Dinsdag 20 april, de dag dat bekend werd dat Jan Willem Wigt is ontslagen. Een reporter van Den Haag FM vroeg aan mij of dit een zwarte dag is in de geschiedenis van ADO Den Haag. Hij zei er gelijk achteraan dat John van Zweden gezegd heeft dat hij al zijn spullen uit het ADO-museum gaat halen. Nou denk ik niet dat er ook maar een Chinees is die er wakker van ligt dat John van Zweden zijn spullen uit het ADO-museum gaat halen.

Maar goed de vraag is dus of het vertrek van Wigt een zwarte dag is in de geschiedenis van ADO Den Haag. Eén ding is zeker als iedere dag, dat er een directeur vertrekt, een zwarte dag in de geschiedenis van ADO Den Haag zou zijn dan telt ons geschiedenisboek de meeste zwarte bladzijden van alle betaald voetbalclubs. In de afgelopen tien jaar hebben maar liefst tien directeuren de club verlaten.

wigt

Of het vertrek van Jan Willem Wigt een zwarte dag voor ADO Den Haag is, dat kan ik niet beoordelen. Laat ik voorop stellen dat Wigt op mij een sympathieke indruk maakt en dat hij goed ligt bij een groot deel van de supporters. In dat opzicht is het zeker jammer dat hij is ontslagen. Zijn ontslag komt echter niet uit de lucht vallen. Iedereen die zich verdiept in de Chinese cultuur weet dat je de baas nooit in het openbaar moet afvallen. Daar staat de ‘doodstraf’ op.

Wellicht had Wigt het, gezien zijn Chinese afkomst, niet van hem verwacht maar Wang kijkt niet zo nauw als het gaat om een directeur meer of minder. In China geldt nog meer, dan in Nederland, het principe wie betaalt die bepaalt. Ik ken de afspraken niet tussen Wigt en Wang maar als je niet doet wat de baas van je vraagt en/of als je hem afvalt in het openbaar dan is het einde oefening. Dat Wigt dat laatste heeft gedaan is een feit.

Exit dus voor directeur Wigt, exit voor commercieel manager Peter Berg, exit voor commissaris Ton Rutgerink die vrijwillig opstapt als commissaris. Ondanks alle onrust is het rondom een belangrijk persoon angstvallig stil, zijn naam is Martin Jol. Sinds Wang, door Jan Hermen de Bruijn, is geïntroduceerd bij ADO Den Haag is Jol een van de belangrijkste gesprekspartners van Wang. Wang zag voor Jol een belangrijke rol weggelegd als adviseur van ADO Den Haag. Als Jol Wang niet zou steunen dan is dit het moment om op te stappen maar Martin Jol blijft, in de zandbak, zitten waar hij zit en verroert zich niet.

Mijn vermoeden is dan ook dat Jol en Wang (United Vansen) al lang hun plannen klaar hebben voor de toekomst van ADO Den Haag. Ik denk dan ook dat we pas goed kunnen beoordelen of het vertrek van Wigt een zwarte dag is voor ADO Den Haag, als we de plannen van United Vansen kennen en als we weten waarin het huidige management, volgens Wang, tekort is geschoten (los van de publieke ‘aanval’ van Wigt op Wang).

wang

In de media blijkt dat United Vansen graag wil investeren in ADO Den Haag maar dat ze wel een plan willen zien waarin staat hoe die investeringen benut gaan worden. Die eis lijkt mij niet meer dan normaal. Daarnaast geven zij aan dat ze van de club verwachten dat er, los van de investeringen van United Vansen, geld gegenereerd wordt. Ook dat is in het bedrijfsleven een begrijpelijke eis.

Het vervelende is dat je pas goed over deze kwestie kan oordelen als United Vansen transparant is over hun beleid met betrekking tot ADO Den Haag. Alleen redeneert een trotse Chinese eigenaar waarschijnlijk zo dat hij niemand tekst en uitleg verschuldigd is want het is immers zijn club. Laten wij daar als Haagse supporters nou net effe anders over denken.

Maar goed stel je voor je bent een Chinees en je investeert € 10.000.000 in een club. Vervolgens word je, in de media, door je eigen personeel als wan(g)betaler en impliciet als onbetrouwbaar neergezet. Daarnaast zie je supporters, op social media, die aangeven dat ze hopen dat je stikt in een bamibal. Sommige supporters noemen je spleetoog en daar begrijp je helemaal niks van want je vindt die ronde ogen van hun eigenlijk maar heel raar. Je denkt bij jezelf kijk jij dan nooit in de spiegel met je rare ronde ogen, John van Zweden?

johnvanzweden

Vervolgens kom je weer eens naar Nederland en staat er een mensenmassa voor je hoteldeur. Niet om je, uit dankbaarheid, te trakteren op een bak Nasi, met een gebakken ei, plak ham en een beker pindasaus van een Hollandse dikke bami Chinees maar om je effe flink hun waarheid te vertellen. Stel je voor dat je die Chinees bent, hoe zou jij je dan voelen?

Als supporter wil ik maar één ding. Ik wil dat mijn club in handen is van mensen die het goed voor hebben met mijn club. Dat gevoel kan United Vansen creëren door een gesprek aan te gaan met de supporters en duidelijkheid te geven over hun plannen.

Eén ding weten we zeker een negatieve houding jegens Wang of United Vansen heeft vooralsnog nog niets opgeleverd. Maar verplaats jezelf nog eens in Wang, je investeert € 10.000.000 en je krijgt alleen maar stront over je heen. We hebben het niet over een keutel maar over de diarree van  honderden Hagenezen. Zou jij dan meer of minder je best gaan doen? Als je geld investeert wil jij dan weten wat men met je geld van plan is of kan het je niet schelen?

Of we met de Chinees Wang (United Vansen) de goede weg zijn ingeslagen kan ik ook nog niet beoordelen. Het maakt mij , als Hagenees, niet zoveel uit waar je vandaan komt. Ik verwacht in ieder geval dat je, je afspraken nakomt. Dus als jij zegt dat je € 3,7 miljoen gaat investeren, investeer dan geen 2 miljoen want in Den Haag is de mentaliteit nou eenmaal zo dat sommige mensen je dan met je eigen chopsticks willen lynchen.

Feit is dat Wang inmiddels wel 10 miljoen heeft geïnvesteerd en dat een vijandige houding in ieder geval niets heeft opgeleverd misschien moeten we het eens over een andere boeg gaan gooien en hem positief benaderen. Zet hem op een tafel, in het supportershome, of nog beter op de middenstip van het Kyocerastadion en ga massaal ‘Let’s go oriental zingen’. ‘Let’s go oriental’ uit 15.000 Haagse kelen! Geloof me dat doet die gozer goed, dan gaat hij voor je door het vuur. En mijn oma zei altijd: “Wie goed doet, goed ontmoet” Check onderstaande video en zie deze Chinees opfleuren!

Come on The Hague

Rene

U kunt nu ook via Twitter reageren: GGH Twitter of Twitter Rene

Klik hier om meer column’s van Rene te lezen

 

GGH Media Leaderboard

15 reacties

 1. Sjaak

  Let’s go Oriental dacht het niet. Die bamibal wou zo nodig een club in Nederland kopen dan heb je ook maar te slikken hoe het hier er aan toe gaat. Als ik in Spanje een bedrijf overneem en die werknemers zijn gewend om daar tussen de middag te gaan slapen, en kom ik al Nederlander nee jongens dit doen we niet meer, wat denk je dat er gaat gebeuren. Juist dan kan je ook een dikke vinger krijgen en ligt je bedrijf ook binnen no time op z’n gat.

  Maar ik geef het hooguit 2 jaar dat die bamisliert nog de baas is en dan is hij weg.

  Beantwoorden
 2. Lexie

  @Sjaak Het was niet die bamibal maar United Vansen die de club wilde kopen meneer Wang zelf heeft geen miljoenen.De beloofde 3,7 miljoen heeft de club destijds opgenomen in de begroting voor dit en komend seizoen dat zijn afspraken die gemaakt zijn met de club en meneer Wang.
  Het zou in 3 termijnen betaald worden vorig jaar en de beste man is z’n afspraken gewoon niet nagekomen en riep maanden lang dat het geld onderweg was.Hij is gewoon nooit eerlijk geweest tegenover de club en dat Wigt in December de vuile was heeft buiten gehangen was misschien niet zo slim maar wel duidelijk waarom Ado Den Haag naar cat.1 zou worden gezet.
  Meneer Wang riep dat hij het nooit zou laten gebeuren dat de club in cat. 1 zou komen maar hij vergeet dat we als club ook te maken hebben met de KNVB.Maar noem mij maar eens een club die heel groot is geworden onder een Chinese eigenaar.In Engeland hebben ze ook 3 clubs naar de klote geholpen.

  Beantwoorden
   • Sjaak

    Mijn oprechte excuses Lexie. Maar Wang is de eigen dus zie ik hem als de gene die over alles gaat. Kan zijn dat ik dit totaal verkeerd zie. Van United Vansen heb ik nooit wat gezien, een website of weet ik veel wat. Het lijkt voor mij net een groot spookbedrijf.

 3. Jeffreyfcdh070

  Al die zeiksnollen hiero , als jullie het allemaal zo goed weten leg dan met die 6.000 vaste aanhang allemaal 100 euro op tafel heb je zo 750.000 euro,) , feit blijft als mensen alleen maar negatief blijven dan heeft die Chinees er ook geen zin meer in

  Beantwoorden
  • Lexie

   Hoor je ons zeggen dat we het allemaal beter weten dacht het niet het feit is dat die chinees er een zooitje van heeft gemaakt met al z’n loze beloftes en leugens in de media.
   Hoef een aap toch niet te leren klimmen of wel soms.

   Beantwoorden
  • Lexie

   Hoor je ons zeggen dat we het allemaal beter weten dacht het niet het feit is dat die chinees er een zooitje van heeft gemaakt met al z’n loze beloftes en leugens in de media.
   Hoef een aap toch niet te leren klimmen of wel soms.

   Beantwoorden
  • Maurice

   Noem eens iets positiefs wat die chinees voor de club gedaan heeft dan……met dank aan Wang zullen of moeten er een hoop spelers weg gaan wie gelooft er nog in loze beloftes niemand toch.
   Denk je als er geen duidelijkheid is dat er spelers staan te trappelen om bij Ado Den Haag te komen voetballen die gaan lekker ergens anders kijken.

   Beantwoorden
   • Jeffreyfcdh070

    Wees blij dat die Chinees nog 2 miljoen heeft overgemaakt anders had onze club er nog erger voor gestaan ,ja die bamibal had 3.7 miljoen beloofd dus het is een kk streek dat we nog 1.7 miljoen tegoed hebben van hem ,hier in Den haag is de mentaliteit gewoon recht Door zee en afspraak is afspraak zo niet dan ben je gwn een gluiperd dus ik snap de reactie van me medesupporters ,Wigt etc wel MAAR je moet je afvragen of het slim is , ik denk dat dit gewoon een strategie is van hem en united vansen ze zijn echt niet van plan ado den haag falliet te laten gaan , andere oplossing is wij supporters de club overkopen alleen dat gaat nooit gebeuren

 4. rico fcdh

  misschien is het ouwe beleid wel schuldig elia liep jaren in zuiderpark gaat naar Twente en gaat weg voor 10 miljoen,tonenstra liep jaren bij denhaag en gaat naar Utrecht en woord na jaar verkocht voor 5 mijoen cherry loopt jaren bij denhaag gaat 1 jaar naar Groningen en ging weg voor 5 miljoen simpel reken sommetje ado had die 20 miljoen ook kunnen behouden en met geld maak je geld,en zo gaat het al jaren top spelers lopen gratis weg en andere vullen hun zakken.let op kramer die gaat straks ook weg bij feyenoord voor meer dan wat ze ons hebben betaald

  Beantwoorden
  • Maurice

   Daar heeft de club al jaren last van de spelers worden nu ook al op jonge leeftijd uit de jeugd weg gehaald door grote clubs.Dat spelers weg gaan heeft te maken dat een club als Ado Den Haag ze weinig kan bieden helaas dat spelers worden verkocht voor meer geld bij een andere club is normaal want dat bedrag zal Den Haag nooit krijgen voor die spelers.Een speler die bij Feyenoord,Twente en noem maar op een goed seizoen speelt zal meer opbrengen dat is de voetballerij Ado is al blij dat men misschien 2 miljoen voor een speler kan vangen heel simpel omdat men weet dat de club gewoon geld nodig heeft.

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.