Nu Indy Groothuizen cruciale fouten maakt, verlangt de aanhang van ADO Den Haag steeds meer terug naar Robert Zwinkels. Waarin verschillen de keepers van elkaar?

Als de keepersstrijd bij ADO Den Haag een duel in het boksen was dan won Indy Groothuizen voor de start van dit seizoen op punten. Vlak voor het begin van de eredivisie verduidelijkte trainer Fons Groenendijk zijn keuze voor Groothuizen. Omdat de 22-jarige tijdens de voorbereiding meer had kunnen spelen, gaf fitheid de doorslag. Zwinkels had lang last van een liesblessure. Het hield de 35-jarige eind vorig seizoen al aan de kant.

Bravoure
Op 8 april stond Groothuizen daardoor in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht (3-3) voor het eerst op doel. Ondanks drie tegentreffers vielen de trainer toen drie aspecten van het spel van de jongeling positief op: zijn bravoure, hij plukte overtuigend voorzetten uit de lucht en had enkele goede reddingen.

Na jarenlang tweede keus te zijn geweest, was Zwinkels echter al even bezig aan een ijzersterk seizoen. Vooral thuis tegen Ajax (1-1) leek de Westlander vanwege knappe reflexen niet te passeren.

Qua stijl zijn de beide bij Ajax geschoolde keepers anders. Alleen al in uitstraling: Groothuizen heeft dus bravoure, Zwinkels straalt de rust uit van een postbode die elke dag hetzelfde rondje door de wijk loopt.

Technisch is er ook een groot verschil merkt Max de Jong, oud-keeperstrainer van ADO en nu werkzaam bij Anderlecht. ,,Robert is positioneel sterk. Hij kan de wedstrijd lezen en staat daardoor vaak goed. Dat geeft de verdediging ook rust. Indy komt te pas en te onpas zijn doel uit. Het lijkt bij hem wat spectaculairder.”

Terugspeelbal
Een kleine zeven maanden na zijn veelbelovende entree, trok zondag vooral de misser van Groothuizen de aandacht. Bij een terugspeelbal gleed de bal van zijn voet, waarna Cyriel Dessers 1-0 maakte. ,,Zo’n bal tegen FC Utrecht en ook de penalty die hij laatst veroorzaakte bij VVV, dat zijn cruciale fouten. Dat werkt niet in zijn voordeel. Ik denk dat hij eronderdoor gaat”, stelt De Jong.

Hoewel De Jong zijn handen vol heeft aan zijn werk in Brussel, volgt hij zijn oude club op de voet. De oud-doelman wil zich niet opdringen, maar verwacht dat een keeperswissel aanstaande is. Ook omdat Groenendijk dat al impliceerde door te stellen dat ‘het punt genaderd is dat er iets moet gebeuren bij ADO’. ,,Maar met zo’n wissel moet je een beetje geluk hebben”, weet De Jong.

Een actueel voorbeeld: afgelopen donderdag keepte Zwinkels bijzonder sterk in het eerste half uur van het bekerduel met Feyenoord. ,,Maar dat viel in het water door die foute terugspeelbal van Troupée en doordat er daarna zo slecht verdedigd werd. Was het bij 1-1 of 2-1 gebleven, was Zwinkels misschien wel blijven staan. Indy heeft al heel veel kansen gehad”, besluit De Jong.

Bron: Algemeen Dagblad

5 reacties

 1. Vakkie G

  groothuizen nooit meer opstellen klaar ermee .
  totaal geen inzicht niet balvast zenuwachtig leidt zijn verdediging niet en timing is zeer matig ….en dan opstellen jezus wat een amateurs!!!!

  Beantwoorden
 2. Vakkie g

  Jezus fonsie heeft eindelijk het oicht gezien groothuizen isceruit gegooid swinkels iscweer nummer 1 met ingangang tegen az.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.