Natuurlijk verkondigde Mattijs Manders tijdens zijn welkomspersconferentie precies wat men wilde horen. De man die in de voetsporen treedt van Jan Willem Wigt strooide met populistisch klinkende kreten. Hij vond dat de club structureel te laag staat (uitgerekend in een seizoen dat het sportieve aspect het enige aspect is waar in Den Haag geen onrust over heerst), dat hij het telefoonnummer van baas Wang Hui heeft (naar wiens pijpen hij niet zal dansen), en dat hij goede hoop heeft om het beloofde resterende bedrag richting Den Haag te halen.

Zijn taak is helder: het vertrouwen van meneer Wang terugwinnen, zodat de Chinees durft te investeren in ADO. Manders’ voorganger Wigt heeft de relatie met United Vansen behoorlijk beschadigd. Wigt was een aardige man die sympathie wekte bij de supportersschare, maar viel Wang publiekelijk af. Bovendien doken er afgelopen week berichten op dat het gezien de investeringen van Wang en de verkoop van Michiel Kramer en Mike van Duinen onmogelijk zou zijn om rode cijfers te schrijven, maar toch is dat het geval achter de duinen. Er moet bezuinigd worden bij ADO, zolang de investeringen van Wang uitblijven. Er wordt gekort op personeelskosten – John Metgod, Arno van Zwam en Timothy Derijck zijn de het meest in het oog springende voorbeelden. Hoe hoog die kosten waren is onduidelijk, maar het feit dat Jan Willem Wigt zichzelf vervoerde in een peperdure Maserati helpt niet bepaald mee aan de beeldvorming.

Manders moet een businessplan schrijven, hetgeen wat voor Wigt te veel gevraagd was. Voordat Wigt in dienst kwam bij ADO, was hij jarenlang directeur van Van Arkel Incassobureau. Daarvoor volgde hij de Juridische Deurwaardersopleiding aan de Universiteit van Utrecht. Ook is hij penningmeester bij ADO geweest. Kortom, Wigt is gedurende zijn carrière vooral bezig geweest met geld innen in plaats van uitgeven (buiten die ene keer die flinke dot geld bij de Maserati-dealer). Logisch dus, dat een gedegen businessplan in het honderd is gelopen. Als je daarna je baas publiekelijk aan de schandpaal hangt komt zijn ontslag toch niet helemaal uit de lucht vallen.

Mattijs Manders heeft meer financiële expertise. Hoewel deze expertise vandaag door Wilfred Genee in zijn AD-column behoorlijk in twijfel werd getrokken, heeft Manders een indrukwekkend cv. Na de Oxford University werkte hij zich knap op tot Commercial Manager bij ABN Amro. Later zwaaide hij de scepter bij Graydon, diende hij een bedrijf dat onderdeel is van het Duitse Allianz en was de baas bij vastgoedbeheerder FMT. Tussendoor etaleerde hij zijn financiële kennis niet alleen bij nog meer werkgevers, hij schoof ook een seizoen aan bij RTL7’s Voetbal International. Tussendoor was hij al eens werkzaam bij ADO Den Haag. Het is echter te hopen dat Manders zich puur bezighoudt met financiële zaken, want het transferbeleid gedurende zijn eerdere periode is op z’n zachtst gezegd te betwijfelen. Onder zijn bewind werden eendagsvliegen Jaap van Duijn, Marc Höcher, Wouter de Vogel, Mitja Mörec, Gábor Horváth, Paul Mulders, Milan Lalkovic en Ebi Smolarek aangetrokken.

Laat het aantrekken van Joey van den Berg, Michael de Leeuw deze zomer maar aan iemand anders over.

Tekst: Terence Garnier

Fly-Over Leaderboard

16 reacties

 1. Maurice

  Tja “Wigt was een aardige man die sympathie wekte bij de supportersschare, maar viel Wang publiekelijk af.” En daar hebben ze in China dus moeite mee vooral met de pers vrijheid hier gooien we we alles makkelijk naar buiten zoals de persconferentie in December tja dat is Nederland we staan niet voor niets 2e wat pers vrijheid betreft en China tja dat hangt ergens onderin en hebben moeite met mensen die zeggen wat ze denken.
  Dus ja de weg van de minste weerstand is dan maar Wigt de laan uit sturen en iemand vinden die wel naar de pijpen danst van die chinezen.

  Beantwoorden
 2. Lexie

  Kortom, Wigt is gedurende zijn carrière vooral bezig geweest met geld innen in plaats van uitgeven……..was toch de bedoeling om geld binnen te halen.Voor het eerst geeft hij geld uit en dan is het weer niet goed.
  Weer zo’n verhaal om alleen Wigt de schuld te geven van alles wie was ook alweer de eigenaar toen Wigt algemeen directeur werd……..juist een eigenaar die niet eens een voetbal club kan runnen en denkt dat alles vanzelf gaat.Maar de Wang fanclub krijgt steeds meer leden…………….

  Beantwoorden
 3. Marcel

  Raar dat Wigt ineens in dit stuk wordt afgezeken net of Manders alles beter gaat doen! Echt een waardeloos verhaal! Laat Manders inclusief Wang zich maar eens bewijzen naar de club toe! En vooral.de afspraken nakomen!

  Beantwoorden
 4. Peter VIsser

  Waardeloos artikel..raakt kant nog wal.
  Erg makkelijk om Wigt op deze manier af te zeiken..

  Beantwoorden
 5. Lex

  “maar het feit dat Jan Willem Wigt zichzelf vervoerde in een peperdure Maserati helpt niet bepaald mee aan de beeldvorming”. En.. hij heeft ook nog een Aston Martin…..eerlijk verdiend met hard werken.. Jaloezie is hier in het spel..

  Beantwoorden
 6. Petah-Dewa

  Ik ben erg blij dat wigt pleite is en nu moet fraser nog effe opzouten. kan ie gelijk jansen bakker en schaken meenemen en dereijk voor lekker te verdedigen pfff

  Beantwoorden
  • 070fcdh

   Op CADD zit je met allebei je accounts van Petah en Dewa interessant te doen en al maanden anti-Wigt en anti-Fraser te bléren. Wat wil je nou joh pubertje, Wigt is al weg. Is dadelijk Manders weer aan de beurt of zo? Elke speler, bestuurslid en trainer heb je al gehad om af te zeiken, zoek lekker een andere club zoals 020, daar hebben ze dezelfde mentaliteit kwal.

   Beantwoorden
 7. Rd..

  Prima stuk. Feiten zijn feiten. Die cijfers komen niet uit de lucht vallen is het gevolg ergens van. En dat is niet omdat Wang niet betaalt. Je zou door een storting van Wang alleen meer geld op je bank hebben, daarmee was de min dus niet weggeweest. Als mijn werknemer mij publiekelijk zit af te zeiken in de media, zou hij er door de voordeur uit worden gebonjourd. Alleen maar feiten dus, Wigt heeft zitten kloten en is op bijzonder onprofessionele manier te werk gegaan. Ongeschikt.

  Beantwoorden
  • Haagsicoon

   Misschien kloppen de feiten wel niet……je moet niet alles geloven wat er geschreven wordt.

   Beantwoorden
   • Marco

    Eens. Er is al veel te veel naar buiten gebracht vanuit verschillende personen wat meer om interpretatie of ook wel wishful thinking ging. Dus geen feiten. Beter even geen informatie delen voorlopig. Zeker niet over geld of randzaken die de supporters niet altijd horen te weten.

 8. Willem

  PFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF, wat is waar, schiet mij maar in een condoom, zoveel verhalen telkens. Ik (we) gaan maar in de afwachting stoel zitten, hopelijk bloeit er iets moois uit.

  Beantwoorden
 9. DzY

  Goedkoop dit en bepaald niet goed onderbouwd. Nu wordt gedaan alsof Wigt een of andere clown was die strooide met geld. Gezien de man zijn c.v. en het feit dat hij, kennelijk, een aantal dure auto’s kan rijden, wekt bij mij toch de indruk dat hij zijn vak wel verstaat. Daarnaast lijkt iedereen te zijn vergeten wat Wang allemaal beweerde bij zijn eerste persconferentie. 5e plaats, Europees voetbal, enz. Als FCDH zelf de broek op moet houden, dan zijn die doelstellingen simpelweg onmogelijk. Als Wang echt ambities heeft, dan zal hij dus over de brug moeten komen.

  Beantwoorden
 10. Maxwin

  Zal mij allemaal benieuwen. Ik vrees dat het gewoon nooit wat zal worden. Net of het businessplan van Manders zal helpen. Laat me niet lachen. Het is en blijft rommelen in de marge, omdat er te weinig voetbalklimaat heerst. Om deze reden heeft die Chinees zijn aandelen kunnen vergaren. Succes Matthijs!

  Beantwoorden
 11. Remco

  Het is zeker een moeilijk verhaal met allemaal meningen en invloeden. Het feit blijft wel dat Wigt blijkbaar niet in staat is geweest om een goed businessplan te schrijven, terwijl hij in mijn ogen meer dan voldoende tijd hiervoor heeft gehad. Wang had elk moment van Wigt af gekund, dus waarom zo lang wachten? Feit blijft…mooie tussenpaus die Wigt, maar geen hoogvlieger. En Manders? Die heeft de club al eens in de steek gelaten, dus die vertrouw ik ook niet. Hoe nu verder? Eerlijk gezegd……ik weet het gewoon niet (meer).

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.