Slechts 9.966 mensen reisden zaterdagavond af naar het Cars Jeans Stadion om de wedstrijd tussen ADO en Willem II. ADO lijkt het stadion maar niet vol te krijgen.

Op een, toegegeven, bijzonder frisse avond speelde ADO voor Haagse begrippen de sterren van de hemel. Het team van Groenendijk greep Willem II vanaf minuut één bij de lurven en liep pas na 95 minuten los. Toch werd de zege (2-1) allesbehalve eenvoudig veilig gesteld, want een dozijn aan gemiste kansen, een regelrechte wet van Murphy en een penalty in blessuretijd verder had ADO dan toch drie punten.

Enige pijnpunt: de akelig lege tribunes. Met name in de hoeken van het stadion waren er meer lege dan bezette stoeltjes. Vreemd, als je naar de huidige situatie kijkt. ADO beleeft namelijk een geweldig seizoen. Bestuurlijk is het sinds lange tijd rustig en de ploeg heeft zich met herkenbaar, typerend Haags vechtvoetbal stevig in het linkerrijtje geknokt. Het boekt zeges op karakter en strijd: dat zou toch precies hetgeen moeten zijn wat de doorsnee fan aanspreekt. Het seizoen begint parallellen te tonen met het seizoen 2010/2011, toen Europees voetbal werd gehaald. Dat seizoen zaten de tribunes elke wedstrijd zo vol als mut. Bovendien valt er dit seizoen niet alleen voetballend wat te genieten: het is ook lachen geblazen om de soms clowneske capriolen van Johnsen, Kanon of Beugelsdijk.

Bjørn Johnsen

Vooruit: de temperatuur nodigde wel uit om de wedstrijd op televisie te kijken. Het kwik kwam niet heel ver boven nul uit. Maar toch: het was droog. En fans hebben zich door kou nooit af laten schrikken. In de winter van 2009/2010, toen ADO er veel slechter voor stond, trok Heracles-thuis (in december ‘09, 1-4) 11.679 man. Of Roda-thuis (februari ‘10, 1-2): 11.898 toeschouwers.

Het stadion heeft dus voller gezeten. Tegen Vitesse (8 februari) zat er gewoon 12.000 man. Het is gissen waar het aan ligt. Het kunstgras, de lijnstrakke programmering van FOX, het feit dat je eerst muntjes moet halen voordat je bier of een worst kan kopen, de kou, het dalende niveau, weinig aansprekende tegenstanders (de wedstrijden tegen Ajax en Feyenoord waren ook bij lange na niet uitverkocht), of de prijs van een ticket?

ADO doet er alles aan om het stadion vol te krijgen. De prijs voor de seizoenkaarten zijn op de meeste tribunes flink verlaagd en doet acties met commerciële partners, scholen en voetbalclubs. Het lijkt geen zoden aan de dijk te zetten. De fan mag zich prijzen met de inzet van fan-organisaties, die er met sfeeracties het beste van weet te maken. Nu is het hopen dat de lente vlug haar intrede doet en ADO op een play-offs-plek blijft staan. Dan weet de supporter zijn weg naar het stadion hopelijk weer snel te vinden.

Tekst: Terence Garnier

18 reacties

 1. René de la Vieter

  Doet ADO wel voldoende aan supporter werving in de regio? Uiteraard is den haag de eerste stad om je gezicht te laten zien, maar ik vraag me af of bv Zoetermeer , waar veel Hagenezen heen zijn verhuisd wel voor ADO opgewarmd worden.
  Twente is ook niet alleen Enschede, ook voor clubs als Groningen, Heerenveen, NAC is de regio supporter-leverancier.
  Verder is de programmering zeker een issue.. aanvang 20.45 is laat, zeker om de kidstribune vol te krijgen. Dat we vanuit Drenthe rijdend pas weer om 02.00 thuis waren weerhield ons overigens niet te komen. Maar waar is de heerlijke zondagmiddag beleving gebleven.
  Maar naast de eerdere in je artikel genoemde mogelijke oorzaken lijkt me ook beter openbaar vervoer naar het stadion belangrijk.
  Tot slot is de bios een eerste stap naar een multi centrum.
  Even de Wok en voetbal combineren etc

  Beantwoorden
 2. Hendrik

  Als ze slecht spelen is dat de reden voor de klagende hagenees om thuis te blijven. Als het goed is het weer te duur of bier niet goed. Er is altijd een reden. Als we 2 x verliezen ligt het aan de scouting en is dat allemaal vriendjespolitiek, nu het goed gaat hoor je ze niet. Zijn gewoon te weinig echte hagenezen die altijd gaan omdat we van den haag houden in voor en tegenspoed!!!

  Beantwoorden
 3. Blabla

  Het is lullig om te constateren maar we vertonen veel gelijkenissen met die club waar we allemaal zo’n afkeer van hebben in 020.
  Flink veel gloryhunters die pas komen als het echt heel erg goed gaat.

  Beantwoorden
 4. Voorburg

  Volgens mij moet het wat klantvriendelijker worden, de club heeft nog steeds de houding dat je blij mag zijn dat je naar binnen mag. Onvriendelijke stuwards die je foullieren in het stadion meer veel meer stuwards waarvan geen een de stoeltjes schoon maakt. Als je ergens voor de wedstrijd in een cafe afspreekt met een groep wordt het cafe gesloten. In en rond om het stadion nergens een biertje te drinken als je niet in de bisnuss club zit. Supporters home veel te saai er mag en kan niks gaat te vroeg dicht. Als je te hard scheeuwt of iets te fanatiek bent in het stadion heb je een stadionverbod. de club vergeet voor elk stadionverbod is er gelijk minder sfeer en gaan er een stuk of 3 vrienden ook niet meer. Afgelopen week eindelijk iets betere catering maar nog wel die kutmuntjes. Na afloop regelmatig alcohol controles door de politie.
  Te dure parkeerplaatsen. Zomaar een paar dingetjes

  Beantwoorden
  • rws

   Erg goed ingelicht ben je niet. Fouilleren zijn clubs VERPLICHT. En ik heb nog geen onvriendelijke steward meegemaakt. Zijn altijd gewoon vriendelijk.
   Alcoholcontroles doen de politie…daar heeft de club dus GEEN invloed op.
   Stewards zijn er niet om stoeltjes schoon te maken, dat zijn vrijwilligers die het voor de club doen.
   In het stadion kun je gewoon fanatiek doen en schreeuwen. Heb ik nog nooit iemand een stadionverbod voor zien krijgen.
   Parkeren kun je gewoon gratis doen in de omgeving, ik heb nog nooit betaald voor parkeren.
   Catering werken ze aan om het te verbeteren.
   En bier kun je ook gewoon kopen…….je bent al een tijdje niet geweest zeker….hehehe
   Jij moet gewoon lekker wegblijven joh. Jij wil je als een aso gedragen om vervolgens lam in je auto naar huis te rijden. Probleem ligt in dit geval bij jou en je soort. Alleen maar klagen over prijzen en andere onzin. Een supporter ben je in ieder geval niet aangezien je niets voor de club over hebt buiten het gejank.

   Beantwoorden
   • Voorburg

    Door die alcohol controles sta je een uur vast. Waarvoor staan die stewards dan ik het stadion? Ze staan je de halve wedstrijd als een half tamme aan te kijken en doen geen flikker. Als je klant vriendelijker wilt zijn, is een tip een schone stoel en waarom laat je dat geen steward doen er zijn er vele in het stadion zomaar een tip. Gratis parkeren alleen als je 1,5 uur voor de wedstrijd aanwezig bent.
    Voor zondag kan je gewoon een kaartje kopen bij die neuzen als je een beetje slim bent zal je merken dat je niet gefoulleerd wordt.

 5. Hendrik

  Hahha schande die alcohol controles, je moet toch dronken kunnen rijden.
  Zoals ik al zei, er is altijd wat te klagen

  Beantwoorden
 6. rws

  De mensen die al 30 jaar of meer bij de club komen, die weten dat het nooit anders is geweest. Den Haag verkoopt traditioneel weinig seizoenkaarten, en is zelden uitverkocht. En je hebt veel janksupporters bij ons helaas. Te gierig dat ze een seizoenkaart kopen, en dan janken als ze 25 euro uit moeten geven aan een kaartje. Lekker wegblijven dat soort volk….heb je niets aan.

  Beantwoorden
 7. Ron

  Ik kan me voorstellen dat mensen niet tussen de woordgroep willen zitten, die nu blijkbaar toch weer steeds verder naar het.midden van het stadion komen. Die harde kern zou toch achter het doel blijven?

  Beantwoorden
  • rws

   In de tijd dat de midden vakken op de lange zijde vrij werden gehouden voor gezinnen en oudere mensen zaten er 20 mensen op die vakken. Nu is het al een jaar of 8 al zo dat iedereen op die vakken terecht kunnen. Heb je 8 jaar onder een steen gelegen? Of zie je liever een lege tribune?

   Beantwoorden
 8. Joe

  Ze hadden dat stadion gewoon in den Haag moeten bouwen!!! Dan had het zeker voller gezeten.
  Het stadion ziet er überhaupt al niet uit , het lijkt meer op een blik en het is gewoon ver voor de reizende mensen uit hartje den Haag. Daarbuiten ook nog eens als je met de auto gaat sta je ondanks dat het stadion niet vol is maar je staat altijd een half uur te wachten voor je de snelweg op bent. Omdat er maar 2 redelijke uitwegen zijn. En dan ook nog met de tram die wel redelijk goed geregeld is met de snelle diensten maar het klote er van is dat je er bijna een kwartier over loopt als een jong persoon , een ouder iemand doet er nog langer over. Daar moeten ze eens aan denken en een oplossing voor zoeken. Vanuit loosduinen ben je als het mee zit gewoon 3 kwartier onderweg met de tram om bij het stadion te komen en dan moet je ook nog is een kwartier lopen . Dat zijn de dingen die mensen tegenhoud daar moeten ze echt eens een oplossing voor vinden . En dan heb ik het nog niet eens over de prijzen van de kaarten want die slaan helemaal nergens op ,als je met 3 man naar ADO wil ben je gewoon bijna 90 euro kwijt. 90 euro daar vreet men bijna een hele week van met een gezin van 5 peronen

  Beantwoorden
 9. Jap33

  Ik kom nu 30 jaar bij de club en heb zelden een vol stadion gezien. Ik begrijp goed dat dit een wens Is, maar we moeten ook reëel zijn. 20 jaar terug zat er er 1500 en nu 10000. Gaat de goede kant op haha. Het is nu rustig bij de club en het voetbal gaat goed. Daar ligt het niet aan. Misschien kunstgras, dooie boel zonder horeca om het stadion? Slecht OV? Ik weet het niet. Het zal allemaal meehelpen maar feit is wel dat het op zondagmiddag of zaterdagavond vroeg een stuk voller is dan doordeweeks of op 20.45 uur.

  Beantwoorden
 10. Pietje Leeflang

  1) fukkin koud, punt
  2) fukkin duur, punt

  dit is veels te duur er moet ook tegen fox, lekker warm, thuis, (geen absurde diefstal parkeergeld van €10!!!, ga dit lekker in je reet rammen kloot-asos, profiteur shit zooi).
  PL

  Beantwoorden
 11. MDMA

  Mee eens Joe, het is verschrikkelijk te bereiken, wat voor trieste sfeer hangt er denk, ik vond het lopen van de Loevesteinlaan naar het Zuiderpark nog leuker dan een wedstrijd op die plastic pleuriszooi. Ik zeg niet dat vroeger alles beter was maar in dit geval wel. Against modern football

  Beantwoorden
 12. Hollander070

  Nooit verwacht dat er zoveel nep supporters hier op de site zouden zitten , alles is kut en slecht als ik het zo lees

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.