Voor een voetbalfan is ieder seizoen een voetbalseizoen, hoe kun je thuis optimaal genieten van voetbal zonder gestoord te worden? Door een smart home app te installeren natuurlijk! Ja, er komt wel iets meer bij kijken zoals huis domotica. Op deze pagina leggen we precies uit hoe huisautomatisering jouw voetbalbeleving naar een hoger niveau zal tillen!

Huis domotica voor alle leeftijden
Huisautomatisering is niet nieuw, de meeste smart home oplossingen werden eerst ontwikkeld om senioren te helpen zodat ze langer zelfstandig konden wonen. Met huis domotica was het eenvoudiger om lampen te bedienen of om een alarmcentrale in te schakelen. De grote technologie bedrijven zagen hier veel mogelijkheden om alle consumenten te voorzien van handige gadgets in huis, van heel nuttig tot pure luxe. Met enkele aanpassingen in en rond de woning gaan we huisautomatisering gebruiken om nog meer te genieten van een voetbalwedstrijd.

Smart home app voor centrale bediening
Een slimme woning heeft als eerste een centraal brein nodig, de wifi router is niet voldoende om alle functies netjes aan elkaar te knopen. De populaire Somfy TaHoma is een voorbeeld van huis domotica. Dit is een ‘bridge’ die je allerlei smart devices aan elkaar laat koppelen én beheren via een centrale smart home app. Dit kunnen ander Somfy apparaten zijn zoals elektrische rolgordijnen of een garagedeuropener, maar andere apparaten zoals Philips Hue lampen of een Honeywell thermostaat werken ook. Met een klein beetje technisch inzicht en wat tijd kun je met de smart home app enorm veel doen. Een voetbalwedstrijd wordt niet voor niets in twee helften gespeeld, zo heb je in de pauze wat te doen…

Smart hacking voor voetbalfans
We hebben al even genoemd dat een centrale hub je helpt met slimme apparaten aan elkaar koppelen. Het is uiteraard heel makkelijk om de lampen met dezelfde smart home app te bedienen als de gordijnen, maar er is meer mogelijk. Met IFTTT bijvoorbeeld, dat is een gratis app die voluit If This Then That heet. Je kunt dan een keten van acties achter elkaar zetten. Bijvoorbeeld “als de lichten aan gaan, dan moeten de gordijnen dicht, en de verwarming mag een graadje warmer”. Als Dit Dan Dat dus, en dat werkt heel erg goed als je er even mee speelt.

Dat staat er gekleurd op
Een ander voorbeeld van een ‘slimme’ keten is de lampen laten verkleuren wanneer jouw team een goal scoort. De goal wordt via een online service doorgegeven, je stelt dan de gewenste actie in en afwachten maar. Als je het kunt koppelen aan gele en rode kaarten is dat echt wel een belevenis! Dit kun je beter niet doen met een basketbal wedstrijd want dan wordt het een knipperlicht…

Beam me up!
Als je een beamer hebt kun je levensgroot jouw favoriete voetballers zien spelen. “Ik wist niet dat hij daar een tattoo had…” Je kunt een beamerscherm kopen, je zou hier ook rolgordijnen voor kunnen gebruiken. Wit of lichtgrijs werkt het beste. Hang dus verduisterende rolgordijnen op met een gemotoriseerde gordijnrails die je op afstand kunt bedienen. Laat het gordijn zakken, de lichten dimmen en schakel de beamer in. Zo ben je helemaal voorbereid op de voetbalwedstrijd! Een beamer is trouwens ook voor gamers ideaal, voor jouw favoriete voetbal game. Let wel goed op de latency bij wireless gaming.

Hot wings en surround sound
En we zijn er nog niet. Zo kun je een temperatuurmeter kopen die je met een app draadloos kunt uitlezen. Dus grill kippenvleugels in de oven of zet bier koud in de koelkast terwijl je televisie aan het kijken bent. Andere snacks kun je uiteraard alvast binnen handbereik houden zodat je niet zo vaak op en neer hoeft te lopen. Maar dat is weer op te lossen met slimme luidsprekers door het hele huis. Je kunt het geluid ‘meenemen’ naar iedere kamer door het geluid van je versterker naar een externe speaker te gooien. Via de app kun je zo het geluid door het hele huis regelen. De meeste slimme speakers moet je aansluiten op het lichtnet zoals een Apple HomePod, maar een JBL Charge kun je via Bluetooth draadloos gebruiken. Voor als je naar het toilet moet bijvoorbeeld!

Thuis met supporters
Met zoveel slimme gadgets in huis zullen jouw vrienden en mede-supporters graag langskomen, voor de thuisblijvers die niet kunnen komen is het nog altijd mogelijk om een live chat verbinding te openen. Dat kan via Facetime (alleen voor Apple), Facebook Messenger of Skype. Met een group-call kun je meerdere personen uitnodigen om zo samen een virtuele tribune in te richten. Voor al dit moois is het uiteraard wel van belang dat je een goede wifi verbinding in huis hebt met voldoende snelheid upstream en downstream. Een glasvezelverbinding heeft de voorkeur maar ook met ADSL kun je een heel eind komen.

Met huisautomatisering maak je een privé stadion bij jou thuis. Ze kunnen het niet alleen slimmer maken, maar ook leuker!

Brody’s leaderboard

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.