In Den Haag klinkt het geluid van de tikkende noodklok. Het is crisis achter de duinen. Uit de laatste zeven wedstrijden pakte de ploeg slechts twee puntjes en de laatste thuiszege van de Hagenaars dateert van exact een half jaar geleden. Zelfs de ingenieuze dug-out-wissel zette geen zoden aan de dijk. De ploeg won nog maar één keer deze jaargang.

Zeven wedstrijden, twee punten; het zijn zorgbarende cijfers. En dat terwijl het programma van de troepen van Fraser toch wel de verwachting op meer punten schepte. Excelsior, De Graafschap, NEC, Heracles Almelo; normaal gesproken tegenstanders waartegen het moet gebeuren.

Gevolg van die slechte reeks is een tot zeebodemdiepte gezakt zelfvertrouwen. Tegen De Graafschap kwamen de meest eenvoudige passes niet aan en veranderde het bravourevolle team van de eerste weken in elf angsthaasjes.

havenaar

De opperangsthaas zit echter in de dug-out. Henk Fraser, als actief voetballer een kiezelharde verdediger, formuleerde warempel een logische opstelling. Maar als je thuis tegen De Graafschap – het slechtste team van de eredivisie – de eerste tien minuten wordt weggespeeld en circa 20% balbezit hebt, en daarna ook vol angst het duel afwerkt, maar één keer wisselt, terwijl Fraser zijn ploeg twee weken kon voorbereiden op deze cruciale wedstrijd, dan kunnen we concluderen dat Fraser het elftal niet aan de praat heeft gekregen en ook niet meer zal krijgen. Fraser hoeft zich niet te verschuilen achter de interlandperiode, want het voordeel van een club als ADO is dat het zelden internationals af hoeft te staan. En een coach is immers verantwoordelijk voor het mentale aspect. Dijkhuizen, Advocaat, u bent welkom – schuif desnoods Aleksandar Rankovic door.

fraser

Immers typende en mee weemoed terugkijkende naar betere tijden, kijk ik met een schuin oog naar de toekomst. Het schutterende team, wat af en toe wel laat zien goed te kunnen voetballen – reist komend weekend af naar Leeuwarden. Op korte termijn keren steunpilaren Wilfried Kanon, Mathias Gehrt en Tommie Beugelsdijk terug. Na die wederom cruciale partij tegen Cambuur wachten Feyenoord-thuis, Roda-uit, Vitesse-thuis, Groningen-uit en AZ-uit. Een loodzwaar programma. Als het tegen de mindere teams niet lukt, moet het maar tegen de groteren der eredivisionisten gebeuren. Vraag is hoe lang ADO en meneer Wang nog op deze voet verder zullen gaan. Want in het allerslechtste scenario staat Den Haag na AZ-uit nog steeds op zeven punten.

Tekst: Terence Garnier

GGH Media Leaderboard

3 reacties

 1. Ronald Elberse

  Maar laten we wel afspreken met Haagsicoon en Lexje dat we onze toptrainer Henk Fraser niets maar dan ook helemaal niets verwijten. Scheidsrechters, supporters die klagen, polletjes op het veld…..al het andere dan onze Henkie Fraser, heeft schuld aan de prestaties van ADO.

  Wat een toptrainer is het. Onverstoorbaar tactisch vernuft. Aardig ook deze man. Echt aardig. Helemaal niet gluiperig of zo. Had ik betrouwbaar al genoemd?? Verantwoordelijk voor al die topopstellingen de afgelopen tijd. We spelen echt herkenbaar voetbal (het is iedere wedstrijd een ongeorganiseerde teringzooi en dat kan zelfs Dwight Lodeweges niet zeggen).

  Ik hoop dat Henk een contract voor onbepaalde tijd krijgt, samen met Lichtgewigt en John Metgod. En Meppelink niet te vergeten. Lekker Martin Jol buiten laten en het zelf doen.

  Beantwoorden
 2. fcdhvakg

  als club zakken we steeds verder weg. Kijk naar NAC RKC Sparta allemaal naar de klote gegaan en komen bijna niet meer terug. Gelukkig is dit een tussenjaar…..

  Beantwoorden
 3. Lexie

  Hoop dat Gerht en Beugelsdijk weer snel kunnen spelen……samen met Derijck in de verdediging en kan Woormgoor misschien eens op de bank gaan zitten.Tja Gerth op het middenveld ipv Alberg.Als ze nou eens allemaal 100% geven in een wedstrijd komt het misschien nog wel goed.Maar eh Fraser is geen TOP trainer maar wel goed genoeg voor een club als Ado Den Haag…….

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.