Vuurwerk bij de uitgelaten supporters, grote blijdschap bij de spelers. Het gevoel rondom ADO Den Haag was zaterdag ineens weer goed. En dat kantelende sentiment kan de club in een flow brengen.

Opluchting en blijdschap heerst bij iedereen rondom ADO Den Haag. Nadat het zaterdag de eerste wedstrijd van 2021 won en het daarmee naar de zestiende plek op de ranglijst steeg. En met name het spel in de eerste helft zorgde ervoor dat er vertrouwen is in meer overwinningen. Een gevoel dat haaks staat op de manier waarop de ploeg van trainer Ruud Brood de kerst in ging.

Want zo snel kan het sentiment veranderen bij ADO. Twee ervaren versterkingen deden veel met het vertrouwen, een overwinning in Waalwijk deed de rest. Brood omschreef het treffend: ,,Je weet ook wel dat als zij de bal vlak voor tijd binnenschieten, we heel anders over deze wedstrijd praten.” Maar dat deed RKC niet en dus werd de Haagse spelersbus bij terugkomst opgevangen door een grote groep supporters met siervuurwerk.

Hart onder de riem
Dat het vertrouwen onder de fans al flink was gegroeid tijdens de korte onderbreking, bleek ook uit hun actie voorafgaand aan de wedstrijd. Onderweg naar Waalwijk werd de selectie van ADO ook al gedeeltelijk begeleid door supporters met vuurwerk. Dat staken ze buiten het stadion nogmaals af toen de warming-up bezig waren, waarna ze er zelfs in slaagden om in de hoek van het stadion de ADO-spelers verbaal nog een hart onder de riem te steken.

Het onderstreepte vooral het belang van de maand januari, waarin ADO het tegen vier concurrenten in de strijd tegen degradatie opneemt. Maar toch zat er ook een vleugje positivisme in. Een gevoel dat vooraf is aangewakkerd door de contractduur van Daryl Janmaat en Marko Vejinovic. Het ervaren tweetal is niet alleen maar naar Den Haag gekomen om ADO een half jaartje te helpen, in de eredivisie te houden en vervolgens weer te vertrekken. Nee, beide routiniers hebben zich voor 2,5 seizoen aan de club verbonden. Hetgeen door een aantal supporters wordt gezien als een blijk van vertrouwen richting het adres van de clubleiding.

Dat ze in hun eerste wedstrijd gelijk bepalend waren, wakkert het optimisme nog meer aan. Janmaat herkende het zelf ook. ,,Iedereen was blij en opgelucht”, zei hij. ,,We waren in de eerste helft veel op de helft van RKC, dat was positief. Maar tegelijkertijd is dit pas het begin, hè.”

Ook Vejinovic en Brood wezen erop dat er nog heel veel beter moet bij ADO. En juist die mindset is belangrijk, nu het sentiment nadrukkelijk kantelt. Want dat is in het verleden ook weleens een valkuil gebleken in Den Haag. Dat mechanisme werkt ook andersom: als het even tegenzit, is de tendens snel weer negatief. En dus is het zaak om rap een tweede overwinning te boeken, te beginnen morgen tegen VVV. Dan kan het groeiende vertrouwen omslaan in een flow.

Bron: Algemeen Dagblad

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.