Het is een werkwoord dat elke sporter inmiddels wel kent. Het maakt onderdeel uit van vrijwel iedere workout en veel sporters, van hardlopers tot voetballers, doen regelmatig een squat. Waarom? Om meer redenen dan je denkt.

Volgens deskundigen is het fatsoenlijk kunnen squatten cruciaal voor een gezond lichaam. Je voorkomt er heel wat pijntjes en blessures mee. Sommigen noemen het zelfs een wondermiddel.

Voor wie regelmatig last heeft van knieën, heupen of rug en daardoor al last heeft als hij zijn
Eastpak rugzak over zijn schouder zwaait, is de squat een noodzakelijke oefening in trainingen of als oefening om van die pijntjes af te komen. Vrijwel iedere sporter gebruikt wel de knieën, enkels, buikspieren, bilspieren en heupen. Dat zijn de gewrichten en spieren die je eigenlijk nodig hebt om gewoonweg te kunnen hurken.

Spieren doen dan helemaal niks
Dat is nu net wat veel mensen gedurende de dag niet doen en dus gebruiken ze die spieren helemaal niet. Sterker nog; we zetten ze totaal op een activiteit van nul als we de hele dag achter een bureau zitten. Op een stoel die de taak van de spieren overneemt.

Dat geldt niet alleen voor mensen die op kantoor werken, maar ook voor scholieren. Wie dagelijks met z’n schooltas bij zich urenlang in een klaslokaal doorbrengt, kan hetzelfde overkomen: te lang achtereen in de zithouding.

Urenlang in de zithouding is echt slecht
Eigenlijk is dat hartstikke slecht. Het werkt alleen maar een verkorting van je spieren in de hand zoals die van je heupen, enkels en bovenbenen. Ze gaan strak staan en voor je het weet krijg je er last van in de vorm van pijntjes en kun je minder presteren op het voetbalveld.

Regelmatig squatten is een oplossing. Je voorkomt er blessures mee, zult je fitter gaan voelen en het bevordert je prestaties. Dus pak die Kipling rugzak op en ga naar buiten of naar de sportschool. De squat is daar een onmisbare en lucratieve oefening. Pijntjes behoren tot het verleden en blessures blijven weg. Je spieren zijn op lengte en doen waar ze voor bedoeld zijn. En dat is niet urenlang op een stoel zitten.

GGH Media Leaderboard