De vier ploegen die vanaf vanavond in de play-offs om het laatst overgebleven Europa League-ticket gaan strijden zijn FC Utrecht, Vitesse, ADO Den Haag en sc Heerenveen. Op basis van de statistieken zijn twee teams favoriet.

Sinds de huidige opzet van de play-offs van kracht is, is de nummer zeven van de eredivisie vier van de negen keer winnaar geworden van de play-offs. De nummer zeven van dit jaar is ADO Den Haag.

Utrecht scoort statistisch gezien ook goed, vooral omdat de Domstedelingen vaak in vorm zijn tijdens de play-offs. Ze gingen er al vier keer met het Europa League-ticket vandoor, meer dan welke club dan ook.

Er is geen uitgesproken favoriet onder de vier ploegen, want qua puntenaantal ontliepen ze elkaar niet veel. Utrecht en Vitesse waren als eerste zeker van de play-offs en ADO en Heerenveen pas op de laatste dag.

Alle vier de ploegen hebben een wisselvallig en geen overtuigende slotfase van het seizoen achter de rug. En alle vier ploegen speelden al eens Europees voetbal. Vitesse en Utrecht dertien keer, Heerenveen tien keer en ADO zes keer.

Voetbalkenners kiezen voor ADO
Toch lijkt er onder de voetbalkenners wel een favoriet: ADO Den Haag. Twee van de drie gasten van Studio Voetbal kozen zondag opvallend genoeg voor ADO als beste kanshebber: Pierre van Hooijdonk en Arno Vermeulen. Kees Jansma noemde Vitesse, of zei de Hagenaar dat uit beleefdheid?

ADO heeft als grootste troef BjørnJohnsen. De Noorse spits maakte dit seizoen negentien doelpunten in de eredivisie. Hij wordt dan ook goed ondersteund door die twee andere bepalende spelers: middenvelders Lex Immers en Abdenasser El Khayati.

Kunststukje van 2011 herhalen
Immers was er in 2011 ook bij toen ADO voor het eerst in 23 jaar weer Europees voetbal haalde. Onder leiding van coach John van den Brom werden de play-offs gewonnen. In de laatste ronde moest FC Groningen eraan geloven. De ontlading was groot. Gaan we dat dit jaar weer meemaken?

Bron: NOS
Brody’s leaderboard

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.