Het seizoen van ADO Den Haag, wat vooraf veelvuldig als tussenjaar werd bestempeld, leek als een nachtkaars uit te gaan. De ploeg van Henk Fraser bevond zich in een niemandsland tussen de plekken om Europees voetbal en de plekken voor play-offs om degradatie – iets waar vooraf voor getekend werd. Maar kon ADO na de goede resultaten tegen Feyenoord en Excelsior nog met een schuin oog naar het linkerrijtje gluren, door twee nederlagen op rij (PEC en PSV) en overwinningen van Excelsior en Willem II moeten Fraser’s troepen echter de kelder van de eredivisie toch nog een beetje in de gaten houden.

tn_ADO - PEC Zwolle 0-2 0020

Het gat met plek zestien bedraagt voor de Haagse nummer 13 dan wel acht punten, maar met nog negen wedstrijden te spelen moet de Residentieformatie toch nog een paar punten sprokkelen om ervoor te zorgen dat dit seizoen definitief als perfect tussenjaar de boeken in kan gaan. ADO heeft nog een lastig resterend programma, te beginnen met het in een uitstekende vorm verkerende FC Twente. Daarna neemt het Residentie-ensemble het op tegen onder andere FC Utrecht, Vitesse, AZ en Heracles Almelo. Anderzijds: het verschil met de play-offgerechtige plaats acht bedraagt ook maar zes punten.

Toch speelt ADO zich naar mijn idee zonder al te veel problemen veilig en kan het vol vertrouwen naar volgend seizoen kijken. Ondanks de bestuurlijke chaos en verwarring heeft ADO een uitgebalanceerde selectie weten neer te zetten, die naar waarschijnlijkheid weinig zal muteren komende zomer. Met één of twee gerichte defensieve versterkingen (Joey van den Berg en Ted van de Pavert hebben aflopende contracten) kan de club achter de duinen een nieuwe sprong proberen te maken richting het linkerrijtje.

duplanEdouard Duplan

Dat valt of staat met het feit of de magnifieke Edouard Duplan het op z’n heupen krijgt – maar die kans is groot omdat de Fransman al het hele seizoen ogenschijnlijk de bal aan een touwtje heeft in balbezit. De koning van de assist is niet van de bal te krijgen en ik durf wel te stellen dat de pientere Fransoos een van de beste spelers is die de afgelopen jaren heeft rondgelopen in de Hofstad. Ondanks zijn 32 jaar zakt hij nimmer door een ondergrens. In het niemandsland waarin ADO zich bevindt is Duplan de Franse oase die de voetbaldorst van de Haagse supporter lest. Tijd voor een Franse vlag in het stadion?

Tekst: Terence Garnier

één antwoord

  1. Marco

    De term tussenjaar slaat bij Ado nergens meer op. De laatste 10 jaar wordt het al zo genoemd, telkens wordt naar een volgend seizoen verwezen waarin alles beter en anders zal zijn. Dat is een utopie want dan is er weer wat aan de hand waarvan we nu nog geen weet van hebben. De supporters zijn er wel aan gewend, bij Ado is het nooit rustig. Randzaken zijn gewone zaken bij onze club. Dus de resultaten op het veld moeten daarvan los gezien worden. We staan nu te laag met deze selectie, Duplan is inderdaad een heerlijke voetballer waarmee we ons gelukkig mogen prijzen. Maar dat geldt zeker ook voor Havenaar, Meijers, Beugelsdijk, De Rijck en Hansen. Een basis van ervaren spelers met daarnaast talenten die zich eraan moeten kunnen optrekken. Sommigen lukt dat maar anderen niet en gaat het ook nooit meer lukken. Zuiverloon en Wormgoor voegen al jaren niets toe en dit seizoen heeft Schaken zich bij dit clubje gevoegd. Op het middenveld speelt Jansen de laatste tijd goed en scoort maar Bakker is nog te wisselvallig.

    Al met al hoort Ado gewoon hoger te staan. Het is leuk hoor die uitresultaten maar in eigen stadion heeft Ado dit seizoen natuurlijk enorm verzaakt. Co Adriaanse heeft ooit de term voetbaltheater geintroduceerd en was tijdens zijn periode bij Ado ook trainer vanuit een duidelijke visie en om het publiek te vermaken. Daar zien we te weinig van terug, er wordt totaal niet aan klantenbinding gedaan. Dat komt door het te defensieve spelconcept van de trainer. Het zou allemaal een heel stuk leuker kunnen zijn en ik weet zeker dat we meer punten hadden behaald als Fraser niet zo angsthaas was die vooral niet wil degraderen. Zijn verhaal over dat hij niet in Niemandsland wil staan is echt larie, want hij voelt zich hier prima thuis. Net boven de degradatieplekken, hij is weer een jaar niet gedegradeerd!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.