Het was een tegenstrijdig bericht. Twee weken geleden werd eerst bekend gemaakt dat ADO Den Haag door de licentiecommissie van de KNVB was ingedeeld in de ‘veilige’ categorie 2. Daarna volgde de mededeling dat de club dit seizoen zal afsluiten met een tekort van drie miljoen euro en dat volgend seizoen het gat zelfs nog groter zal zijn (vier miljoen euro).

Die rode cijfers zijn voor de bond geen probleem omdat de Chinese grootaandeelhouder United Vansen zich garant stelt. Het was voor ADO-directeur Mattijs Manders reden om de vlag te hijsen, maar een directeur die verantwoordelijk is voor dergelijke cijfers doet er beter het zwijgen toe.

Het is nog maar zes maanden geleden dat de gemeente Den Haag zijn prioriteitsaandeel in de club inleverde. Reden: zes keer had ADO een begroting ingediend die was gebaseerd op drijfzand. De gemeente voorzag de komende seizoenen een miljoenentekort, omdat onder andere de inkomsten veel te rooskleurig waren ingeschat. In feite wordt nu dus bevestigd wat de gemeente Den Haag altijd heeft geroepen.

Het was voor de Residentie bovendien een groot probleem dat die begroting sluitend werd gemaakt via een achtergestelde lening van grootaandeelhouder United Vansen. Het dichten van gaten in de begroting door het aangaan van nieuwe betalingsverplichtingen: dat was voor de gemeente niet bepaald het idee van een gezonde financiële bedrijfsvoering. Bovendien kon United Vansen de twijfels over de herkomst van het geleende geld niet wegnemen en had de gemeente grote bezwaren tegen een opgelegde statutenwijziging die de Chinese grootaandeelhouder de macht gaf om het eigen beleid te controleren.

Heeft deze licentiecommissie al die argumenten van tafel geveegd? Hebben zij wel vertrouwen in de kredietwaardigheid van de Chinese grootaandeelhouder die een jaar geleden nog door de eigen club voor de rechter werd gesleept vanwege wanbetaling? Of heeft de KNVB zijn hoofd in een strop gestoken? Feit blijft dat ADO als enige club in de wereld een buitenlandse eigenaar heeft die bij ieder bezoek gewoon zijn onkosten (vliegtickets, hotelkosten) bij de club in rekening brengt. Andere clubs worden beter van een buitenlandse overname, maar bij ADO Den Haag zal de komende periode zwaar moeten worden bezuinigd. Wie dat vaststelt beseft dat de huidige zevende plaats op de ranglijst een topprestatie is van trainer Alfons Groenendijk, maar ook dat de toekomst er anders uitziet.

Bron: Voetbal International
GGH Media Leaderboard

2 reacties

 1. Jap33

  Jaar in jaar uit bezuinigen en bezuinigen en gaten dichten waarna er andere gaten ontstaan. Wat ik me afvraag is waarom elke eredivisie club zijn zaken normaal kan regelen en ze les wat winst weet te maken en waarom het dan bij Ado altijd maar weer bagger, kommer en kwel is..

  Beantwoorden
  • JHon

   Martin Jol heeft gelijk.ADO is de enige club met een eigenaar die geld kost.We hebben er in totaal helemaal niets aan die eigenaar.Het is zonde ,maar een speler tusssentijds verkopen en er even goed geld voor vangen dan zijn we even uit de zorgen.

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.