Sportsponsoring is een van de meest gebruikte manieren van sponsoring. In dit geval nemen we dat in de amateursport onder de loep. Lang niet iedereen heeft een budget dat sponsoring in de professionele sport toelaat. Daar komt bij dat je met amateursport net zo goed je doelstellingen kunt behalen, zoals naamsbekendheid. Voetbal is vaak de meest voorkomende sport, maar het ligt ook aan de locatie. Ook bij handbal-, korfbal- en volleybalclubs wordt natuurlijk aan sponsoring gedaan. Daar leven de clubs grotendeels van. Papendrecht noemt zichzelf bijvoorbeeld korfbalstad, dus misschien is in die regio korfbal sponsoren wel een goede optie. Amateursport sponsoren, waarom en hoe sponsor je dat?

Maak jezelf bekend
Je doet het natuurlijk ook voor een groot deel voor jezelf. Sponsoring is een win-win situatie. Jij geeft de club iets, maar in ruil daarvoor wordt jouw bedrijf zichtbaar gemaakt op de club. Overigens maak je op deze manier subtieler reclame, wat vaak meer gewaardeerd wordt. Het is subtieler van je poster in elk bushokje te hangen of om zelfs voor elke YouTube video een spotje te laten afspelen. Ondanks dat is sponsoring van sportartikelen erg effectief en ook nog eens goedkoper. Meestal is naams- of merkbekendheid een doel van je sponsoring. In hoeverre je gezien wordt, ligt aan wát je sponsort. Shirts, tassen, bidons… Mensen krijgen positieve associaties bij je merk wanneer ze een leuke wedstrijd meemaken en waarderen het dat je een amateurclub helpt. Je stimuleert bovendien sport en gezondheid. Daar komt ook nog eens bij dat mensen ook onbewust je merk herkennen en koppelen aan hun club.

Plenty om te sponsoren
Het hoeft niet zo te zijn dat je een team sponsort. Je kunt ook de club in het algemeen voorzien van handige bedrukte spullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koffiebekertjes, een bord langs het veld of een toernooi op jouw naam. Wil je echt origineel zijn, dan kun je ook het publiek iets leuks geven om reclame te maken. Laat bijvoorbeeld waterflesjes bedrukken op warme, droge dagen waarop er een belangrijke wedstrijd is. Voor speciale relaties of om mensen te laten winnen bij een verloting, kun je ook een paraplu bedrukken in de kleuren van jouw club én natuurlijk met je logo erop.

Doel, budget en wensen
Genoeg redenen om voor sportsponsoring in de amateursport te gaan. Maar hoé doe je dat en met wát? Dat ligt aan verschillende factoren. Het moet natuurlijk wel in je budget passen. Heb je een lager reclamebudget, dan wordt het lastig om iets zoals presentatiepakken te sponsoren. Weet ook dat je vaak, naast kosten voor de spullen, ook nog wat geld betaalt aan de club. Nog iets om op te letten bij het bepalen van wat je gaat sponsoren is je doel. Wil je je onderscheiden? Wil je écht gezien worden? Wil je subtiel gezien worden en onbewust onthouden worden? Zet dat op een rijtje. En dan natuurlijk nog de wens van de club. Wil jij shirtjes sponsoren, maar heeft je concurrent dit al gedaan? Dan heeft dit weinig meerwaarde. Er is vast een gaaf alternatief te vinden dat bij je doel en budget past.

Bruikbaar en toepasselijk
Allemaal handige en vooral bruikbare producten. En dat is belangrijk. Een product dat veel gebruikt wordt, blijkt duidelijk effectiever te zijn. Je kunt ook iets heel toepasselijks laten bedrukken, zoals voor de voetbalclub voetballen, mini-tenues voor in de auto in jouw clubkleuren of anti-stressballetjes. Zo speel je in op wat er toe doet voor deze mensen en dat levert alleen maar meer waardering op!

GGH Media Leaderboard

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.