Winnen doet ADO Den Haag op bezoek bij Ajax niet zo vaak. Maar als er ooit weer eens een kans is op succes in de Arena, dan is het zondag wel.

Geloof in eigen kunnen
Zodra Ajax-uit op het programma staat, wordt in Den Haag met weemoed teruggekeken naar het seizoen 2010-2011 toen ADO dankzij een goal van Wesley Verhoek een historische 0-1 zege boekte. Dit keer is er helemaal geen houden meer aan, want de huidige jaargang begint verdacht veel te lijken op het successeizoen onder trainer John van den Brom, die zich met ADO via de play-offs voor Europees voetbal plaatste. Zover is het uiteraard nog lang niet, maar het geloof in eigen kunnen is groot. Ook nu beschikken de Hagenaars weer over een sterk collectief dat moeilijk is te verslaan. Grote verschil is dat de ploeg van Fons Groenendijk nog niet heeft gewonnen van een topclub. Dat wordt dus een keer tijd.

Drie keer scheepsrecht
Ook voor het bezoek aan PSV en Feyenoord had ADO dit seizoen snode plannen, maar in de beide gevallen kwam er weinig van terecht. In Eindhoven (3-0) maakte Nick Kuipers een horrordebuut. De centrale verdediger ging twee keer in de fout waardoor de wedstrijd al na tien minuten was gespeeld. In Rotterdam verzuimde de ploeg van Groenendijk de kansen te benutten die het wel degelijk kreeg, met een onnodige 3-1 nederlaag tot gevolg. Die laatste wedstrijd ligt nog vers in het geheugen en dient als ideaal voorbeeld van hoe het zondag niét moet. ,,Als er iets te halen valt, moeten we toehappen”, sprak Lex Immers meteen na de 2-1 zege op Willem II. ,,En niet dezelfde fout maken als uit tegen Feyenoord.”

Een hechte defensie
Robert Zwinkels werd de afgelopen vier duels slechts twee keer gepasseerd. Dat zegt veel over de hechte defensie van de Hagenaars. Spelers als Meijers, Kanon en Beugelsdijk raken niet zo snel meer in war. Om over de ervaren Immers maar te zwijgen. ,,Defensief zijn we stabieler geworden”, aldus aanvoerder Aaron Meijers. ,,Met Bakker en Immers hebben we spelers die heel veel werk verrichten voor de verdediging. Achterin staat het ook steeds beter. We geven niet heel veel weg. We gaan voor een goed resultaat.”

Ajax onder druk
Ajax moet winnen om op titelkoers te blijven. De druk is groot bij de Amsterdammers, die de afgelopen weken hun handen vol hadden aan de laagvliegers NAC (3-1) en ADO Twente (2-1) te verslaan. Dat Ajax het lastig heeft tegen goed georganiseerde tegenstanders biedt perspectief voor ADO, dat met Nasser El Khayati en Sheraldo Becker spelers heeft die iedere tegenstander pijn kunnen doen.

Immers gelooft daarom wel in een stunt. ,,Waarom niet? De laatste twee thuiswedstrijden heeft Ajax gewoon moeite gehad. Het is een wedstrijd die iedereen incalculeert als een verlies. Maar wij gaan gewoon lekker voetballen en zien wat er te halen valt.”

Niets te verliezen
In Den Haag gaat iedereen ervan uit dat Willem II de beker niet wint waardoor de huidige achtste plek volstaat voor het bereiken van de play-offs. De ploeg van Groenendijk heeft drie punten voorsprong op nummer 9 Heerenveen, dat morgen op eigen veld eerst nog maar eens van Excelsior moet zien te winnen. Dus zelfs als ADO een pak slaag krijgt in de Arena blijft het volop in de race voor de play-offs. Dat is een heerlijke uitgangspositie voor de ploeg die met 35 punten al lang en breed veilig is. ,,Tegen degradatie spelen brengt een heel andere druk met zich mee”, aldus Meijers. ,,Nu zijn we in een positie dat we iets vrijer kunnen voetballen. De koppies zijn iets leger. In de Arena zijn we vaak kansloos, maar we zitten nu in een andere fase en hebben meer vertrouwen.”

 

Bron: Algemeen Dagblad

2 reacties

  1. Robin

    That’s the spirit, met gezond zelfvertrouwen aanpakken die hap ! Zou dat lekker zijn als we met drie punten naar huis gaan !!!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.