wigt is vooral goedkoop, Fraser kost ook 3x niks en Metgod is al blij met een Bounty en een blikje Fanta. De Goey komt waarschijnlijk part-time voor 6 euro per/uur. Dag ADO lekker naar de klote. Bedankt Fraser en kornuiten. Ik hoop dat jullie gauw bij Excelsior Maasluis langs de kant staan want daar zal het uiteindelijk toch op uit draaien.

   Beantwoorden
 2. Wes

  Beetje gelul dit stukje, iedereen weet dat dit geen garantie is of falen of slagen. Daarbij kunnen Duplan, Schaken, Kasteneer en Gorre op meerdere posities uit de voeten, dus multifunctioneel! Het aantrekken van een aantal spelers boven de dertig wordt met een reden gedaan. Vorig seizoen gaven Fraser en tevens Kramer aan dat de spelers niets van elkaar aannemen en niet voor elkaar knokken. Dat kwam met name omdat er geen leider op en buiten het veld was. Het is dus vanwege het oogpunt van teambalans noodzakelijk dat er spelers bij komen met ervaring en waar respect voor is. Tevens is er voor gezonde concurrentie wat beter is voor het doorgroeien van jonge spelers. Zij kunnen wel willen doorstromen maar dan moeten zij wel de nodige groei doormaken en dan is concurrentie en respect voor gevestigde orde noodzakelijk. De transferperiode is nog lang niet voorbij dus er zijn nog genoeg mogelijkheden één of twee goede spitsen aan te trekken.

  Beantwoorden
 3. alberto666

  Het is logisch dat je in iedere linie een ervaren en wat oudere speler wilt hebben, met Duplan is nu ook de voorste linie voorzien.
  Met Kristensen, Meijers en Hansen beschik je over voldoende ervaring om de jonkies te coachen.
  Het aantrekken van Schaken is dan in die optiek bezien overbodig, dat geld had beter in de achterhoede of nog beter voor de spitspositie benut kunnen worden, want Schaken zal niet voor een dubbeltje per uur gaan spelen.
  Wellicht dat Metgod tegenwicht kan bieden aan de W&W combinatie, net als eerdere leiders van ons , zakenlieden die voetbal als hobby/speeltje hadden/hebben.

  Beantwoorden
 4. Henk Verhoeve

  Het wordt tijd dat er een spits van naam wordt gehaald en niet alles uitgeven aan uitgerangeerde spelers. 😈

  Beantwoorden
 5. Jos Raaf

  Ach…het is nooit goed. Al haal je Robben naar Den Haag zijn er nog mensen die wat te zeiken hebben. Feit is wel dat een jaar geleden dit soort namen (30+ of niet) onmogelijk te halen waren voor Den Haag. Of dat er spelers die talentvol zijn bij tekenen (Bakker, Meijers, Hevel etc etc) kon je al helemaal vergeten. Ik vind dat we stappen maken. Geen grote maar de weg omhoog is wel ingezet

  Beantwoorden
  • Glove

   Jos dit is een klinkklare onzin stuk…. Leeftijd is misschien een bottelnek, maar het lijkt in dit stukje alsof de Ooievaar teveel in zijn nest heeft gelegen. Heeft die Ooievaar soms een sprintwedstrijd gehouden met Schaken? Hoe kan hij dit nou zeggen; “De op zijn retour zijnde aanvaller heeft ook behoorlijk wat snelheid in moeten leveren – nota bene een van zijn spaarzame wapens.”

   Kijk, dat gezien de foto Schaken op Steve Urkel lijkt is wel duidelijk. 😆

   Beantwoorden
 6. Rick

  Op papier heb je nu best een aardig eltal staan met 2 echte buitenspelers. Als er een nog een leuke spits, middenvelder en verdediger aangetrokken kan worden, dan zijn we op de goede weg.
  Hier loopt iedereen weer te janken over de leeftijd maar vergeet niet dat dit de eredivisie is. De competitie waar blinden zoals bjonr vlemincx(NEC) topscoorder worden. Geef die gasten eerst is de kans en dan zien we wel. dat dit soort spelers nu haalbaar worden zegt genoeg over waar de club nu staat. Van der Kallen had de knip nooit getrokken.

  Beantwoorden
 7. guido e

  Alles valt en staat met het hebben van een gedegen beleidsplan en strategie. Een groot deel van de voetbal know how binnen de club is de afgelopen jaren of weggesaneerd of weggejaagd door die oplichter v/d Kallen. Mij verbaast de huidige gang van zaken rondom de transfers daarom ook totaal niet. De bestuurlijke en technische puinhoop die de vorige eigenaar heeft achtergelaten moet eerst opgeruimd worden. Het momenteel ontbreken van ervaren voetbal- bestuurders met gedegen netwerken en technici (Lex Schoenmaker kan dat echt niet in z’n eentje) breekt je vooral in de transfer window(s) gewoon op. Op het bestuurlijk vlak is het niet aanstellen van Cris Woerts een grote gemiste kans, en het kiezen voor lichtgewicht en niet voetbalman Jan Willem Wigt, (die op zijn beurt een beginneling op een cruciale technische positie binnen de club,Metgod) binnenhaalt in deze fase een drama voor de club.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.