Opnieuw mislukt de seizoensstart van ADO Den Haag volledig, dus begint het publiek te morren. De 1-2 nederlaag tegen Sparta geeft daar ook alle aanleiding toe. ,,We weten nu waar we staan. Het zal moeizaam worden.”

Terwijl een groot deel van de ADO-supporters nog vakantie viert, sturen de zaterdagavond wel aanwezige fans de spelers bij een 0-2 ruststand met een fluitconcert naar binnen. De derde nederlaag op rij lijkt dan al onafwendbaar. Ook twee jaar geleden werd de competitie met nul uit drie begonnen. In augustus 2018 bleef de valse start beperkt tot twee nederlagen. Het is de bevestiging dat ADO de laatste drie seizoenen allerbelabberdst is in de maand dat er nog kan en moet worden gehandeld.

Lokale helden als Lex Immers en Tom Beugelsdijk hebben eindeloos krediet en ook streekspelers Danny Bakker en Robert Zwinkels kunnen na een mindere wedstrijd nog op applaus rekenen. Alleen kunnen de jongens die al jaren de vaste kern van ADO vormen, het niet alleen. Zeker als ook vaste krachten als Aaron Meijers, Shaquille Pinas en Tomas Necid niet thuis geven.

Opstaan
Afgelopen seizoen waren Nasser El Khayati en Sheraldo Becker de bepalende spelers, maar zij zijn er niet meer bij. ,,Anderen moeten opstaan”, zegt trainer Fons Groenendijk dan ook. Hij hoopt nog in elke linie op een versterking. Jeffrey van As stelt hem gerust. Achter de schermen is de manager voetbalzaken bezig om op korte termijn twee of drie nieuwe krachten vast te leggen. Dat duurt alleen even.

Twee nieuwkomers vallen in tegen Sparta: Michiel Kramer en Bilal Ould-Chikh. Met Kramer als extra spits kan ADO in het ‘Haags Kwartiertje’ wat opportunistischer spelen. Op karakter kopt Immers tien minuten voor tijd de 1-2 binnen. Daarna is het wachten tot de gelijkmaker valt, maar keeper en uitblinker Tim Coremans (ex-ADO) houdt Sparta op de been. ,,Dat is misschien ook het beetje geluk dat we nu niet hebben en vorig jaar wel”, zegt Groenendijk.

Hoe dan ook is de compacte ploeg van zijn collega Henk Fraser (ook al ex-ADO) aan de overkant heel wat doelmatiger. Mohamed Rayhi scoort in de eerste helft twee keer. Waar Groenendijk de zeven tegentreffers in de eerste twee duels vooral als ongelukkig bestempelde, heeft hij het nu ronduit over slecht verdedigen.

Hoewel rechtsbuiten Ould-Chikh na rust een enkele geslaagde actie heeft, is het gebrek aan creativiteit fnuikend. ,,Dat missen we”, zegt Groenendijk, die zich niet wil verschuilen achter het vertrek van de speelse El Khayati en de snelle Becker. ,,Dat heeft geen zin. Het valt nu alleen wel samen met blessures. Dat kan best weleens te veel zijn. We weten nu waar we staan. Het zal moeizaam worden.”

Twijfelachtig record
Met Dion Malone en John Goossens ontbreken nog twee vaste krachten. Vooral de laatste kan met een splijtende pass of strakke voorzet een wedstrijd openbreken. Dat vernuft mist ADO nu. Typerend tegen Sparta is een twijfelachtig record voor aanvoerder Meijers. Maar liefst 53 keer lijdt hij balverlies, uniek in de eredivisie.

,,We brengen te weinig”, zegt Meijers. De 31-jarige linksback voelt in het veld dat ADO is aangewezen op opportunisme. Net als eerder tegen FC Utrecht (2-4) en PSV (3-1) is dat dus ook zo tegen het gepromoveerde Sparta. ,,Het is niet goed genoeg, we zijn alleen maar minder geworden. Er moeten spelers bij, want ook tegen Sparta dwingen we niet voldoende af.”

Ondanks de aangekondigde versterkingen en de aanstaande terugkeer van spelers als Malone en Goossens, voelen ze in Den Haag na drie verloren duels de druk al toenemen. Meijers: ,,We lopen ouderwets achter de feiten aan. Dat moeten we snel omdraaien om te voorkomen dat we straks tegen degradatie moeten vechten. We mogen nu ook niet denken dat het wel weer goed komt.”

Bron: Algemeen Dagblad
GGH Media Leaderboard

3 reacties

  1. Ado

    Het blijft een raar spelletje, winnen van Rkc en Vvv en er is niets aan de hand. Als Ado punten pakt komt er weer een beetje vertrouwen in de ploeg. Vorig seizoen won Ado vaak wedstrijden waarbij de tegenstander sterker was. Het seizoen is vroeg. Er is geen geld. Ramselaar huren is goed, vraag blijft of hij zijn oude niveau van Utrecht haalt. Ik zou voor een prikkie Jan Arie ophalen uit Rotterdam. Je kan nu al aanzien dat Tommie veel kaarten gaat pakken. Een ervaren verdediger kan je er goed bij hebben. Goed genoeg voor Ado. De trainer verdient meer krediet. Afgelopen twee seizoenen bijna de Playoffs behaald. Wellicht onze club behoed van degradatie. Ja, ik wil ook aanvallend voetbal zien, daar heb je wel de juiste spelers voor nodig. Er is een kleine lekkage maar geen man overboord, probleem is alleen dat je zomaar eens verliest bij Rkc

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.