Na de hevige trainersstorm van de afgelopen dagen, begon Ruud Brood gisteren definitief aan zijn klus als hoofdcoach van ADO Den Haag. Zijn opdracht is duidelijk: met attractief voetbal minimaal vijftiende worden in de eredivisie.

De spelersgroep van ADO Den Haag maakte gisteren, na vier uiterst turbulente dagen rondom de club, een doorstart onder de nieuwe technische staf. De voetballers maakten kennis met de nieuwe hoofdtrainer Ruud Brood en assistent-trainer Adrie Bogers. Daarnaast keerden Michele Santoni en Rick Hoogendorp, na een afwezigheid van ruim een week, weer terug op het trainingscomplex.

Als eindverantwoordelijke van dat viertal, begon voor Brood daarmee het werk dat hij de afgelopen dagen fanatiek voorbereidde. Want volgens het persbericht dat ADO bij zijn komst verstuurde, was het technisch hart van de club positief verrast door de kennis die Brood al had van de selectie van de Haagse club.

Wedstrijden kijken
,,Ik ben natuurlijk een voetbaldier”, zegt de 58-jarige trainer daarover. ,,Ik heb even geen club gehad, maar ben zo veel mogelijk wedstrijden gaan kijken. Ook ADO Den Haag heb ik gevolgd. En sinds de gesprekken met de club lopen, ben ik de beelden van alle wedstrijden gaan terughalen.”

Bovendien heeft hij met een aantal spelers al eerder samengewerkt. Dat deed hij in de periode dat hij als assistent van Phillip Cocu bij PSV werkte. ,,Vanuit het Eindhovense ken ik de keeper, Luuk Koopmans, en Dante Rigo. Maar ook van de andere spelers heb ik een duidelijk beeld. Ik heb ook zeker een idee over hoe deze selectie moet spelen.”

Analyseren
Maar dat wil niet zeggen dat Brood zijn opstelling voor de wedstrijd van volgende week tegen Sparta al heeft bepaald. Hij moet volgens hem zelf de groep eerst van dichtbij goed analyseren en observeren en er met het technische hart en zijn assistenten over doorpraten.

Toch was hij bij zijn aanstelling over de kwaliteit van de spelers duidelijk. ,,Ik denk dat het een behoorlijke groep is”, zei hij. ,,Er is nog veel meer uit te halen. Het is lastig in te schatten wat het perspectief is, maar er zit zeker potentie in.”

En over de speelwijze van de ploeg mag sinds een paar dagen ook geen misverstand meer bestaan. Martin Jol maakte het bij de presentatie van Brood nog maar eens duidelijk: aanvallend voetbal, jagen op die bal.

,,We willen naar een speelwijze die bij ADO Den Haag hoort”, legde het hoofd van het technisch hart uit. ,,Ruud is heel gepassioneerd over onze spelers, over Den Haag. Dat zijn de dingen die je graag wilt horen als je bij een club zit. We gaan met Ruud zien of het lukt om zowel attractief voetbal te spelen als de doelstelling om ons te handhaven in de eredivisie te halen.”

Want op dat vlak is er bij ADO niets veranderd. De club heeft nog steeds dezelfde doelstelling als het had toen Aleksandar Rankovic er trainer was: minstens vijftiende worden. Daar staat de club momenteel één plek onder.

Maar over tien dagen kan het al meteen stijgen, als de eerste tegenstander onder Brood concurrent Sparta is. Winnen in Rotterdam, betekent klimmen op de ranglijst. En in ieder geval voor eventjes afscheid nemen van de turbulente fase waar ADO momenteel in zit.

Bron: Algemeen Dagblad

12 reacties

 1. Huub

  Dit klinkt goed maar laten we eerst eens beginnen met een filmpje van de training zo dat wij ook iets zien van de training, gewoon een paar minuten voor de supporters.

  Beantwoorden
 2. Rick070

  Hij heeft nog nooit een elftal beter gemaakt en nu ziet hij na 1 dag potentie???? In het gras zeker?
  Lijkt me beter dat hij zijn mond een tijdje dichthoud en eerst maar gaan presteren.

  Beantwoorden
 3. Nick

  We moeten het ook een kans geven met ze alle.. ik ben ook vaak de hoop verloren maar we hebben nog niks gezien dus is negatief nu zijn ook niet eerlijk.

  Beantwoorden
 4. Jan

  zo de eerste wedstrijd tegen Sparta heeft weer laten zien, wat de verhalen en praatjes van Jol waard zijn. Aanvallend en af jagen. (wat een onzin).
  Over de teksten van Brood zeg ik maar niets, die bewijzen zich zelf wel.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.