Het was niet de vraag of, maar veel meer de vraag wanneer hoofdtrainer Aleksander Rankovic het veld moest ruimen bij ADO Den Haag.

Directeur Mohammed Hamdi en Martin Jol, baas van het technisch hart van de club, lieten de bijl na het 4-2 verlies zaterdag thuis tegen FC Twente vallen. Zij zagen te weinig perspectief om met de afgelopen zomer aangestelde Serviër door te gaan. Zo zit Rankovic met zijn vooraf afgesproken afkoopsom thuis nog voordat hij zijn diploma coach betaald voetbal op zak heeft.

Rankovic zat slechts acht wedstrijden op de bank en won bij VVV-Venlo, speelde gelijk tegen AZ en staat op de zestiende plaats in de Eredivisie.

De eerste haarscheuren in de relatie tussen de onervaren Rankovic en Jol kwamen al voor aanvang van het seizoen aan het licht. De trainer voelde zo weinig vertrouwen en kreeg zo weinig zeggenschap in het technisch hart bij de samenstelling van de selectie dat hem snel duidelijk werd dat hij dienst moest doen als de zoveelste paladijn van de machtige Jol.

De Scheveninger, voorheen verbonden als adviseur aan de club, werd door directeur Hamdi gestrikt in een officiële rol zodat zijn zeggenschap ook resulteerde in verantwoordelijkheid.

In zijn nieuwe functie heeft Jol ervoor gezorgd – mede omdat Hamdi als lichtgewicht geldt – dat hij de totale club in handen kon nemen. Op alle belangrijke posities is ADO Den Haag geïnjecteerd met allemaal slaafse volgers van Jol en gaat de club op de werkvloer ook wel door voor Jol United.

Ten onrechte dacht Rankovic die strijd te kunnen winnen. Vanaf dat moment was de hoofdtrainer een dead man walking in Den Haag. De door de enclave Jol samengestelde selectie is echter zo allerbelabberdst dat zij de positie van de hoofdtrainer nooit konden redden. Het negeren van de technische baas heeft het uiteindelijk de kop gekost. Al voor de tweede competitiewedstrijd thuis tegen FC Groningen op 20 september was bij insiders bekend dat Rankovic bij tegenvallende resultaten – minder dan drie punten – na zeven wedstrijden hij het veld zou moeten ruimen. De vier punten dankzij een wonderlijke zege bij VVV-Venlo diep in blessuretijd gaven de hoofdtrainer uiteindelijk één wedstrijd extra respijt.

Los van het grote spel achter de schermen is het ontslag van Rankovic bij ’Jol United’ voetbalgerelateerd verklaarbaar. Omdat de hoofdtrainer de adviezen van Jol in de wind sloeg, is hijzelf volledig verantwoordelijk voor de prestaties van zijn team en de uitvoering. Op beide vlakken bracht Rankovic niets en bleek hij als rookie niet voor zijn taak berekend. Weliswaar ontbeert de selectie voldoende Eredivisiewaardige kwaliteiten; vanaf het allereerste moment begon de 42-jarige Serviër met goochelen en is daar nimmer mee opgehouden. Altijd onder het mom van blessures en fitheid, maar hij gaf nooit een vaste basiself het volste vertrouwen en koos evenmin voor een vaste strijdwijze. Terwijl de jonge, onervaren, kwalitatief arme selectie daar juist behoefte aan had.

Maar in z’n acht competitiewedstrijden schakelde hij continu van systeem, van vijf verdedigers naar vier, naar drie, naar vijf, van twee spitsen naar drie, naar twee naar één en van een vlak middenveld naar een ruit met twee verdedigende middenvelders en dan weer één. Rankovic maakte er simpelweg een rommeltje van en er viel ook voor de spelers geen touw aan vast te knopen.

Zo ook de laatste wedstrijd tegen FC Twente. Terwijl de ploeg van Ron Jans met drie aanvallers speelde zette Rankovic daar vijf verdedigers tegenover terwijl vier toch echt genoeg is. Uit de tombola kwam het spitsenduo Arweiler/Karelis, twee dezelfde types en allebei zo traag als een slak, terwijl de weg naar het doel zo lang was voor de ADO-aanvallers.

Op zich dus niet zo vreemd dat Jol het ongelukkige huwelijk snel liet ontbinden. Liever de korte pijn dan de lange lijdensweg. Voor de hand ligt dat het duo Santoni-Hoogendorp voorlopig de honneurs waarneemt. Woensdag werd het duo nog bij het eerste elftal weggehaald om niet beschadigd te raken bij een ontslag van Rankovic en diens assistent Knopper. Die twee koppeltjes lagen niet op één lijn. Rankovic zag de twee als volgelingen van Jol, die alles doorspeelden naar Scheveningen. Hoewel Jol z’n gezicht al een tijd niet heeft laten zien op de trainingsaccomodatie wist hij exact wat zich daar allemaal afspeelde.

Zeker is dat de opvolger van Rankovic bij Jol United als vazal van het hoofd van het technisch hart door het leven zal gaan. Echter, voor ADO Den Haag is het belangrijkste dat Jol na zijn missers als adviseur met Pardew en in zijn huidige rol met Rankovic nu wel de juiste coach aanstelt bij zijn club. Het liefst eentje die met het dramatische materiaal in Den Haag nog wat puntjes bijeen weet te sprokkelen tot de winter. Daarna valt voor die slippendrager te hopen dat Jol zijn selectie van een kwaliteitsimpuls kan voorzien. Wel zal hij daarvoor de juiste spelers moeten scouten want daarin is Jol tot dusver ernstig tekortgeschoten. Want met de huidige selectie zal Jol United, of ADO Den Haag tot de laatste speeldag moeten knokken om het Eredivisieschap veilig te stellen.

Bron: De Telegraaf

2 reacties

 1. Huub

  IK hoor en lees teveel met de vraag wat is waar, het doet mij als trouwe ado fan heel veel pijn. mijn vraag is waarom , waarom gaat er bij ado alyd zoveel mis. wanneer leren wij hier van en houden het eens binnen huis. heb je genoeg ervaren spelers dan kan je achter in wel met 4 man spelen(maar de huidge verdediging staat constant onder druk en nu met zuiverloon erbij kan je wellicht met een 4-3-3 systeem gaan spelen. meer zeg ik er voorlopig niet over ,maar laten we nu proberen te winnen van Sparta. HEEL VEEL SUCCES

  Beantwoorden
 2. Tiemen

  Ik zou graag het verhaal van Rankovic willen horen, Ik vind het maar raar dat een onervaren trainer, zelf nog zonder papieren met een groep talentvolle (AMATEURS) met veel bombarie werd binnen gehaald maar eigenlijk maanden geleden al ontslagen had moeten worden aldus Hamdi.

  Deze onervare trainer nog zonder papieren heeft tegen bijna alle clubs uit het linker rijtje gespeeld, alleen nog niet tegen Ajax en Utrecht. Toch heeft hij 4 puntjes weten te sprokkelen.

  Zeker in het begin met een matige tot slechte voorbereiding (steeds kwam er weer een amateuristische, geblesseerde of conditielose speler bij, deze laatste zijn nog steeds niet in staat iets te presteren werd er al wonderen van deze man verlangt.

  Al die amateurs die nog steeds niet in staat zijn om een bal vast te houden, een goede pass te versturen, bal langer dan 10-15 seconden vast te houden een spits die bij utrecht niet goed genoeg was om in de basis te spelen kortom het zijn allemaal zeer zwakke spelers die meer achteruit dan vooruit durven spelen.

  Deze selectie is allemaal gecontracteerd door Jol United, in een woord het zijn allemaal kneuzen ik vermoed dat een nieuwe trainer wel wat ervaring erbij gaat krijgen, die Rancovic niet kreeg. De nieuwe man heeft het dan ook al een heel stuk makkelijker, want hij heeft zich alleen nog maar te handhaven tegen teams van het rechter rijtje die van het linker rijtje heeft Rancovic al gehad. Jammer voor de nieuwe trainer is dat hij nog tegen Ajax moet, dat is op zeker al een nederlaag.

  Als die nieuwe geweldige trainer het red tot de 18e wedstrijd. Komen de problemen, dan ook hij zal tegen bijna het hele linker rijtje moeten gaan spelen.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.