De eerste driepunter van 2017 is binnen voor ADO Den Haag. Op eigen veld waren de Hagenaars zaterdagavond met 1-0 te sterk voor NEC. Het was invaller Mike Havenaar die zijn ploeg naar de overwinning kopte. Dankzij deze drie punten staan de Hagenaars niet langer op de laatste plaats in de eredivisie. Het was de eerste overwinning in de competitie sinds 18 december.

Kijkend naar de statistieken heeft de ploeg uit Nijmegen het altijd lastig op bezoek in de residentiestad. Sinds de opening van het Kyocera Stadion in 2007 lukte het de Nijmegenaren slechts één keer als winnaar van het veld te stappen. Ook zaterdag lukte het ze niet.

ADO Den Haag speelde in de beginfase bij tijd en wijlen verzorgd voetbal, had veel balbezit en drong vanaf vrijwel de eerste minuut aan. Het was zoeken naar een gaatje in de vijfkoppige defensie van de bezoekers. Dat was niet gemakkelijk, want NEC loerde vooral in het begin op de counter. Mohamed Rayhi was aan de kant van de ploeg uit Nijmegen degene waar de groen-gelen het meest voor op moesten passen.

Rayhi
Die laatste kreeg namelijk de eerste serieuze mogelijkheid om te scoren. Rayhi werd weggestuurd door Jay-Roy Grot, hij dribbelde de zestien in, maar schoof de bal naast. ADO-doelman Robert Zwinkels, die in het hele duel zeer belangrijk was, hoefde niet in actie te komen.

Na een half uur kreeg diezelfde Rayhi opnieuw een grote kans. Het was een hoogtepuntje na een vrij tam eerste half uur. De aanvaller haalde snoeihard uit met zijn linkerbeen, waarna de bal op de lat belandde. ADO, dat NEC steeds gevaarlijker zag worden, kwam goed weg.

Vier minuten voor rust waren de bezoekers uit Nijmegen opnieuw gevaarlijk, maar Zwinkels had een fantastische redding in huis. De goalie zag Grot in zijn eentje op hem af komen, maar de grote aanvaller kon de bal niet achter de sluitpost krijgen. Zwinkels hield zijn ploeg op de been.

Levendig
Na de rust moesten de Hagenaars aanvallend gezien toch wel wat meer brengen. Dat wisten ze zelf ook. Zo trok Edouard Duplan al na twee minuten de zestien in, maar vond hij doelman Delle op zijn pad. NEC ging echter ook door waar het voor rust mee bezig was, namelijk op zoek naar de eerste goal. Maar Zwinkels was vaak een sta-in-de-weg.

De beginfase van de tweede helft was levendig. Naast het feit dat NEC het nodige gevaar stichtte, deed ADO Den Haag dat via Dion Malone en Tom Trybull ook. Die laatste werd door Ruben Schaken goed bediend, waarna de Duitser een goede volley in huis had. Trybull stond op de penaltystip en schoot de bal van achter zich ineens op Delle. Maar hij stond een goal in de weg.

Havenaar
Ruim twintig minuten voor tijd werd Mike Havenaar gebracht door Groenendijk. De aanvaller wordt door de coach na zijn infectie nog altijd niet helemaal fit bevonden. De Japanner moet het doen met invalbeurten. Het bleek uiteindelijk een gouden wissel. De spits stond slechts enkele luttele minuten in het veld toen hij de 1-0 tegen de touwen kopte.

Op het moment suprême stond Havenaar helemaal vrij in het zestienmetergebied en was eerder bij de bal dan doelman Delle. De goalie taste mis en Havenaar vond het net. Zijn eerste goal sinds de mislukte panenka tegen Heracles Almelo.

Billenknijpen
Ondanks de voorsprong was het nog wel billenknijpen voor ADO Den Haag. De bezoekers bleven gevaarlijk, maar de gelijkmaker viel voor de Haagse formatie gelukkig niet.

Bron: Omroep West

9 reacties

 1. Willem

  Nou, de punten zijn binnen maar wat een draak van een wedstrijd was het.
  Was blij dat afgelopen was, Zwinkels UITSTEKEND gekeept, en Havenaar eindelijk weer eens nuttig.
  Gauw vergeten deze wedstrijd.

  Beantwoorden
 2. Maxwin

  Als ADO dit geluk blijft houden blijven ze er wel in. Zonder geluk was het een dikke nederlaag geweest. Gelukkig hielt Zwinkels zijn doel leeg met een fantastische beurt. Terecht man of the match. (T)Dommie Beugelsdijk stond vaak weer verkeerd opgesteld, maar de spitsen van NEC hadden hun vizier gelukkig niet op scherp. Erg fijn dat Havenaar die kansloze Fernandez kwam vervangen om op zijn eigen wijze een mooi kopdoelpunt te maken. De broodnodige 3 punten zijn binnen. Bedankt Zwinkels en Havenaar!

  Beantwoorden
 3. marco

  Havenaar moet je altijd opstellen ook is hij nog niet helemaal fit. Zijn voetbalintelligentie overstijgt dat van Fernandez op alle fronten (is ook niet zo heel moeilijk) en hij is ook gelijk gevaarlijker na een invalbeurt. Dat zag je de laatste wedstrijden telkens weer. Zowel in de lucht als over de grond. Dus starten vanaf nu met Havenaar en pas einde wedstrijd laten vervangen. Je kunt beter met hem op voorsprong komen dan een achterstand goedmaken.

  Beantwoorden
  • Haagsicoon

   Ach zonder Havenaar kwam men tegen Twente en Utrecht ook voor dus snap je punt niet helemaal.Of was je dat alweer vergeten.

   Beantwoorden
   • marco

    Volgens mij was het toch echt Havenaar die vorig jaar 16 keer scoorde. Hij is echt veruit de beste spits die we nu rond hebben lopen. Verder is hij natuurlijk wel afhankelijk van goede aanvoer. En met Duplan op linksbuiten verliep dat vorig jaar toch prima?
    Je zag het ook bij zijn invalbeurten de laatste wedstrijden. Hij was gelijk gevaarlijker dan Fernandez. Die heeft in zijn laatste seizoenen maar een paar keer gescoord. Vind jij Fernandez dan beter dan Havenaar?

 4. Rudolf

  Ben het met Haagsicoon eens, Havenaar beter inbrengen in de 2e helft of in het verloop van de 1e helft, niet laten starten. Lijkt of hij in het begin nooit gelijk scherp is.
  Als hij helemaal topfit is en wil werken, dan zeer goed bruikbaar.
  Heeft net als die Kramer ze buien, dan willen ze geen flikker doen, ja, kansjes afwachten.. Zijn ze scherp, ja, dan zulke gasten erin zetten. Blijf erbij, vond het een k.t wedstrijd, gelukkig de punten.
  En dar gaat het nu om, ze moeten de punten binnen sprokkelen, hoe , ja, als het dan met zulke wedstrijden moet, het zij zo, maar kan er geen harde plasser van krijgen, eerder een verkrampte aarsspier. Maar ga niet zeggen dat ze fantastisch gespeeld hebben want dan kun je wel naar Pearl.
  En, het moet net als in het begin van het seizoen goed tussen de oren zitten, dan komen ze er wel.

  Ach, denk dat ze het net redden (HOOP IK OOK), maar als je als afgelopen wedstrijd speelt (thuis). dan heb ik er een hard hoofd in.

  @Robin, Groen gele wonder kinderen??? Welke wedstrijd heb jij gekeken??

  Beantwoorden
  • marco

   Weet je wat zo vreemd is? Dat we bij Ado de spitsen altijd op hun arbeid beoordelen. Maar het gaat toch om goals? Wat mij betreft doen ze geen flikker de hele wedstrijd als ze er maar staan wanneer het nodig is. Kramer en ook Havenaar vorig jaar waren spitsen waar we vanuit Ado heel blij mee moeten zijn. Ze zijn gehaald om te scoren, niet om het gehele veld over te banjeren of mee te verdedigen. Daarbij moet je dan wel zorgen voor goede aanvoer.

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.