Eigenlijk zou je een clausule op je seizoenkaart moeten hebben, die je direct na de transferperiode in kan zetten. Dan kan je nog eens goed bekijken wat er met jóuw geld aan spelers is gekocht en of je daar de rest van het seizoen wel naar wil gaan kijken.

Nu is menig ADO-seizoenkaarthouder waarschijnlijk veel te trouw om die hypothetische clausule te activeren en op 1 september te zeggen van: bekijk het maar. Maar feit is wel dat zei er flink zijn ingetuind. Want de kaarthouder betaalde eerst netjes, zag vervolgens in elke linie de beste speler (Kanon, El Khayati, Becker) vertrekken, hoorde dat het geld van die allerbeste zou worden geïnvesteerd in de selectie, maar kreeg er toen een handjevol huurlingen of verschoppelingen voor terug die geen potten kunnen breken óf niet worden gebruikt.

Ja, financieel gaat het de club niet voor de wind. Dat is bekend. Maar dat mag geen excuus zijn. Kijk naar Emmen of Twente. Die laten zien wél te kunnen shoppen met een lege portemonnee. Het Haagse transferbeleid is weinig creatief. Op Koopmans, Summerville en Van Ewijk na dan. ‘Uitgekotste’ spelers als Ould-Chikh of Kramer kwamen echt nergens meer aan de bak en het is niet zo dat er niet al soortgelijke spelers in huis waren. ADO gokte op een Johnsen- of Bulykin-achtige verrassing, maar kwam met Pawel Cibicki wel héél bedrogen uit.

De beleidsmakers hebben de laatste jaren de boot gemist en daar betaalt de club nu de prijs voor. Potentiële financiële klappers liepen gratis de deur uit (Ebuehi, Becker, Schouten). Doorselecteren is de club vreemd. Te lang is vastgehouden aan namen. Natuurlijk, routine is belangrijk. Maar nu staat er een elftal met te veel spelers die over de datum zijn en nooit meer een transfersom op gaan leveren, zoals Meijers, Falkenburg of Goossens. Als je die namen zo leest, denk je: prima spelers voor ADO. Maar dan moeten ze wel drie verjongingskuren nemen. Voor bijvoorbeeld Meijers (volgende week 32 jaar) geldt: die had ADO een paar jaar terug voor een mooie som kunnen slijten. In plaats daarvan kreeg hij een vet contract en sindsdien lijkt hij er niet veel meer van te kunnen.

De gevolgen van dit vastklampbeleid zie je terug op het veld. De realiteit: zes uit tien. Het is crisis, zei Groenendijk. Is dat allemaal de schuld van de beleidsmakers? De trainer zelf houdt wel heel stug vast aan zijn dertigpluskern. Gevolg is dat de routiniers zich zeker van hun plek voelen. Waar blijven die jonge talenten – Lorenzo van Kleef draaide toch zo’n prima voorbereiding? En eigenlijk kan je Necid niet op de bank laten zitten terwijl hij er in drie in legt in een oefenwedstrijd tegen Sparta. Wat moet je nog meer doen om je te laten zien? Ook Danny Bakker kampt met een gigantische vormdip, maar Thom Haye mag zich nog steeds niet vanaf het begin laten zien. Meijers of Goossens zijn echt aan vervanging toe, is daar nu echt niets beters voor?

Voetbalminnend Den Haag is wel wat gewend en heeft voor hetere vuren gestaan. Met Vitesse en Heerenveen (dat eergisteren AZ versloeg in ons stadion) als eerstvolgende tegenstanders moet er snel wat veranderen, voordat het straks echt een kansloos seizoen gaat worden. Had je dan toch maar die clausule in kunnen zetten en lekker naar de kroeg kunnen gaan op zaterdagavond.

Tekst: Terence Garnier

GGH Media Leaderboard

14 reacties

 1. Tiemen

  Hier hoeft eigenlijk niets meer aan toegevoegd te worden, maar ik doe het toch. Dit is de harde realiteit die ik ook steeds roep de laatste tijd. Het bestuur moet naar de pijpen van united vansen dansen. Technische en aankoop en verkoop beleid is amateuristish en ver onder de maat, scouting (welke) heeft al jaren niets toegevoegd, op een enkele gelukkige uitschieter daargelaten, we zijn daar trouwens ook niet wijzer van geworden, geld dat geheim gehouden wordt, zal wel naar China gaan. Trainer? Groenendijk aardige vent je gunt hem van alles, maar ook hij weet het allemaal niet meer en houd vast aan spelers die het jaren geleden wel aardig deden. Hoe dan ook hij maakt er maar wat van, zet ook spelers op verkeerde plaatsen en ga zo maar door. Straks weer een bijna leeg stadion in de KKD.

  Beantwoorden
 2. Bernardo

  Prima verwoord!!!
  Belangrijk: Fons geef eigen jeugd dan maar eens de kans. Vasthouden aan de oudere spelers levert nu ook niets op.

  Beantwoorden
 3. Nick

  Je moet het gewoon niet pikkel als supporter.. Wat een nep beleid spelers verkopen en niks kopen.. dan kan je naar een trainer of de spelers kijken maar dan kan je gwn niks uitvoeren als club.. De zogenaamde 3de stad van Nederland.. wij zouden nu toch moeten hebben wat AZ heeft? Beste mensen 5 jaar geleden konden de praatjes makers met een gevulde portemonnee uit Den Haag de club kopen voor 8 miljoen, dit hebben ze niet gedaan en nu hebben we dit.

  Beantwoorden
 4. Charlie

  Er moet ook eens geouwehoert worden over die kut scheids Fluiten ook verkeert bij Ado en niet bij andere clubs Ook niet echt motiverend voor de spelers en het achterlijke commentaar Gewoon de waarheid wil ik horen En dan de rest Spelers vast houden Goed verkopen Wang de tering laten krijgen en gewoon nooit centen geven maar gebruik voor de club

  Beantwoorden
 5. Ruud

  Eigenlijk overal mee eens, op dit moment is het kut en dat gaat óók niet beter worden op deze manier met Fons. Gooi er dan maar 2of 3 jonge honden bij, die nog wel het vuur uit hun schoenen willen lopen!

  Beantwoorden
 6. Jan

  Ik ben al supporter sinds 1973 vanaf mijn 12 jaar dus, heb al veel hoogte punten sindsdien maar ook dieptepunten. Maar toch nam ik mijn 2 kinderen ook jaren lang mee toen we in de 1ste devisie speelde met uiteindelijk een ongeslagen kampioenschap, helaas volgde er later weer een degradatie in ons mooie nieuwe stadion maar we kwamen weer terug, inmiddels zijn mijn kinderen volwassenen geworden en vervend supporters. Heb ik toch nog wat goeds gedaan 🙂 Ik /wij balen er ook van dat de resultaten tegenvallen, maar we blijven komen. Voor de Chinezen ging het ook niet altijd goed, verjonging is welkom en genereert geld. Van As mag wat mij betreft vervangen worden, en Fons, ja als trainer moet je het er maar mee doen, maar wat meer lef is wel gewenst, dat is wat we altijd wilden zien in het Zuiderpark maar ook hier in het inmiddels Car Jeans stadion. Ik hoop ook snel op betere resultaten. Maar laat mijn club nooit in de steek. Goed artikel trouwens.

  Beantwoorden
 7. Jap33

  Zo is het. Dat het slecht gaat zijn we met ADO wel gewend. Dat je voorgelogen wordt maakt mij echt kwaad. En niet 1 keer, keer op keer.
  Wat ze nog niet inzien is dat de kans groot is dat ADO failliet gaat als ze degraderen. Er lijkt geen bestuurslid zich daar druk om te maken

  Beantwoorden
 8. Leo Budding

  Goed artikel. Belangrijk is nu om de jonge jongens te brengen.
  Die hebben aangetoond over capaciteit te beschikken en zijn niet te beroerd om een meter meer te lopen.
  Want mentaliteit was juist iets waar we trots op waren.
  Dat is effe wat minder.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.