Als een murw geslagen bokser die weer in de ringen hing, kruip ik na de kansloos verloren wedstrijd achter het toetsenbord om te proberen toch nog iets positiefs uit mijn vingers te krijgen. Het zal niet meevallen, maar een ellendiger stuk dan het voetbal waar we al maanden naar zitten te kijken zal mij niet lukken, dus dat is al positief.

Ik dacht dat wíj de gastvrije club waren geweest die AZ onderdak verschaften toen het stadiondak eraf gewaaid was, maar in de plaats van daarvoor een cadeau te krijgen, had onze Belgsiche linksback het niet goed begrepen en schonk de Alkmaarders dus de eerste goal door een knullig veroorzaakte penalty toen hij een plotselinge aanval van loomheid kreeg bij het uitverdedigen in het zestienmetergebied. Enkele minuten later kon AZ weer het net vinden en liet onze Roemeens international Baluta te makkelijk zijn tegenstander bij hem vandaan lopen..

Voetbalinhoudelijk kunnen we vrij kort zijn over deze wedstrijd, want het lijkt wel of ik naar de film Groundhog Day zit te kijken. Dat men steeds naar hetzelfde schouwspel zit te kijken. Bijna elke (uit)wedstrijd is hetzelfde liedje. We willen compact spelen, met veel spelers achter de bal en voorin moeten Boggel en Summs het maar uitzoeken en eigenlijk verder dan een enkele speldenprik komen we niet.

In Pardews voorbeschouwingen lees ik dat hij de vergelijking maakt met een ander genie, Einstein. Dat je ook andere formules moet proberen, voordat je de juiste gevonden hebt. Ik ben dan wel geen Einstein, maar ik weet wel dat ik elke keer naar dezelfde ellende zit te kijken, soms met andere namen maar dezelfde (on)tactische insteek.

Het lot van een Den Haag-supporter kent vele teleurstellingen en de vier eerdere degradaties die ik meegemaakt heb waren allen voetbaldrama’s, van een in de brand gestoken eretribune tot een veldslag in Deventer naar een treurig einde van ons geliefde Zuiderpark, maar dit seizoen is voorlopig een langzame en pijnlijke marteling, die het meeste pijn doet aan de ogen.

Maar het is nog niet ten einde…

Het is aan de spelers en de staf om het tij te keren voordat de allerlaatste strohalm is verdwenen. Er wordt niet bewust of opzichtig verzaakt, maar ik heb nou ook nooit het gevoel dat ze alles -tot de laatste zweetdruppel- eruit hebben geperst. Je kunt je als spelersgroep onsterfelijk maken door nog de benodigde punten te pakken of roemloos ten onder te gaan. Vreet dat ellendige kunstgras op, het moet er tóch uit. Pak ze aankomende vrijdag nou eens bij de strot zodat het publiek er met overtuiging ook achter gaat staan!

Maar verval niet in het voorzichtige loeren op kansjes, want niets is zo Haags onwaardig als in een voor de zoveelste-wedstrijd-van-het-jaar in een vertraagd en slecht uitgevoerd schaakspel met een remise of zelfs nederlaag van het veld lopen.

Dan maar de dood of de gladiolen, dan kunnen ze er bij Fox over een paar jaar weer een mooie documentaire over maken..

BROTHER

Einstein, if you want a translation of this let me know!

GGH Media Leaderboard

8 reacties

 1. Ruud

  Wéér een heerlijk stukkie geschreven, ik denk precies hoe iedere supporter erover denkt……voetballen lukt niet dus gewoon er bovenop knallen vanaf as vrijdag!
  Oh ja,vertaal het maar vast voor onze Einstein haha

  Beantwoorden
 2. Marcel

  Duidelijk verhaal waar geen speld is tussen te krijgen.
  Ik loop de cpc met een ooievaar op de buik want trots blijf ik op mn stadje en mn club zit nou eenmaal in mn bloed.
  Maar verdriet is er wel.
  De dood of de gladiolen
  Ik ga ervoor ADO ook?

  Beantwoorden
 3. Ed van der Ploeg

  Goed verhaal. Elftal voor winterstop was niets en de elftallen na de winterstop zijn ook niets. Het draait altijd uiteindelijk om kwaliteit van de spelers. Die kwaliteit hadden we vorig seizoen wel met El Khayati en Becker niet raar dat zij verkocht zijn.

  Beantwoorden
 4. Bert

  Het wordt tijd dat we collectief ons geld terug gaan vragen voor onze seizoenkaart wegens het leveren van een wanprestatie. Want voor dit stelletje ongeregeld uit de UK hadden wij toch nooit onze poeplap getrokken!

  Beantwoorden
 5. Edgar

  Precies Brother,
  liever sterven als een held dan als een lafaard door het leven!
  Massaal terugtrekken en dan maar hopen.. Dat werkt niet.. Ga op jacht naar die goal, er zitten 4 spitsen op de bank!
  Ik blijf supporter maar het doet pijn om te zien hoe machteloos we elke keer naar de slachtbank worden gesleept..

  Beantwoorden
 6. Ron

  Ik denk dat men achter de schermen allang bezig is met komend seizoen, de eerste divisie (jaja…het heet zo.) krijgt ADO erbij. Want mag ik zeggen dat het geloof in een goede afloop allang weg is?

  Beantwoorden
 7. Rijsbergen

  Ik dacht er net zo over,om Ado ‘n cadeau te geven maar AZ gaat natuurlijk ook voor het kampioenschap wat te begrijpen valt.😉

  Beantwoorden
 8. Carol

  Ja goed geschreven here we Come jong AZ jong Utrecht jong AZ jong 020 zit al tijdje eraan te komen dit zoals jullie zeggen de dood of de gladiolen dan toch met Haags voetbal iets proberen er is echt niks beter van die Engelse spelers dan wie wij hadden rondlopen was ook niet best maar dit ook iet

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.