Het zijden-draadje-huwelijk ADO en Hui Wang – wat al voor aanvang van de trouwerij uitermate roerig was – staat nu echt op knappen nu zelfs Jan Willem Wigt het verbruid heeft bij de Chinese baas. Inmiddels nadert de aandeelhoudersvergadering met rasse schreden, Wang blijft tóch in China terwijl hij nog maar luttele dagen over heeft om niet weer een betalingstermijn te missen.

Wang is laaiend op de algemeen directeur, volgens Omroep West. Hij zou boos zijn om de situatie rondom Gao Hongbo en het gegeven dat ADO niet de beloofde trainers naar China zou sturen voor voetbalscholen en samenwerkingsverbanden. Wang zag hierin een potentiële geldmijn gezien de hoge subsidies voor voetbalscholen, maar het feit dat het lakse ADO volgens Valentijn Driessen van De Telegraaf UWV-trainers stuurt, is Wang volledig in het verkeerde keelgat geschoten. De voetbalscholen zijn voor Wang van ongelooflijk groot belang en zijn zelf zo bepalend dat hij dit boven de prestaties van ADO zou plaatsen. Wang kocht ADO om voetbalscholen te starten in China, waar veel geld mee te verdienen is. Wigt voelt zich gebruikt en zou volgens bronnen op willen stappen nu dit aan het licht is gekomen, maar andere bronnen zeggen weer dat Wang juist wil breken met ADO. Oorlog dreigt.

wigt

En dat terwijl het er vanaf de entree van de United Vansen-baas er altijd naar uitzag dat Wigt de marionet van Wang was. Wigt voerde keurig uit wat Wang opdroeg. Een functie waar de met bombarie vertrokken Maarten Fontein voor bedankte. Wigt durfde het aan. De algemeen directeur stelde zich diplomatiek, lafjes en behoedzaam op in de media wanneer ADO en Wang weer eens in de schijnwerpers kwamen te staan.

Zulke situaties leken dan in vaagheid voort te kabbelen, tot er deze maand weer eens een bedrag over de brug moest komen. Nieuwe wan(g)orde en paniek. Een persconferentie op 7 december hielp ook al niet: rvc-voorzitter Ton Rutgrink hield een cynisch en luchtig praatje waarin hij Wang als een cabaretier afschilderde als boeman. Wigt roeptoeterde onder andere iets over een kampioenschap, waarmee hij in één klap zijn laatste beetje krediet bij Wang verspeelde.

Het is nu zeer de vraag wat Wang gaat doen. Er moet voor 18 december 1,3 miljoen euro uit de poeplap van de Chinees komen. Wang zou maandag landen in Nederland, maar komt naar verluidt deze helemaal niet naar Den Haag, meldt VI woensdag. Weer een afspraak die niet nagekomen is door de lakse Chinees. Saillant genoeg zou Wang degene moeten zijn die afspraken maakt en zaken organiseert.

gao_hongbo

Er zijn drie scenario’s wat het geld betreft: Wang heeft het niet, Wang wil het niet betalen omdat hij witheet is, óf het bedrag is onderweg maar heeft vertraging opgelopen vanwege de ingewikkelde procedures. Blijft Wang nu de eigenaar of besluit hij ADO van de hand te doen? Haagse iconen willen in de bres springen, maar dat kan pas realiteit worden als Wang duidelijkere plannen zal presenteren, aldus de kwade Dick Advocaat bij Studio Voetbal.

De Volkskrant kwam maandagmorgen met een artikel over de sterke cateringvoorzieningen bij ADO Den Haag. Het stuk gaat over een uitgebalanceerde food court die bij ADO in het stadion is opgebouwd. ADO heeft 31 skyboxen die afgelopen weekend tegen Willem II druk en vol waren. Het aandeel van Wang is daar groot in: er is een Chinatown-achtige plek in de nok van het stadion. Een China-lounge waar Wang altijd zit als hij wedstrijden bezoekt, die als een aanlegsteiger voor het Chinese zakenleven moet dienen. In het stadion schitteren megaschermen, reclames van Chinese giganten als China Times en China Airways. ADO haalde sinds de entree van Wang spelers die voor ADO-begrippen een paar jaar geleden schier onhaalbaar waren, zoals Ruben Schaken, Mike Havenaar en Edouard Duplan.

wang-infographic

Wang heeft ook dingen voor ADO betekend (zie infographic). Het zou kunnen dat Wang het geld wat uit de voetbalscholen te halen valt dolgraag wil investeren in ADO. Hij wil voetbalscholen en samenwerkingsverbanden om financiële redenen opzetten, maar deze kunnen ook om sportieve redenen worden geopend. Het is naïef om te geloven dat Wang iets zal doen waar hij niet direct geld mee kan verdienen, maar wellicht groeien er talenten door naar een niveau wat ADO nastreeft. Het blijft hopen op het beste onder het regime van Wang.

Tekst: Terence Garnier

Fly-Over Leaderboard

4 reacties

 1. Sjaak

  Wang mag lekker stikken in een bamischijf en snel ook. Mag hopen dat hij nooit meer die gore spleetogenkop van hem in het stadion laat zien. Vuile schijt chinees is geen stuiver waard.

  Beantwoorden
 2. Maxwin

  Laten we duidelijk zijn, de reden dat deze Chinese miskraam ADO heeft gekocht is eigen belang, met als enige doel geld proberen te verdienen. Leuke praatjes en loze beloftes. ADO interesseert hem niks en hij maakt er een puinhoop van. We leven in Nederland en niet in China van 100 jaar geleden. Het begon met het wegwerken van Fontein en nu is Wigt de volgende. Zolang Wang eigenaar is ben ik benieuwd wie deze hondenbaan bij de duiventil ADO nog wil bekleden. Hopelijk komt er snel een verlosser die er wel wat van wil maken…!

  Beantwoorden
 3. rick

  wou dat die achtelijke chinees eens met zijn mini volgers het parkeerterrein lopend overstak…..
  maar dan die vieze oplichter van dat blad elf die riep dat nog nooit iemand zoiets goeds had gedaan voor ado die grafkop hoor je nergens meer ook hem wens ik een fikse wandeling op de snelweg toe…..wedden dat ik niet opzij ga dan!!!

  Beantwoorden
 4. Dave

  Laat al die verschillende en over het algemeen niet Den Haag-liefhebbende media even hun smoel houden over alles wat er gebeurt (of niet gebeurt). Ik denk dat al die bullshit de toch al beperkte mediastroom in en binnen China maar bovenal de situatie niet ten goede komt.
  Ja, er zijn wel veranderingen geweest die zichtbaar zijn.
  En nee, het lijkt er niet op dat de beloofde gelden tijdig betaald worden.
  Communicatie onderling lijkt mij het grootste probleem.
  Er zit genoeg geld in China en dit voor ons van levensbelang zijnde bedrag moet geen probleem zijn.
  Maar dan moet het wel duidelijk zijn dat het belangrijk is voor (de positie van) de club, en dat hij weet waar het geld naartoe gaat en waar het aan besteed wordt.

  Van mij nog steeds het voordeel van de twijfel….

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.