Voor ADO Den Haag kon het seizoen eigenlijk al niet meer stuk. Maar door de zwaarbevochten 2-3 zege bij Roda JC zette de ploeg van trainer Fons Groenendijk vanmiddag de kroon op het werk. De club die een jaar geleden nog streed tegen degradatie mag de play-offs in. En dat is voor de Hagenaars na een aantal moeizame jaren een hoofdprijs.

Omdat Roda JC in de slotfase met man en macht op jacht ging naar de gelijkmaker werd het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Jeroen Manschot door de ADO-aanhang met luid gejuich ontvangen. Op de ADO-bank vlogen ze elkaar van blijdschap én opluchting om de nek.

Voor ADO was er aanvankelijk weinig aan de hand in Limburg, waar Bjørn Johnsen voor rust de grote man was. De spits die sinds de winterstop niet meer te houden is, profiteerde al in de derde minuut van een blunder van Roda-doelman Hidde Jurjus, die bij de lange Noor bij zijn uittrap over het hoofd had gezien. Een knullig moment, dat echter ook veel vertelde over de gretigheid van Johnsen die met zijn opportunisme en geloof in iedere bal goud waard gebleken is voor ADO.

Johnsen, goed voor veertien goals in de tweede competitiehelft, hield ADO de laatste maanden in de race voor de play-offs en was ook tegen Roda JC weer beslissend. Met zijn tweede van de middag zorgde hij ervoor dat zijn ploeg de buit al snel op een comfortabele voorsprong stond. Johnsen koos na een half uur goed positie toen Sheraldo Becker er op rechts vandoor ging: 0-3. Even eerder had Lex Immers uit een hoekschop van Nasser El Khayati de 0-2 binnen gekopt.

Met 19 goals achter zijn naam kan Johnsen terugkijken op een uitstekende eerste jaar in de eredivisie. Genoeg voor de topscorerstitel was die ongekende productie echter niet. Op het moment dat AZ-aanvaller Alireza al op 20 treffers stond, werd Johnsen na iets meer dan een uur naar de kant gehaald.

Dat gebeurde vlak nadat Roda JC via treffers van Dani Schahin en Simon Gustafson (strafschop) weer helemaal terug n de wedstrijd was gekomen en ADO wel wat vers bloed kon gebruiken. ADO kreeg het nog knap benauwd in de slotfase waarin Ndenge, Rosheuvel en Shahin uitstekende kansen op de gelijkmaker lieten liggen.

Door de zwaarbevochten zege – en de kansloze nederlaag van concurrent PEC Zwolle bij AZ – klom ADO met hangen en wurgen naar de zevende plaats en kon er feest worden gevierd voor het uitvak. ADO speelt woensdag in de play-offs eerst thuis tegen Vitesse. Roda JC begint een dag later bij Almere City aan de nacompetitie waarin de club strijdt voor lijfsbehoud.

Bron: Algemeen Dagblad
Fly-Over Leaderboard

3 reacties

  1. Maxwin

    Heel resultaat om de play offs te halen. Jammer dat Jhonsen geen topscorer is geworden. Beugelsdijk moet wel scherper zijn. Liet zijn mannetje een paar keer lopen. Met strijd en passie kan het lukken om Vitesse te verslaan.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.