Een jaar geleden zouden ze bij ADO Den Haag de polonaise hebben gelopen na een gelijkspel bij Heracles. Maar tegenwoordig leidt een puntje in Almelo (na 1-1) tot gemengde gevoelens.

Lex Immers pakte zijn denkbeeldige rekenmachine er maar eens bij, terwijl hij sprak over de volgende kansen op Haags succes. ,,Donderdag thuis tegen Vitesse en dan uit tegen FC Groningen”, zo keek de reserveaanvoerder vooruit naar de eerstvolgende duels. ,,Hopelijk pakken we daar een paar punten, zodat we boven de 30 komen. Dan mogen we niet klagen.”

Voor de goede orde, zowel Vitesse-thuis als FC Groningen-uit leverde ADO Den Haag vorig seizoen een kansloze nederlaag op. Net als Heracles-uit trouwens. Acht maanden geleden werd het 4-0 in het Polman Stadion. Een tikkie geflatteerd weliswaar, want bij ADO was de scherpte er wel af nadat het team zich twee weken eerder veilig had gespeeld bij Sparta, maar die uitslag vertelde ook wel degelijk iets over de toenmalige verhoudingen.

De lat ligt inmiddels een stuk hoger bij ADO, dat dit seizoen ook over een betere selectie beschikt dan het uitgeklede Heracles. Trainer Fons Groenendijk staat nu bijna een jaar aan het roer in Den Haag en is na zijn geslaagde reddingsoperatie van vorig seizoen met zijn ploeg in een volgende fase beland. ADO is underdog af en – met een ervaren speler als Immers voorop – niet zo snel meer onder de indruk van een tegenstander.

De wedstrijd bij Heracles onderstreepte de progressie die ADO onder Groenendijk heeft gemaakt, maar maakte tevens duidelijk dat de weg omhoog nog met vallen en opstaan gaat. Zo gemakkelijk is het ook weer niet om aansluiting met de subtop te vinden. Tegen VVV (1-1) bleek ADO nog moeite te hebben om het spel te maken, bij Feyenoord (3-1 nederlaag) verzuimden de Hagenaars toe te slaan op de momenten dat het kon en ook tegen Heracles deed de ploeg zichzelf na een prima eerste helft tekort.

Over de intenties van ADO bestond zaterdag in elk geval geen enkel misverstand. Ook in Almelo ging het elftal van Groenendijk met de borst vooruit voor de winst. Die lag gezien de vele kansen vooral voor rust voor het grijpen. Maar uitgezonderd de fraaie uithaal van Bjørn Johnsen (0-1), die alweer zijn negende goal van het seizoen maakte, was ADO in de eindfase niet meedogenloos genoeg. En mocht het na een mindere tweede helft achteraf niet eens klagen dat ook Heracles niet verder kwam dan die ene treffer van Reuven Niemeijer (1-1).

,,We hadden het eerder moeten beslissen”, sprak Immers met gemengde gevoelens. ,,Dit is de derde wedstrijd op een rij dat we het gevoel hebben dat als we eventjes doorzetten, er meer is te halen. Dan hadden we misschien nu al meer dan 30 punten gehad. Maar we winnen hier niet vaak als je kijkt naar de historie, dus al met al ben ik wel blij met een punt.”

Met 28 punten uit 21 duels ligt ADO qua doelstelling (tussen de negende en twaalfde plaats) keurig op schema. Veel verder wil Immers nog niet kijken. Eerst maar eens winnen van Vitesse. ,,Waar het nog aan ontbreekt, is dat we de kansen die we krijgen niet afmaken. De wedstrijd eerder op slot gooien, daarin moeten we volwassen worden. Als we dat leren, zullen we meer wedstrijden winnen. Maar ja, Rome werd ook niet op één dag gebouwd. We hebben als groep nog zat te leren. Dit zijn leermomenten. Met deze wedstrijd kunnen we verder naar aanstaande donderdag.”

Bron: Algemeen Dagblad
Fly-Over Leaderboard

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.