Al een tijdje waren wij nieuwsgierig naar die Gelbe Wand of zoals we in Nederland zeggen de gele muur of zoals wij in Den Haag zeggen die geile mûah! Die geile mûah, we houden het Haags, is de Sudtribune van Borussia Dortmund. De tribune heeft 26.000 staanplaatsen, zeg maar een uitverkocht ADO Den Haag stadion plus nog eens 11.000 toeschouwers, en dat op één tribune.

Maar goed wij waren dus nieuwsgierig naar die geile mûah en besloten een voetbalreis te boeken bij Equipo Voetbalreizen. We kozen voor de wedstrijd Borussia Dortmund tegen Club Brugge. Op deze manier sloegen wij twee vliegen in een klap. We konden eindelijk eens snuffelen aan die geile mûah en we konden onze Belgische vrienden van Club Brugge supporten in hun Europese strijd.

Wat natuurlijk wel lekker is, is dat je vanuit Den Haag al na 2,5 uur rijden in Dortmund zit. Oke, dan moeten wel alle stoplichten op groen staan en je moet geen files hebben maar een ritje naar Dortmund is goed te doen! De boys van Equipo hadden voor ons het Mercure hotel Dortmund centrum geregeld en dat bleek, in meerdere opzichten, een uitstekende keus. Het hotel ligt, hoe verrassend, midden in het centrum en er is een goede metroverbinding naar het Signal Iduna Park, het Borussia Dortmund stadion.

Nadat wij onze spullen in het hotel hadden gebracht gingen wij gelijk als een malle de stad in. De geur van op houtskool gegrilde braadworsten kwam ons tegemoet. Intimi weten dat wij braadworstliefhebbers pur sang zijn. Het zal je dan ook niet verbazen dat wij steeds harder gingen lopen! Het centrum van Dortmund bleek een waar paradijs voor braadworstliefhebbers. Braadworsten zo groot als gummiknuppels, van de plaatselijke Mobiele Eenheid, lagen ons toe te lachen. Het gevolg laat zich raden, binnen no-time hadden wij de eerste braadworst achter onze kiezen.

Dortmund is een moderne stad, die lekker overzichtelijk is. Wij vielen met onze neus in de boter want er bleek ook nog een gigantische kerstmarkt in het centrum te zijn en aangezien wij enorme kerstliefhebbers zijn konden wij onze lol niet op. Er was zelfs een kraampje met uitsluitend kerststerren, ons favoriete kerstattribuut! Wat een genot om al die kerststerren zo naast elkaar in dat kraampje te zien hangen.

In de stad ging het er gezellig aan toe. Bier drinkende, en braadworst etende, supporters van Dortmund en Club Brugge liepen door elkaar heen. Daarnaast was er ook nog een grote groep, harde kern, gluhwein drinkende huisvrouwen die van de kerstmarkt aan het genieten was.

De Duitsers zouden zeggen de sfeer is ganz geil! Voor de goede orde, we bedoelen nu niet geil als geel op z’n Haags of geil als hitsig. Nee, geil op z’n Duits betekent tof! Even deze mini cursus Duits, om misverstanden te voorkomen, als je ook een keer een wedstrijd van Dortmund bezoekt en iemand ‘geil’ begint te roepen!

Nadat we, in het plaatselijke Brauhaus, wat heerlijke Duitse weizen biertjes hadden weggetikt, besloten we naar het stadion te gaan. Vanuit het centrum ben je, met de metro, ongeveer binnen 10 minuten bij het stadion. Lopend van het metrostation, naar het stadion, hoef je zeker niet om te komen van de honger. Om de 10 meter staat er een kraam met braadworsten en/of andere lekkernijen.

Wij besloten een biertje te gaan drinken bij Bar & Grill Strobels. Strobels ligt pal naast het stadion en is een echte aanrader! Hele gezellige en mooie tent waar thuis- en uitsupporters gezamenlijk van het heerlijke gerstenat genieten. De bar kent een binnen- en buitengedeelte en mocht je moeten pissen, kijk dan even door het hek bij de buiten-wc, dan kun je een glimp opvangen van het prachtige oude stadion van Dortmund. Het oude stadion ligt pal achter het huidige stadion.

Ook bij Strobels gaan de braad- en curryworsten als warme broodjes over de toonbank. De currywurst is een echte eyecatcher, het broodje is gemaakt in de vorm van een voetbal. De worst is overgoten met een warme currysaus gemaakt volgens een geheim familierecept. Als je de worst ziet dan wil je hem eten, althans wij wel. En daar kregen wij geen spijt van, wat een genot! De currywurst van Strobels is een culinair orgasme en qua uiterlijk pure voetbalcultuur!

Bovendien is de muziek bij Strobels ook niet verkeerd, lekkere opzwepende Duitse dijenkletsers die uit de speakers knallen. Ongeveer een half uur voor de wedstrijd knalde ineens een instrumentale versie van “Waarheen leidt de weg die wij moeten gaan”, van Mieke Telkamp, uit dezelfde speakers. Een kerel begon de vlag, van Borussia Dortmund, te hijsen. Supporters begonnen luidkeels te zingen en toen de vlag in de nok was beland vertrok iedereen naar het stadion. Wat een prachtig ritueel. Het antwoord op de vraag: “waarheen leidt de weg die wij moeten gaan?”, is dus het Signal Iduna Park. Door supporters trouwens nog steeds het Westfalenstadion genoemd.

Wat een geil (Duitse betekenis) stadion trouwens! Met een capaciteit van 81.360 toeschouwers, het grootste stadion van Duitsland en een van de grootste stadions van Europa. We hadden schitterende plaatsen, naast het uitvak van Club Brugge, met uitzicht op de geile mûah! Al snel werd duidelijk dat er een hoop Brugse supporters in de vakken naast het uitvak zaten. Volgens de berichten zouden er 5.000 Belgen in het stadion zijn. Die gasten maakten bij elkaar, 90 minuten lang, zo knettah veel herrie dat we heel die geile mûah niet hebben gehoord. Respect voor de Brugse support!

De wedstrijd kunnen we afdoen met 10 letters: zwaar klote. Desalniettemin was het genieten geblazen van alle indrukken om ons heen. Het prachtige stadion, de oorverdovende Brugse support en de geile mûah (die we af en toe wel lekker zagen springen). Een bezoek aan Borussia Dortmund is in alle opzichten een voetbalfeest! Je beleeft een voetbalsfeer, zoals die in Nederland nergens wordt beleefd, in een prachtige voetbaltempel.

Na afloop zijn we nog even wezen chillen in het centrum om daarna in slaap te vallen in één van de heerlijke bedden van het Mercure hotel Dortmund centrum. Toen wisten we niet dat de volgende ochtend ook begon met twee hoogtepunten. De hoteldouche, wat een genot om hier onder te mogen staan, als je van een keiharde straal houdt tenminste. Hoogtepunt twee, het ontbijt, lekker stevig uiteraard met worst.

Conclusie een trip naar Borussia Dortmund is een echte aanrader en een ervaring die je de rest van je leven bij zal blijven. Mocht je interesse hebben check dan de voetbalreizen van Equipo voor de mogelijkheden.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.