In aanloop naar het nieuwe seizoen maakt Voetbal International de balans op bij alle Eredivisie-clubs. Met in deze editie ADO Den Haag, waar alle ogen gericht zijn op Lex Immers.
Positie vorig seizoen: 11
Doelstelling komend seizoen: lijfsbehoud
Begroting: 17-19 miljoen

VERLEDEN
Op 8 februari werd Fons Groenendijk aangesteld als opvolger van Zeljko Petrovic. Drie dagen later verloor hij met ADO met 3-1 van directe concurrent Go Ahead Eagles. ADO zakte daardoor naar de laatste plaats en gezien het feit dat de groen-gelen in de vijf maanden daarvoor slechts twee zeges hadden geboekt, leek het behalen van een nacompetitieplaats het hoogst haalbare. Drie maanden later sloot ADO het seizoen echter af als nummer elf van de Eredivisie. In de slotfase van het seizoen heeft het zelfs geflirt met deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Hoofdrolspelers in deze wonderbaarlijke wederopstanding in de periode-Groenendijk waren verdediger Wilfried Kanon, de zeer trefzekere middenvelder Nasser El Khayati (vijf doelpunten) en spits Mike Havenaar (zes goals, negentien in totaal). Groenendijk hoopte dit seizoen te bouwen op die indrukwekkende eindsprint, maar door bestuurlijke en financiële onrust is het ADO niet gelukt zijn te versterken. Topschutter Havenaar is verkocht, pogingen om regisseur El Khayati definitief in te lijven zijn (nog) niet geslaagd, terwijl defensieve sterkhouder Kanon nog in onzekerheid verkeert over zijn toekomst nu ADO het hem geboden contract nog juridisch moet toetsen. Tel daarbij op het vertrek van een handvol andere spelers en het mag duidelijk zijn dat de krachttoer waar Groenendijk voor staat op zijn minst gelijkwaardig is aan die waar hij afgelopen winter aan begon.

NIEUWE OOGST
Lex Immers
Hij lag nog vast bij Club Brugge, maar kon zijn geliefde Den Haag niet langer missen. Dus verscheurde Immers (31) zijn verbintenis bij Blauw-Zwart, om vervolgens een tweejarige overeenkomst met ADO aan te gaan. Een geschenk uit de hemel voor ADO, dat hoopt dat Immers niet alleen met zijn dynamiek en scorend vermogen belangrijk zal zijn, maar ook met zijn ervaring en leiderschapskwaliteiten. Er wordt daarmee nogal wat verwacht van Immers, rustpunt en aanjager ineen.

Melvyn Lorenzen
Kwam op proef, bleek te duur en toen toch niet. Melvyn Lorenzen is afkomstig van Werder Bremen, waar hij de afgelopen jaren een handjevol wedstrijden speelde en vooral in het tweede elftal uitkwam. Lorenzen is een wereldburger; hij werd geboren in Londen, heeft de Duitse nationaliteit maar is international van Oeganda. De 22-jarige aanvaller kan in de spits spelen, maar komt het beste tot zijn recht vanaf de flanken.

Elson Hooi
Kende een verloren seizoen 2016/17 met reserverollen bij zowel Vendsyssel (Den) als Ermis Aradippou (Cyp). Technisch manager Jeffrey van As heeft desondanks vertrouwen in de 25-jarige Elson Hooi, die hij nog kent uit zijn periode bij NAC Breda. Daar ontpopte de vleugelspits, die in de voorbereiding bij ADO ook als 10 fungeerde, zich tot handige dribbelaar. Groeide onlangs tijdens het toernooi om de Caribbean Cup uit tot held van zijn geboorteland Curaçao, door in de gewonnen finale tegen Jamaïca twee keer te scoren.

Nick Kuipers

Nick Kuipers
Een lange en sterke centrumverdediger die overkwam van MVV Maastricht. De 24-jarige Kuipers moet voor de posities in het hart van de defensie de concurrentie aangaan met Thomas Meißner, Tom Beugelsdijk en mogelijk Wilfried Kanon, wanneer zijn contractverlenging wordt goedgekeurd.

Bas Kuipers
De 22-jarige verdediger kwam over van Excelsior, waar hij twee seizoenen basisspeler was maar het afgelopen jaar zijn vaste plek in het elftal verloor. Kuipers is multi-inzetbaar. Hij speelde de afgelopen jaren als vleugelverdediger, maar werd in de voorbereiding door Groenendijk ook centraal ingezet.

Bjorn Johnsen
De beoogde opvolger van Mike Havenaar is tweevoudig international van Noorwegen. Johnsen is een 25-jarige spits die geboren werd in de Verenigde Staten en het afgelopen seizoen uitkwam voor Heart of Midlothian uit Schotland. Eerder speelde hij in Bulgarije voor Litex Lovech, terwijl hij in Portugal voor Louletano en Atlético CP uitkwam. Bij die clubs, respectievelijk op het derde en tweede niveau, haalde Johnsen voor het laatst dubbele cijfers (tien en veertien goals).

HET GETAL VAN ADO DEN HAAG: 3
De spoeling op het middenveld is bijzonder dun voor Fons Groenendijk. Met Lex Immers, Danny Bakker en Donny Gorter heeft de trainer in die linie slechts drie spelers met noemenswaardige Eredivisie-ervaring tot zijn beschikking. Daarachter staan enkele talenten (waaronder Hennos Asmelash en Mats van Kins) te trappelen, maar dat in de voorbereiding onder meer Elson Hooi en Sheraldo Becker op het middenveld speelden sprak boekdelen.

PERSPECTIEF/TOEKOMST
Indien de selectie van ADO Den Haag niet kwalitatief en kwantitatief wordt versterkt, moet Fons Groenendijk vooral hopen dat er geen bepalende spelers geblesseerd raken. Vooral op het middenveld is ADO op dit moment niet in staat (langdurige) absenties op te vangen. Bovendien is het de vraag of de huidige selectie wel in staat is voldoende te scoren. Geen enkele ADO-speler heeft in de afgelopen drie seizoenen dubbele cijfers laten noteren. Sterker nog: de totale productie van de drie beoogde basisspelers in deze linie bedroeg het afgelopen seizoen slechts tien goals. Groenendijk moet hopen dat Immers regelmatig een doelpuntje meepikt, een terugkeer van El Khayati zou ook welkom zijn.

BEOOGDE SPEELWIJZE
Hoewel het qua aankopen niet is gelukt, wil Groenendijk tactisch wel voortborduren op de succesvolle slotfase van vorig seizoen. Het uitgangspunt is dus 4-3-3, waarbij veel verwacht wordt van de samenwerking tussen Lex Immers en Björn Johnsen. Door het gebrek aan ervaren middenvelders zijn vleugelspelers als Edouard Duplan, Sheraldo Becker en Elson Hooi ook opties voor die linie. Voorin is de concurrentie een stuk heviger, vooral aan de zijkanten. Becker en Duplan maakten in de voorbereiding veel minuten, maar genieten behalve van Hooi ook concurrentie van Lorenzen en Ludcinio Marengo.

Verwachte opstelling: Zwinkels; Ebuehi, Meißner, Beugelsdijk, Meijers; Bakker, Immers, Gorter; Becker, Johnsen, Duplan.

Voorbereiding
LVV Lugdunum – ADO Den Haag 0-6
Scheveningen – ADO Den Haag 0-7
Halsteren – ADO Den Haag 2-4
Serooskerke – ADO Den Haag 0-7
Bruse Boys – ADO Den Haag 1-13
Zeeuws Elftal – ADO Den Haag 1-3
ADO Den Haag – MVV Maastricht 1-0
ADO Den Haag – De Graafschap 1-0
Beijing Enterprises – ADO Den Haag 1-2
ADO Den Haag – Excelsior 1-0

Grootste zege vorig seizoen
02-04-2017: ADO Den Haag-Roda JC Kerkrade 4-1
14-05-2017: ADO Den Haag-Excelsior 4-1

Grootste nederlaag
19-03-2017: AZ-ADO Den Haag 4-0
07-05-2017: Heracles-ADO Den Haag 4-0

Bron: Voetbal International
Brody’s leaderboard

3 reacties

 1. Tim

  Dankzij KNVB licentie commissie die een eeuwigheid nodig hebben om een Haagsche begroting te bestuderen (vraag me toch af of dat opzet is) en UWV die er ook niets van schijnt te snappen ivm Kanon, loopt de hele voorbereiding en aankoop beleid in het water. Waar elke Nederlandse club zich kan versterken, kan Ado dat weer een niet. Ik vraag me toch af hoelang ze dat nog volhouden in Zeist. Ik vind het pure competitie vervalsing, als dit de toppers in Nederland overkomt dan is de begroting razend snel goedgekeurd. eind van de week start de competitie, waar wachten ze op?

  Beantwoorden
 2. Ton

  De K.N.V.B heeft het nu te druk met het damesvoetbal ze moeten naar zoveel recepties toe! Dat ze geen tijd hebben om naar de begroting te kijken en goed te keuren.

  Beantwoorden
 3. rick

  verbaasd het je dan dat die begroting nog niet is goedgekeurd??? jezelf geld lenen en dan onder de streep daardoor in de plus staan wordt echt niet geaccepteerd omdat die chinees die lening kan of doorverkopen of ten gelde kan maken op ieder moment. dat betekent voor ado de stekker eruit , dus dat wordt nooit geaccepteerd.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.