ADO Den Haag speelt zondag de zware uitwedstrijd tegen PSV. De ploeg van trainer Fons Groenendijk kan dan waarschijnlijk ook maar op de steun van een klein aantal supporters rekenen. Daar heeft het late tijdstip veel mee te maken. ,,Dit gaat tegen alle afspraken in.”

Tijdens de woensdagtraining van ADO Den Haag is de vertwijfeling voelbaar als een aantal van de meest fanatieke supporters van de club de aanstaande uitwedstrijd tegen PSV bespreekt. Meer nog dan het gebrek aan vertrouwen in een goede afloop, is de weerzin om naar Eindhoven af te reizen onderwerp van gesprek. De meesten hebben hun besluit al genomen. Ze gaan niet.

Degenen die wel van plan zijn te gaan, wekken bovendien de indruk niet uit te sluiten dat ze alsnog van hun geplande bezoek afzien. Het is duidelijk. Het beperkte zicht vanuit het uitvak in het Philips Stadion en het ontbrekende geloof in een goed resultaat zijn nog tot daar aan toe, het tijdstip van de wedstrijd is net dat zetje in de rug waardoor zelfs de meest trouwe aanhangers van de club voor één keer willen besluiten een wedstrijd over te slaan.

,,Je mag blij zijn als er honderd man in het uitvak zitten, zondag”, verzucht Jacco van Leeuwen. De voorzitter van de supportersvereniging van ADO Den Haag zit in het overkoepelende supporterscollectief dat de supporters van de meeste Nederlandse voetbalclubs vertegenwoordigt in gesprekken met de KNVB. ,,Toen de KNVB het plan voorlegde om op zondagavond om acht uur te gaan spelen, heb ik meteen mijn zegje gedaan. Wij zijn als supporters faliekant tegen dat plan. Op zondagavond om acht uur spelen is voor de stadionbezoeker heel vervelend. Zeker de uitsupporters zijn erg laat thuis en als je dan de volgende dag weer moet werken, is dat niet fijn. Daarnaast zegt de KNVB steeds dat de jeugd belangrijk is voor hen, maar hierdoor zullen de kindertribunes zeer leeg tot leeg blijven. Zij moeten maandag gewoon weer vroeg op school zijn.”

Van Leeuwen kreeg tijdens de gesprekken met de KNVB de indruk dat de organisatie zich zou neerleggen bij de weerstand tegen hun plan voor de zondagavondwedstrijden. ,,Nadat ook de gemeenten en de politie hadden aangegeven dat ze het geen goed plan vonden, zou het niet doorgaan. Zestien van de achttien aanvankelijk geplande duels op zondagavond zijn toen verplaatst naar een tijdstip dat we gewend zijn. Maar nu wordt het er toch doorheen geduwd, doordat clubs die Europees spelen hun competitiewedstrijd na een Europees duel naar zondagavond acht uur kunnen laten verplaatsen. Ik ben daardoor verrast. Ze proberen het er op een slinkse manier dooreen te krijgen en dat gaat tegen alle afspraken in.”

Supporter Thomas Eblé trekt zich er allemaal niet zo veel van aan. ,,Ik ga er zondag gewoon heen en voor mij speelt het tijdstip niet”, geeft hij aan. ,,Ik ben er altijd bij en wil niets missen. M’n moeder, die altijd met me meegaat, klaagt wel. Zij heeft een krantenwijk en moet maandagochtend om 4 uur alweer aan het werk. Ze heeft overwogen om haar kaartje weer in te leveren, maar doet dat toch niet. We gaan zondag denk ik rond vijf uur ‘s middags weg, halen daar de drie punten op en zijn dan rond middernacht weer thuis. Ik vind dat het dan binnen de perken is gebleven, maar ik merk om me heen dat veel mensen dat anders zien. Het is ook niet kindvriendelijk. We hebben het er maar mee te doen.”

Bron: Algemeen Dagblad
GGH Media Leaderboard

3 reacties

 1. Lex

  Nieuw maniertje om met name Ajakkes weer te pleasen. Allemaal zogenaamd in het belang van het Nederlandse voetbal….., terwijl iedereen wweet dat heel Zeist één groot ajaxbolwerk is.

  Zou Zeist ooit ook nog ‘ns verzinnen dat meewerkende clubs aitpmatisch een financieel graantje meepikken in dat Europese succes? Of worden de grote (lees: rijken) alleen maar groter en de kleintjes alleen maar kleiner?
  Vraag 2: Mogen de clubs in Zeist hun gemiste inkomsten declareren als door het late tijdstip bezoeker(tje)s wegblijven?

  Beantwoorden
 2. Jap33

  20.45 uur op donderdagavond. Leeg stadion. 20.45 uur op andere dag is geen kinderen in het stadion. 12.30 uur op zondag is dag weg en nu 20.00 uur op zondagavond is geen uitwedstrijd en geen kinderen in stadion. De fans zijn totaal niet belangrijk voor KNVB en de club. Waarom schreeuwt ADO dan moord en brand om dat stadion vol te krijgen. Matcht niet met elkaar..

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.