Voor de aftrap van ADO Den Haag-VVV Venlo is er een eerbetoon aan de op 27 mei dit jaar overleden oud-speler, -trainer en -bestuurslid Piet de Zoete. Zijn heengaan was aan het begin van de zomerstop. Daarom is gezocht naar een passend moment om hem te gedenken. De datum van deze thuiswedstrijd, de laatste voor wat zijn (tachtigste) verjaardag (6 november 2023) zou moeten zijn, werd zodanig als passend geacht. Daarom zal er een minuut stilte in acht worden genomen, de spelers van ADO Den Haag dragen een rouwband en op de videowalls worden fotoβs getoond van onder meer zijn loopbaan.
De zesde november 1943 is de geboortedag van Piet de Zoete. Hij kwam in de zomer van 1961 van SV Loosduinen naar ADO, waarvoor hij 344 competitiewedstrijden, 43 bekerduels, 10 Europese wedstrijden en 116 vriendschappelijke wedstrijden zou spelen. In totaal 513 wedstrijden in de periode van 1962 tot 1975.
Piet de Zoete was een veelzijdige speler. Hij begon als aanvaller bij ADO (rechtsbinnen), speelde een seizoen in het tweede elftal. Omdat ADO het seizoen 1962-1963 slecht begon kreeg Piet de Zoete snel de kans in het eerste elftal. Dat was uit tegen Fortunaβ54, dat met 2-1 won. Trainer Ernst Happel zette vervolgens het mes in het elftal, maar liet Piet de Zoete staan. In de daaropvolgende thuiswedstrijd tegen Eredivisiedebutant Heracles haalde ADO zijn eerste competitiepunten binnen door met 1-0 te winnen. Die treffer kwam van de 18-jarige Piet de Zoete.
Terugkomend op zijn veelzijdigheid, hij speelde in de aanval, op het middenveld en in de verdediging. Op het middenveld speelde hij verreweg de meeste en zijn beste wedstrijden. Driemaal droeg hij het Oranjeshirt. Zijn debuut was op 18 september 1966 als invaller voor Ajacied Bennie Muller. Op dat moment stonden met Piet de Zoete, Harry Heijnen en Kees Aarts drie ADOβers tegelijk in Oranje, iets wat nooit eerder was voorgekomen en tot dusver niet meer is voorgekomen. Met ADO won hij in 1968 de KNVB-beker. Als aanvoerder mocht hij als eerste ADOβer βDe Dennenappelβ in ontvangst nemen. Op het middenveld vormde Piet de Zoete in de jaren zestig het tweemans-middenveld met Joop Jochems in een elftal dat 4-2-4 speelde. Piet de Zoete ontpopte zich als een technisch vaardige speler, beschikkend over veel inzicht en inzet met als specialiteit de perfect uitgevoerde bloktackle. Tegenstanders uitkappen kon hij ook als de beste.
Opmerkelijk was, dat Piet de Zoete tijdens zijn voetballoopbaan steevast werkte aan zijn maatschappelijke loopbaan. Hij combineerde het bestaan als profvoetballer met een met succes bekroonde studie aan eerst het CIOS in Overveen, later de HALO aan de Laan van Poot en bouwde vervolgens een bloeiende praktijk op als fysiotherapeut. Na zijn door knieproblemen noodgedwongen beëindigde voetballoopbaan werd hij trainer. En ook in deze functie diende hij maar één club: ADO, FC Den Haag en ADO Den Haag. Als jeugdtrainer, als trainer van het tweede profelftal en driemaal was hij hoofdtrainer ad interim. En ook als bestuurslid diende hij de club in diverse perioden. Vanaf 2007 tot 2022 maakte Piet de Zoete deel uit van de Ledenraad van HFC ADO Den Haag, de vereniging die hem in 2020 voor al zijn verdiensten benoemde tot Erelid.
Tot kort voor zijn heengaan was Piet de Zoete een trouw bezoeker van de thuiswedstrijden van ADO Den Haag. Hij voelde zelf vooral het laatste jaar wel aan, dat het niet goed ging met zijn gezondheid. Hij sprak wel steeds de hoop uit zijn tachtigste verjaardag (6 november 2023) te mogen halen en vieren. Dit was hem niet gegeven. Hij overleed op 27 mei.
ADO Den Haag is hem dankbaar voor de vele, jarenlange inzet, als voetbalprof, -trainer, -bestuurder en vrijwilliger. Als iemand het feit logenstrafte, dat clubtrouw niet meer bestaat, was Piet de Zoete het wel.
Een van de iconen uit de tijd dat ik jonger was. Je keek op tegen zulke mensen, ook al doordat ze toen nog ‘onbereikbaar’ waren. Geen internet en dus geen dingetjes die men kon zien etc. Laat de man rusten in alle vrede.
Jammer maar helaas onze Piet is niet meer
Laten we hem maar nooit vergeten heel belangrijk geweest