Tom Beugelsdijk is na een polsbreuk terug. Hoewel ADO zijn onverzettelijkheid goed kan gebruiken, lijkt trainer Alan Pardew het Haagse boegbeeld voorzichtig te brengen. Als hij dat al doet.

Een moment van herkenning zorgde dinsdag voor hilariteit op Het Kasteel. Het was vroeg in de wedstrijd en de ADO-supporters vermaakten zich nog. Het werd 0-1 tegen Sparta en dan ontdekten ze even verderop ook nog Tom Beugelsdijk. Natuurlijk haalden ze hem met dat rijzige postuur, die karakteristieke kop en het korte blonde kapsel op de tribune eruit.

,,Tom die moet een liedje zingen”, klonk het plagerig. Beugelsdijk kon er wel om lachen, al betrok zijn gezicht naarmate de wedstrijd vorderde. Van 0-1 ging het naar 4-2, waardoor ADO nog vaster op de zeventiende plek kwam te staan. Zelfs de grootste positivo kon niet meer om de dreiging van degradatie heen.

Te vroeg
Alan Pardew was onaangenaam verrast door het gebrek aan vertrouwen bij de spelers. De trainer besefte dat hij nog meer zal moeten veranderen om in de eredivisie te blijven. Eén van zijn overwegingen is of en wanneer hij Beugelsdijk laat terugkeren. Na een polsbreuk traint de centrale verdediger alweer een week met de spelersgroep mee, alleen kwam Sparta nog te vroeg.

,,Tom had nog wat last van zijn hand en ik vond dat hij onwennig liep”, verklaarde de Engelsman. Wie weet thuis tegen PSV, want Pardew ziet de concurrentiestrijd tussen Beugelsdijk en de andere centrumverdedigers Sam Stubbs en Shaquille Pinas liever vandaag dan morgen losbarsten.

Alleen is het voor Beugelsdijk geen abc’tje om in het elftal terug te keren. Neem Stubbs, die op ‘zijn’ plek staat. ,,Hij maakt achterin een groot verschil”, vindt Pardew. ,,Op een hoger niveau dan bij Hamilton in Schotland gaat hij de uitdaging goed aan. Tom zal er wat tegenover moeten zetten om erin te komen.”

Vrij oversteken
Toch staat Beugelsdijk symbool voor veel wat bij Sparta aan ADO ontbrak. De strijd, passie en Haagse bluf waar de club zich graag mee afficheert, komt samen in zijn 1,92 meter lange lijf. Bovendien ontbrak Beugelsdijk weken en deelt hij niet in de miserie. Thuis tegen RKC (2-0) en Vitesse (0-0) hield ADO dan de nul, bij Ajax (6-1), FC Utrecht (4-0) en Sparta (4-2) was het zonder hem vrij oversteken.

Sinds Beugelsdijk half december tegen FC Groningen zijn pols brak, is veel veranderd bij zijn ‘cluppie’. Met Pardew kwamen acht nieuwe spelers. Toch is de Engelsman inmiddels bekend met Beugelsdijk. ,,Een legende voor deze club, echt een icoon. Ik houd ook van hem als persoon, want ondanks zijn blessure is hij heel ondersteunend.”

Plek kwijt
Nu kan Pardew ook met Beugelsdijk de voetballer kennismaken. Dat ADO meer verdedigend is gaan spelen, spreekt in het voordeel van de Haagse nummer 4. Voetballen met ruimte in zijn rug ligt Beugelsdijk niet. Vanuit een gesloten achterhoede de strijd aangaan juist wel.

Pardew verlangt van zijn verdedigers ook wat anders dan ze gewend waren. De aanvallende vleugelverdedigers Milan van Ewijk en Aaron Meijers zijn hun plek kwijt aan meer verdedigende types. Nu zijn Dion Malone en Laurens De Bock de backs.

Gaat zoiets straks ook op voor de centrale verdedigers dan moet niet Stubbs, maar Pinas vrezen. De 21-jarige is van origine middenvelder en een gemaakte verdediger. Met flair en een sterk linkerbeen. Om die laatste reden geniet hij links centraal bij Pardew nog de voorkeur. Nog, want Pardew is kritisch over zijn verdedigende inbreng. ,,Daarin heeft mij al paar keer bewezen dat dat beter moet.”

Luchtruim
In de concurrentiestrijd heeft Beugelsdijk nog een kracht: heersen in het luchtruim. Met zijn kopkracht is hij verdedigend én aanvallend van waarde. De spelhervatting mag dit seizoen dan een zeldzaam wapen zijn van ADO, Sparta scoorde dinsdag twee keer uit een hoekschop.

Daar was Pardew écht ontstemd over. ,,Dat we zo twee doelpunten tegen krijgen, vind ik zeer teleurstellend. Dat moet snel beter.” De goede verstaander kon er wel uit opmaken dat nog meer veranderingen in Den Haag eraan komen. Mogelijk ook voor Tom Beugelsdijk, die iets anders veel liever doet dan een liedje zingen.

Bron: Algemeen Dagblad
Fly-Over Leaderboard

één antwoord

  1. Rijsbergen

    Tommy dat zijn goede berichten, laat het rustig herstellen niks forceren dan komt het zekers te weten goed hou je taai.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.