Tegen NAC was ADO Den Haag voor de zoveelste keer te sterk voor een club uit het rechterrijtje. Dat is geen toeval meer.

Komt ADO dit seizoen nog in de problemen? Het is moeilijk voor te stellen. Onder Fons Groenendijk is de ploeg namelijk – zowel uit als thuis – niet te kloppen door clubs die strijden tegen degradatie. Als trainer van ADO verloor hij vorig seizoen weliswaar zijn eerste wedstrijd bij hekkensluiter Go Ahead Eagles, maar daarna werden alle concurrenten (NEC, Roda JC, Willem II, Sparta en Excelsior) stuk voor stuk verslagen.

Die lijn trekt ADO sinds de zomer moeiteloos door. Na de valse competitiestart met nederlagen tegen de subtoppers FC Utrecht, AZ en Heerenveen, volgden overwinningen op Willem II, Sparta en NAC. Excelsior, na de interlandperiode de eerstvolgende tegenstander, is alvast gewaarschuwd.

,,Er zit karakter in deze groep”, zegt Groenendijk over de opvallende reeks. ,,Voetballend is het soms wat minder, maar onverzettelijkheid is een van onze grootste kwaliteiten. Dat zag je ook tegen NAC. De spelers die zij van Manchester City hebben gehuurd, zijn technisch heel vaardig, maar op wilskracht hebben wij de wedstrijd doen kantelen. Je voeldein de tweede helft dat het onze kant op ging vallen. Mooi om te zien.”

Aan het vaak nog te onrustige spel van de Hagenaars kan het nodige worden verbeterd, maar met de resultaten is weinig mis. ADO pakte in de eerste twintig wedstrijden onder Groenendijks leiding liefst 31 punten. ,,Ik houd van mooi voetbal, daar streven we ook naar”, zegt de trainer. ,,Maar met mooi voetbal alleen kom je nergens. Dat zijn we in Nederland vergeten. Zorg eerst maar eens dat je resultaat haalt.”

Lex Immers

Net als vorig seizoen heeft ADO na zeven wedstrijden tien punten. Bang dat de ploeg evenals een jaar geleden instort, is Groenendijk niet. ,,Dit ADO is in alle aspecten veel completer dan toen. Fysiek en mentaal hebben we er kwaliteit bij gekregen. Dat is ook belangrijk in het veld. Lex Immers is mentaal ijzersterk. Hij heeft een andere rol bij mij, maar is wel de baas op het middenveld.”

Een belangrijke rol is ook weggelegd voor de ervaren doelman Robert Zwinkels, al weken een van de uitblinkers bij ADO. De Westlander verrichtte dit seizoen al veertig reddingen, de meeste van alle keepers in de eredivisie. Het is een statistiek die onderstreept dat er in Den Haag nog wel het nodige voor verbetering vatbaar is.

Stijgende lijn
,,Ik denk dat we in een wedstrijd nog iets te wisselvallig zijn”, aldus Zwinkels, die zijn ploeg ook in Breda overeind hield. ,,Je ziet dat we helften goed spelen en ook helften minder. Er zit een stijgende lijn in, maar je moet wel kritisch blijven. Als je tegen NAC met 1-0 achter komt, heb je niks te vertellen. Maar als dat niet gebeurt, zijn we wel in staat om de wedstrijd naar ons toe te trekken.”

Dat was vorig seizoen, toen ADO na de flitsende start ver weg zakte, niet het geval. Zwinkels: ,,Toen schoten we uit de startblokken en vielen we op een gegeven moment door de mand. Het grote verschil is dat we nu iets stabieler zijn. We hebben een selectie die in de breedte behoorlijk sterk is. Als Johnsen eruit moet, komt Falkenburg erin. Je hebt concurrentie en je kunt wat brengen als het minder loopt.”

Bron: Algemeen Dagblad
Fly-Over Leaderboard

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.