Haagse cultheld Tommie Beugelsdijk is terug. En hoe. De blonde, kiezelharde verdediger scoorde al bijna direct bij zijn rentree (“Helaas kopte hij ‘m van de lijn af. Ik ga niet herhalen wat ik daarna zei, want dan krijg ik gelijk tien wedstrijden schorsing”) en liet zich in de media alweer nadrukkelijk gelden als de recht-voor-zijn-raap Hagenees zoals men hem kent. Den Haag kent weer een Haagse held.

Die personificatie van de stad was lang weggeweest. Sinds oer-Hagenezen als Lex Immers en Wesley Verhoek en later ook Beugelsdijk, vertrokken, leek de Haagse bluf langzaam maar zeker uit het Haagse spel te verdwijnen. Blikvangers uit de selectie waren niet meer van Hofstadse komaf.

beugelsdijk

Nu is die balans weer hersteld. Danny Bakker, Voorburger, lijkt dit seizoen zeker van een plek op het middenveld, mits blessures hem niet teisteren. De kleine rasschoft Giovanni Korte maakte het de verdediging tegen PSV lastig en dat is precies wat het publiek wil zien. De brutale, wie-doet-ons-wat-mentaliteit – typerend voor het rijk omvangende begrip Haagse bluf – laat het bloed van de Den Haag-supporters sneller stromen. In het elftal lopen weer mannen rond die een afspiegeling van de stad vormen, en dat moet ooit de reden zijn geweest waarom clubs zoiets als aanhangers kregen.

Parallel aan die terugkeer van de Haagse mannen is de terugkeer van het Haags Kwartiertje. In vol ornaat, ondersteund door de nieuwe megaschermen in het stadion, telt het publiek tegenwoordig weer hardop af. Niet zonder resultaat: in het laatste kwartier werden twee thuisnederlagen voorkomen. Eentje door de standbeeldwaardige Hansen, eentje door quasi-Hagenees Mike Havenaar. Een spits uit het Japanse, spreekt gebrekkig Nederlands, maar vader Dido is Haags – goed genoeg. Als de lange slungel blijft scoren in het laatste kwartier, verwerft hij ongetwijfeld snel de bijnaam Mike Hagenaar.

ado_utrecht

Ook buiten de lijnen is ADO sterk bezig met een rehagisering van de club. Onlangs keerde scout Loek van Driel terug in de Residentie. Ook kregen Cedric van der Gun, Ferrie Bodde en Richard Knopper functies in de jeugdopleiding van ADO Den Haag. Stuk voor stuk oud-spelers die uit de stad komen – een uitstekende zaak voor de club.

Tekst: Het Nest van de Ooievaar

Brody’s leaderboard

2 reacties

  1. Haagse Joop

    Ik werk in Amsterdam, vlak bij die %#^%^*^-UFO. Met al die brallerige Amsterdammers heb ik het soms lastig, maar de bluf is teug. Oh, wat hoop ik toch dat ik maandag met mijn groen-gele sjaaltje binnen kan lopen en ‘rustaaag’ kan roepen tegen die gasten…

    Ik ben trots op ADO!

    Holland Sport 4-ever!!!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.