ADO Den Haag kreeg tegen Sparta weer een flinke tik te verwerken. De hoop en het vertrouwen die de sterk getransformeerde selectie de afgelopen weken opbouwde, begint alweer snel af te brokkelen.

Het enorme spandoek waarmee ADO-trainer Alan Pardew en zijn assistent Chris Powell na de winterstop in Den Haag werden onthaald, is inmiddels al vaak besproken. De Engelsen waren op het creatieve werk van de Haagse supporters de ghostbusters die het degradatiespook uit de hofstad moeten verdrijven. Maar waar bij Ghostbusters als typische, Amerikaanse actiecomedy een goede afloop van het verhaal vaststaat, wordt het scenario van de film over ADO Den Haag in het seizoen 2019-2020 steeds uitzichtlozer. Met protagonist Pardew als één van de weinigen die nog oprecht in de een happy end zal geloven.

Want alle hoop die de komst van Pardew met zich meebracht, lijkt na de verloren uitwedstrijd tegen Sparta alweer vervlogen. De frisse wind die waaide tijdens het trainingskamp in Alhaurín el Grande, het sterke optreden tegen Bundesligaclub Hoffenheim daar in Spanje, de broodnodige thuisoverwinning op RKC en de hele zwik aan nieuwe spelers zorgden ervoor dat die hoop niet eens zo gek was. Maar net toen het broze zelfvertrouwen van de ADO-selectie weer een klein beetje begon toe te nemen, volgde de ontluisterende prestatie tegen FC Utrecht. ‘Iets wat mijn ploegen normaal gesproken niet overkomt’, noemde Pardew die oorwassing nog.

Maar de 4-2 nederlaag op Sparta had veel weg van een kopie van die wedstrijd in Utrecht. ADO begon zwak, kwam dit keer weliswaar op voorsprong, maar hielp haar tegenstander vervolgens in het zadel. Het maakte de kater er gisteren niet kleiner op. De ADO-supporters die waren meegereisd naar Rotterdam uitten hun onvrede al in het stadion en waren een dag later nog steeds zwaar teleurgesteld. ,,Het was dramatisch”, oordeelde Jacco van Leeuwen, voorzitter van supportersvereniging Haagsche Bluf. ,,Ik begrijp ook niet hoe het kan dat wij bij ADO zo’n luchtmacht hebben, maar wel twee tegendoelpunten krijgen uit corners. Wij houden als supporters altijd hoop, maar het begint er nu wel heel slecht uit te zien.”

Dat de hoop van de fans steeds ijdeler wordt, komt ook door het vooruitzicht op de korte termijn. ADO speelt achtereenvolgens tegen PSV (thuis), SC Heerenveen (uit), Heracles (thuis) en AZ (uit). De ploeg moet in die vier, op papier zeer zware, confrontaties minstens vier punten pakken om überhaupt een kans te maken om te stijgen op de ranglijst. Het verschil met de zestiende plek, waarmee je aan het einde van het seizoen nacompetitie speelt en niet rechtstreeks degradeert, is gegroeid tot vier punten.

Wanhoop
De lichaamstaal van Lex Immers na de wedstrijd tegen Sparta was in dat opzicht ook begrijpelijk. Hij was de wedstrijd, nadat Aaron Meijers was vervangen door debutant Mark Duffy, geëindigd als aanvoerder en verklaarde tegenover FOX Sports gedesillusioneerd dat hij momenteel zonder vertrouwen speelt. De wanhoop die hij op dat moment uitstraalde stond haaks op zijn houding na de met 2-1 gewonnen oefenwedstrijd tegen Hoffenheim, een maand eerder in Zuid-Spanje. De middenvelder geloofde op dat moment dat ADO het veel ploegen in de eredivisie heel lastig kon gaan maken en had daar genoeg redenen voor.

Gisteren was de Haagse selectie vrij. Het gaf de spelersgroep de tijd om fysiek en mentaal te herstellen van de tik die het in Rotterdam had gekregen. Pardew kon op zijn beurt nadenken over een plottwist. Hij gaf dinsdagavond aan nog aanknopingspunten te hebben gezien, maar zal diep van binnen beseffen dat een goede afloop van dit ADO-seizoen zelfs voor de beste scenarioschrijvers in Hollywood een uitdaging is.

Bron: Algemeen Dagblad
Fly-Over Leaderboard

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.