Heracles Almelo is tot nu toe de verrassing van de huidige jaargang in de Eredivisie. Met man en macht proberen analytici en deskundigen het succes te verklaren. Is het een hecht team met een mix van talent en routine? Zeker. Ook de geluksfactor is aanwezig. En speelt ook de terugkeer van Hendrie Krüzen een rol?

Als het aan Henk Fraser ligt wel. ‘Ik denk ook dat de komst van Hendrie Krüzen (de assistent-trainer die deze zomer terugkeerde bij de club, red.) het team iets extra’s geeft. Je ziet zaken terug van Vitesse, waar hij al assistent was onder Peter Bosz,’ zei de coach – die gisteravond bij Studio Voetbal een uitstekende indruk achterliet – tegen Voetbal International, voorafgaand aan de verloren clash met Heracles.

fraserHenk Fraser

Het is tegenwoordig een trend: een assistent-coach met een brok aan ervaring. Vooral relatief jonge coaches hebben baat bij een routinevol klankbord. John Stegeman, een onervaren trainer, heeft in Hendrie Krüzen zo’n persoon. Krüzen is al sinds 2002 assistent-trainer en kent Heracles Almelo als zijn broekzak. Ook in de traditionele topdrie zit er een oude rot naast de nog jonge hoofdtrainers. Jan Wouters assisteert Giovanni van Brockhorst bij Feyenoord, Hennie Spijkerman is de rechterhand van Frank de Boer bij Ajax en Ruud Brood voorziet Philip Cocu en PSV van routine. Bovendien heeft John van den Brom bij AZ met Marco van Basten allesbehalve een onverdienstelijke rechterhand.

Henk Fraser kent de klappen van de zweep in voetballand, was zelf jarenlang assistent, maar heeft eigenlijk pas tweeënhalf jaar hoofdtrainersbagage in zijn rugtas. Zijn assistenten zijn Ekrem Kayha en Arno van Zwam. Ongetwijfeld uitstekende assistenten voor Fraser, maar hun ervaring staat in schril contrast met de drie rechterhanden van de grote clubs.

jolMartin Jol en Lex Schoenmaker

Natuurlijk zijn er ook tal van voorbeelden van onervaren trainers die ook zonder geroutineerde assistent presteerden, maar je kunt je afvragen of ADO baat heeft bij zo’n zwaargewicht in de technische staf. Misschien hadden er tactische misrekeningen achterwege kunnen blijven met de goede raad van een ervaren rot. Wie zou die vacante positie op zich kunnen nemen? Namen als Aad de Mos, Martin Jol of Lex Schoenmaker schieten me te binnen. Zij zouden een waardevolle aanvulling zijn voor de technische staf van de Haagse club.

Tekst: Terence Garnier

Fly-Over Leaderboard

3 reacties

  1. Adowatcher

    Alles is bepalend met de spelers die op het veld staan. Die zijn gewoon niet goed genoeg. Al staat mourinho of wenger voor de groep dan wor je nog geen kampioen

    Beantwoorden
  2. Jeffreyfcdh070

    Ligt inderdaad aan de spelers die den haag koopt , in 5 jaar tijd pas 3 leuke spelers gezien ,Wilson,luksik,chery

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.